Vägen framåt går inåt

Finn ditt inre barn och följ ditt hjärta. Få andra kloka råd av Näras krönikör Per Ola Thornell, som skrivit en kraftgivande text om livets stora frågeställningar och vägval.

Text: Jai Thornell
Foto: Shuttestock
Vi letar efter svar men har inte ställt rätt fråga. Vi vill ha förändringar i våra liv men inte göra några val. Vi hoppas på framtiden, men ältar hela tiden situationer som redan varit. Vi säger ja när vi borde säga nej, och tvärtom.

Att leva sitt liv som om man vore maktlös utan kraft, skapar meningslöshet, bitterhet, vrede och sorg. Att tro att man inte får eller kan är förödande. Att tro att man inte vet vad man vill skapar stagnation. 

Vi föds in och dör i den fysiska världen. Allt som händer i det livet har ett syfte. Alla vi träffar, allt vi ”äger” är förgängligt. Livet är i ständig förändring och vi kan inte hålla fast vare sig människor eller saker, inte ens vår kropp. 

Så vi behöver fråga oss själva: Vad är syftet med mitt liv? Varför finns jag? Vem eller vad ska bestämma i mitt liv, är det jag eller är det andra? Är det saker jag har eller inte jag har som ska bestämma hur jag mår? Om jag är evig och inte kan dö, vad är jag då rädd för? Vad hindrar mig från att ställa mig på kaptensbryggan på min livsbåt och börja styra?

All förändring, alla vägar framåt, börjar inifrån och sedan ut. Inte tvärtom. Meditation är avgörande för att jag ska gå min andliga, spirituella väg. All ökad medvetande kräver inre betraktelser och då är meditation ett oerhört viktigt och bra verktyg. Om jag inte lyssnar på min inre röst hur ska jag då veta vad jag vill?

När vi lyssnar på vår inre röst, på hjärtats röst, så kommer vi att ställa rätt frågor. Vi kommer göra val. Vi kommer sluta hoppas på framtiden och istället börja skapa den. Vi säger ja och nej vid rätt tillfällen, både till oss själva och andra. 

Vi kommer inse att vi inte är maktlösa, utan kraftfulla! Och våra liv kommer fyllas av lugn, frid och kärlek. Lite i taget. Efterhand så förändras våra liv så vi kan bli dem vi är ämnade att vara. Det är sant för dem som gått före, det är sant för mig och miljoner andra och det kan bli sant för den som väljer att slå följe.

Fler krönikor

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.