Bra träning för stora och små

Stärk ditt hjärta och din kropp med yoga! Bli samtidigt mer stabil emotionellt. Yoga- och meditationsläraren Göran Boll arbetar med medicinsk yoga och har koll på hur yoga påverkar oss positivt, ur ett vetenskapligt perspektiv.

Text: Lovisa Granberg
Foto: Shutterstock

Göran Boll är internationellt diplomerad yoga- och meditationslärare i Kundaliniyoga, medlem av International Association of Yoga Therapists och utvecklingsansvarig på Institutet för medicinsk yoga. Sedan 2006 är han huvudlärare för institutets yogiska terapeututbildningar och 2007 påbörjade Göran och Institutet för medicinsk yoga ett löpande forskningssamarbete med hjärtintensiven på Danderyds sjukhus, som forskar kring medicinsk yoga för olika typer av hjärtproblem.

Göran, vad kan yoga hjälpa människor med? 
– Det har visat sig inom ramen för svensk forskning på Karolinska institutet, Karolinska sjukhuset, Danderyds sjukhus och olika vårdcentraler att MediYoga, det vill säga medicinsk yoga, ger mätbara effekter på bland annat ryggsmärta, sömn, blodtryck, förmaksflimmer, hjärtsvikt, olika välbefinnandefaktorer, depression med mera.

Hur påverkas kroppen av yoga?
– De lugna övningsmomenten, koncentrationsteknikerna och den djupa andningen skapar tillsammans en ”lugn och ro”-respons, ett så kallat parasympatikus-påslag, vilket ger en rad effekter i kroppen: Bättre hormonbalans, bättre pH, mer fungerande matsmältning och ett starkare immunförsvar, för att nämna några.

Hur påverkas psyket av yoga?
– Man kan se via magnetröntgenkamera, i studier både i Sverige och internationellt, att yoga och meditation påverkan hjärnan mätbart, vilket i sin tur påverkar psyket. Utövaren blir lugnare, mer stabil emotionellt.

Finns det något negativt med yoga?
– Yogaövningarna är kraftfulla. Detta innebär att man behöver vara lugn och inkännande i sitt utövande och inte gå in i prestation. Då finns det risk, precis som i all annan träning, att man kan skada sig.

Kan alla utöva yoga?
– Alla kan inte utöva alla former av yoga, men alla kan utöva någon form av yoga. I MediYoga lär vi ut yoga till små barn och till 90-åringar, och alla grupper där emellan.

Mer information om MediYoga

Forskning om yoga har pågått i Sverige sedan 1998. Danderyds sjukhus började 2010 som första sjukhus i Skandinavien att använda MediYoga som en ordinarie del av rehabiliteringen av sina hjärtpatienter.
Vill du komma i kontakt med MediYoga Sweden, institutet för medicinsk yoga, besök medicinskyoga.se eller ring 08-21 03 30.


Mer om Göran

• Göran Boll var huvudlärare för den internationella Kundaliniyoga-lärarutbildningen i Stockholm 2000-2008. 
• 2003-2007 var han ordförande i Sveriges Kundaliniyogalärares Riksförbund. 
• Göran är även initiativtagare till nätverket YogaKliniken, med yogiska kliniker över hela landet.

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.