Väx upp!

Vi är alla här på jorden av en anledning och mänskligheten behöver dig, skriver krönikören Jai Thornell.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Många människor vägrar bli vuxna och mogna i sina liv. Istället för att ta ansvar för sitt liv så ska andra rådfrågas eller tillåtas ha åsikter om vad man ska göra. Man lutar sig mot mamma, pappa, frun, mannen, chefen eller kollegan. Svenskarna är kända i världen för att ha möten eller att tillsätta kommissioner för allt möjligt. Ordet ”lagom” kommer från tiden då man satte sig runt bordet, skicka runt en dryck och sa sin mening laget om. En bra grogrund för jantelagen…

Det behöver inte vara så att man rådfrågar andra, men man vågar inte ta beslut om saker och ting det vill säga sin egen utveckling och sitt liv med motiveringen ”det påverkar ju andra”. Det är ju klart att det påverkar andra! Men vems ansvar är det om vi alla har ett eget ansvar för våra tankar och känslor? 

Likadant är det inom det andliga. Få växer upp och blir mentalt, emotionellt och andligt vuxna och mogna. Man vill ha ett andligt, vackert själsligt liv men är inte villig att göra det som krävs. Man skriver till medium om sina kärleksbekymmer, man ringer Tarotlinjer för att få råd, man lyssnar underdånigt på sin andliga guru på nätet eller läraren på healingkursen som verkar så kunnig. Många går regelbundet på yoga, meditation eller lyssnar på andlig musik. Man förlitar sig gärna på andras goda råd och åsikter och tycker lika i det mesta.

Oavsett aktivitet så går man sedan hem, bråkar med sina barn, har ångest över jobbet man ska upp till morgonen efter, blir förbannad i bilkön, blir stressad över månadens räkningar eller dricker sig för full på lördagens fest. Självkänslan är inte så stor så man får kompensera det med självförtroende, ett ansträngt leende och ett ”jo tack, det är bra – hur är det själv?” 

Andlighet är ingen hobby som man kan göra lite då och då och sedan förvänta sig något djupare resultat. Vill man känna frid, fred och sinnesro så får man växa upp och frigöra sig. 

Fråga dig seriöst – om du verkligen, jag menar verkligen – vill vinna Stockholm Maraton nästa år – vad behöver du göra då i dag? Och i morgon? Och i övermorgon? Och så vidare? Just det – du behöver träna, träna och åter träna. Du behöver fokusera på det du vill uppnå och sedan disciplinera dig. Du kan ha en personlig tränare som hjälper dig att uppnå dina mål (inte tränarens). Du kommer att ha andra runt dig som kommer att stötta dig medan andra kommer att tycka att du är knäpp. Oavsett så fortsätter du eftersom du bestämt dig eller hur?  

Så hur vill du ha det i ditt liv – vill du verkligen växa upp för att känna frid och leva som den gudomliga varelse du är eller nöjer du dig med lite hobbyandlighet då och då? Om du frågar mig så är du värd mer än det sista alternativet. Du är på jorden av en anledning och både den och mänskligheten behöver dig och det du är här för att göra. Det krävs mod att bryta sig loss och gå hela vägen och jag hoppas du gör det. Men det beslutet är inte mitt, det är ditt.

Namasté
Jai

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.