Fem tips för att kunna dö nöjd

”Du kan ingenting ta med dig dit du går” sjöng Cornelis Vreeswijk, och visst är det så. En dag är det dags att ta farväl av jordelivet och gå vidare till en annan värld. Men vad är det människor ångrar allra mest på dödsbädden?

Text: Madeleine Walles
Foto: Shutterstock

Den australiensiska sjuksköterskan Bronnie Ware arbetade under många år inom den palliativa vården och kom då i kontakt med döende i livets slutskede. Hon fick rika tillfällen att prata med människor under deras sista levnadsdagar. Erfarenheterna från dessa samlade hon i boken ”The Top Five Regrets of the Dying” – De fem saker människor ångrar mest på dödsbädden. 

Nej det är varken de materiella dyrgriparna eller toppjobben med höga löner folk ångrar att de aldrig fick. Det är mycket mer vardagliga saker än så! Högst upp på listan över vad döende människor ångrar mest hamnar nämligen: Inte uppfyllt mina drömmar. Ja, det allra vanligaste är att man lyssnar alldeles för mycket på vad andra har för förväntningar på en, istället för att följa sitt eget hjärta. Många känner att de inte uppfyllt ens hälften av sina drömmar, vilket är en tung vetskap att ta med sig in i döden.

På andra plats hamnar:

Jobbat för hårt. Varje man som Bronnie Ware pratat med har sagt samma sak, att de jobbat alldeles för mycket och därför missat barnens uppväxt. De ångrar också att de inte spenderat mer tid tillsammans med sin äkta hälft. På dödsbädden är det en tuff insikt att se att mycket av den tid man gett åt arbetet, borde familjen fått istället.

Som nummer tre på ångerlistan kommer: 

Har inte vågat säga ifrån. Att man saknat modet att uttrycka sina känslor av rädsla för att bli osams med andra människor. Många av personerna som Bronnie Ware pratat med uttrycker att de på grund av detta inte utvecklats så som de annars kunde ha gjort. Att stå tillbaka skapar också en bitterhet och en frustration som kan påverka hälsan.

På fjärde plats hamnar:

Borde haft bättre kontakt med mina vänner. Ja, det är ju lite sent att på dödsbädden inse hur mycket man saknar sina vänner, att man skulle varit bättre på att hålla kontakt med dem som betyder mycket för en. Då, när det inte längre finns tid och möjlighet att kontakta alla, kan saknaden kännas extra svår. 

På femte plats på listan: 

Skulle tillåtit mig att vara gladare. Man ångrar att man inte tillåtit sig själv att vara lycklig. ”Många inser inte förrän i slutet av livet att lycka är ett val” skriver sjuksköterskan Bronnie Ware som en kommentar till detta. Många kör på i gamla hjulspår av rädsla för förändringar och intalar sig själva att de är nöjda och glada trots att skrattet och glädjen inte finns med. 

 

Så tänk på detta:

1. Förverkliga dina drömmar!
2. Jobba inte för mycket!
3. Säg ifrån och uttryck dina känslor!
4. Vårda dina vänner!
5. Ge plats för glädjen och lyckan! Då slipper du ångra dig på din dödsbädd!

”The Top Five Regrets of the Dying” av Bronnie Ware kom ut i mars 2012. Den kan beställas på www.adlibris.com, 08-441 40 50, är på engelska och kostar 118 kr.

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.