Du kan bryta dina negativa tankemönster – med hjälp av 5 enkla frågor

Hur ska vi göra för att ta bort våra negativa tankar och börja tänka positivt istället? Att börja ifrågasätta var tankarna kommer ifrån och hur vi mår av dem är ett bra sätt. Här får du 5 frågor att ställa till dig själv när de negativa tankarna dyker upp!

Text: Linda Nellfors
Foto: Shutterstock

Vi tänker upp till 70 000 tankar om dagen. Många av dem är negativa: ”Jag är dålig på det jag gör”, ”Jag kommer aldrig hitta kärleken”, ”Jag kan inte”, ”Jag förtjänar inte bättre”. Men vi kan vända våra negativa tankar! Här får du 5 enkla sätt att ifrågasätta tankarna och ändra dem till positiva istället.

1. Säger vem?

Varje gång en negativ tanke dyker upp, fråga dig själv: ”Säger vem?”.

2. Har jag någonsin hört någon säga den här tanken förut?

Ibland tänker vi tankar som inte ens är våra egna. Ord från andra ekar ständigt i våra huvuden. Vi lyssnar och tar till dem till oss som om det vore våra egna. Släpp dem.

3. Får den här tanken mig att må bättre?

Negativa tankar har en tendens att trycka ner oss totalt istället för att uppmuntra oss. Fråga dig själv hur du mår av tanken. Och om du inte mår bra av den, varför tänker du då den?

4. Har jag kontroll över den här tanken?

Har du kontroll eller kör tankarna över dig fullständigt? I så fall, fråga dig själv varför du tänker en tanke som du inte har kontroll över. Kom ihåg att när du har kontroll över dina tankar och inte tvärt om, det är då du tar ditt ansvar. 

5. Vill jag verkligen behålla den här tanken? 

Om dina tankar inte gör dig gott, så gör de dig antagligen ont. Släpp tankarna som inte får dig att må bra.

Dessa frågor är ett kraftfullt verktyg att använda dig av i ditt liv. Om du kan få detta till en vana så kommer du snart märka skillnaden över vad du faktiskt tänker och tillslut få ett bättre välbefinnande.


Tack för inspirationen Mind Body Green

Läs mer

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.