6 toppentips för ett lyckligare liv!

Vi har samlat coachen och föreläsaren Mikael von Matérns främsta tips för att skapa sitt bästa möjliga liv – och bli lycklig!

Text: Eva-Marie Johansson
Foto: Shutterstock

1 Ägna dig åt din passion  – varje dag!

Du blir både friskare och lyckligare om du gör det du älskar. Enligt världomspännande studier är de friskaste och lyckligaste människorna de som dagligen ägnar sig åt sina passioner. Dessutom är den upplevda lyckan extra kraftfull när andra människor gynnas av din passion. Och tänk om du, genom att följa din passion, även når framgång! 


2 Lev ditt liv – inte någon annans!

Lev det liv du drömmer om. Planera och lev så som du själv vill, inte som du förväntas leva. Det främsta som vi människor ångrar på vår dödsbädd är att vi inte haft modet att leva våra egna drömmar, utan låtit oss styras av omgivningen. Sök svaren inom dig själv, de finns där, och lev ditt liv. 


3 Välj dina vänner med omsorg!

Umgås med positiva människor som berikar dig. För din vänskapskrets påverkar dig betydligt mer än du tror. Det sägs att vi är genomsnittet av de fem personerna som vi tillbringar mest tid tillsammans med. Något att fundera på! Många har en vän som de egentligen bara umgås med av gammal vana, men på samma sätt som vi kan växa ifrån varandra i en kärleksrelation, kan vi även växa ifrån varandra i en vänskapsrelation. 

Något annat viktigt att tänka på är att vår hjärna älskar att spegla sig. Hjärnan innehåller nämligen spegelneuroner, vilket medför att hjärnan tenderar att spegla händelser i vår omgivning, till exempel att du gärna ler när du möter leende människor. Om du vill bli en positivare person, umgås med positiva människor. Om du vill du bli mer framgångsrik, umgås med andra framgångsrika människor. Välj vilka människor du vill spegla.


4 Gör en liten förändring – varje dag!

Genomför en pytteliten förändring och må bättre. Det är en effektiv metod att dagligen göra en liten förändring eller förbättring för att leva sitt bästa, möjliga liv. Att utmana sig själv i små doser kan vara alltifrån att välja en ny väg till jobbet till att våga säga vad du tycker och tänker till någon i din närhet. Oavsett var du befinner dig i livet, kommer din livskvalitet att öka avsevärt. 

5 Fördela din vardagsenergi på rätt sätt!

Bli medveten om din dagliga energinivå och använd din energi på rätt sätt. Vi har en viss mängd energi som vi kan spendera varje dag. Ett tips är att du tänker att du har en liter energi att spendera en normal dag. Vissa dagar, då du känner dig extra pigg, kan du utgå från att du har 1,5 liter energi och bara en halv liter de dagar du känner dig trött. På så vis skapar du en medvetenhet om att du kan spara din energi till det som är betydelsefullt för dig. När du blir medveten om hur du spenderar din energi, finns det situationer då du kan välja att spara av din energi och lagra den till viktigare tillfällen under dagen.


6 Fokusera på det du mår bra av!

Hitta rätt förhållningssätt till allt som händer i ditt liv. Det är oftast inte situationen eller problemen i sig som skapar stress eller obehagliga känslor, utan hur vi förhåller oss till det som sker. Forskning visar att lyckliga människor fokuserar sina tankar på det som får dem att må bra. De lyckligaste människorna i världen har en inställning till livet och ett beteende som bidrar till deras positiva upplevelser.

Några av de största negativitetsfällorna är måndagar, regn, stress, otrevliga människor och trötthet. Istället för att tänka på hur jobbiga måndagar är, fokusera på hur skönt det känns när måndagens arbete är avklarat. Så fokusera på det som får dig att må bra och kom ihåg att dina tankar förstärker din upplevelse och känsla!

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.