Bjud dig själv på en magisk frukost!

I Nära nr 8 kan du läsa andra delen av Åsa Johanssons raw food-skola. Här bjuder Åsa några av hennes bästa frukost-recept så vi alla kan få en riktigt bra start på dagen under den mörka årstiden. Ät gott och vackert – och må bra!

Text: Åsa Johansson
Foto: Åsa Johansson

Det här är Åsa:

Ålder: 66 år.
BorI Mölle och Fort Lauderdale, Florida.
Familj: Mamma, barn och barnbarn.
GörRaw food-lärare/inspiratör, energimassör, ägare och grundare av On the Lime delägare i Heartful Energy, ett internationellt internetbaserat energicenter som erbjuder kurser i yoga, chiness, raw food-tillredning, samt personlig och spirituell utveckling. Både videofilmer och e-kurser, samt live-kurser på Kreta.
Kontaktasarawfood@gmail.com, 0708-39 27 53.
Hemsidawww.onthelime.com

Detta är raw food:

● Enbart produkter från växtriket. Frukt som är färsk eller torkad, grönsaker, gröna bladgrönsaker, rotsaker, nötter, frön, alger, svamp, bär, örter, kryddor.

● Mat som tillretts med en temperatur under 42 grader. Den är alltså inte kokt, stekt, bakad, grillad, rostad eller pastöriserad.

● Är den ursprungliga och naturligaste födan för oss människor, plockad ur naturen.

● Har näring och oförstörda energier, bortsett från förlusten efter skörd vid lagring och transport, förstås. Ibland kallas den för levande föda eftersom maten fortfarande lever, som i groddar och skott och i bär och frukt som där man kan plantera kärnan och få en ny växt.

● Magin med raw food är vad den gör med våra kroppar – som att den ger bättre sömn, läkning och ökad energi.

Apelsinhavre

2 personer
Härligt fruktig havregröt med söta apelsinbitar. Ät som den är eller strö på pumpakärnor eller hasselnötter för lite knaprigt tugg och extra dadlar eller russin för segt och sött tugg.

Du behöver:
2 dl hela havrekorn, blötlagda över natten
1 banan
1 äpple
4 små dadlar, urkärnade
1 tesked vaniljpulver
2 apelsiner, i bitar (½ + 1½)
Topping: pumpakärnor, hasselnötter, dadlar, russin och kanel

Gör så här:
1. Skölj havrekornen noga och lägg i matberedare.
2. Lägg i banan, äpple, dadlar, vanilj och ½ apelsin. Kör tills allt blandats och får en konsistens du tycker om; kan vara slätt och jämnt eller med tuggiga havrebitar i gröten.
3. Blanda i resterande apelsinbitar och häll upp i skålar. Strö på frön, hasselnötter, dadlar och servera kanel att pudra på.

Pepparkakspudding

2 personer
Pepparkakskrydda hör till juletider, men jag tycker det är trevligt att njuta av den här kryddblandningen hela hösten och vintern – som frukost!

Du behöver:
6 torkade aprikoser (osvavlade, mörka) (+ 2-3 extra)
3 dl vatten
1 dl cashewnötter, gärna blötlagda 2-3 timmar, sköljda (smakar lika gott utan blötläggning, men puddingen blir inte lika krämig)
3 msk chiafrön
½-¾ tsk färdig pepparkakskrydda (eller muskot, kanel, kryddnejlika och ingefära)
½ tsk kanel
Valfritt: ¼ tsk Garam Masala för mer krydda

Gör så här:
1. Lägg aprikoser (6 st) med vattnet i mixer. Gärna över natten om de är hårda. 
2. Häll på cashewnötter, chiafrön, pepparkakskrydda och kanel. Mixa slätt. Tillsätt mer vatten om du vill ha puddingen tunnare. Smaka och justera med kryddorna.
3. Servera med extra aprikoser, grovt hackade, som topping. Gärna lite nötter också.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Läs mer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.