Vi har alla ett syskonskap

Alla människor är lika mycket värda. Att vårt ego tycker om att döma och värdera andra, beror på att vi redan som små blir programmerade med att vi gör fel och att vi inte duger som vi är. Vi får missriktad kärlek av föräldrar och andra som av olika anledningar är dysfunktionella, det vill säga de har själv fått känna att inte duga.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

För att skydda oss senare i livet ser vi ner på andra. Alkisen som har lägenhet ser ner på alkisen som får sova utomhus, ”Skulle jag vara alkis, inte en chans! Se på honom,

han sitter på parkbänken och super”. Tonårstjejerna ser ner på varandra när de försöker bräcka varandra med de senaste kläderna.

 

Vuxna människor är lismande mot chefen för att komma i bättre dager och sparkar neråt för att hålla andra borta. Allt för att vi vill få det som vi inte fått innan – bekräftelse.

 

Dessvärre fungerar det inte. De senaste modekläderna ger ingen kärlek. Din fina titel ger kanske mer i börsen och mer makt, men innerst inne finns det ett litet barn som törstar efter villkorslös kärlek.

 

Vissa kan ena stunden hänge sig åt religiösa ritualer för att försöka få syndernas förlåtelse bara för att i nästa stund åter igen utöva fysiskt och mentalt våld på sina barn. Andra pratar högljutt om solidaritet för att bland vänner uttala sig rasistiskt. Den som styr allt detta är det förstorade egot. Vårt ego utvecklades och växte sig stark för att skydda oss. Nu hindrar det oss från att se vem vi egentligen är.

 

När vi erkänner att egot gör oss små, att vi alla sitter i samma båt och att vi alla kan lära oss av varandra uppstår tillhörighet. Börsmäklaren och uteliggaren har samma värde på ett möte hos Anonyma Alkoholister, de behöver varandra och är de tillfrisknande så är de villiga att dela med sig till varandra.

 

De gör det därför att de förstår att deras egna liv ligger i den andres händer. Man kan bara behålla det man får genom att ge bort det. Man ger och man får. Utan baktanke. Man delar. Och växer tillsammans. Som bröder och systrar. Som barn till Gud, skaparen, den villkorslösa kärleken.

 

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.