Är musik mer avslappnande än massage?

Har du svårt att komma till ro på kvällarna? Nu har brittiska företaget Mindlab International kommit fram till vilka låtar som är de mest avslappnande! Första priset gick till låten ”Weightless” av Marconi Union.

Text: Christina Malmgren
Foto: Shutterstock

Fyrtio kvinnor fick utföra olika typer av tester på tid för att skapa en stressnivå. Hjärtfrekvens, blodtryck, andning och hjärnaktivitet mättes sedan under tiden olika låtar spelades. ”Weightless” minskade stressnivåerna mest, med hela 65 procent.

Eftersom det sägs att det tar ungefär fem minuter innan avslappningseffekten nås, är låten cirka åtta minuter lång. Den består inte av några upprepande melodier, vilket gör att hjärnan efter en stund slutar gissa vad som komma skall. Avståndet mellan tonerna har valts för att få en känsla av välbefinnande och eufori. Låtens avslappningseffekt har till och med jämförts med vanlig massage, och gav större effekt!
 

Du hittar låten högst upp i Näras Spotify-lista Meditation

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.