Finn ro med meditation!

Vill du nå djupare dimensioner i ditt inre, bli en lugnare version av dig själv och få harmoni i ditt liv? Känn efter vilka platser, tekniker och föremål som passar dig bäst för att slappna av och må bra.

Text: Lovisa Granberg
Foto: Shutterstock

Meditation gör gott för kropp och själ, den lindrar både stress och oro, ger lägre blodtryck samt stärker ditt immunförsvar. Meditation kan också göra dig mer fokuserad, få dig att sova bättre och känna dig mer energifylld. Så gör dig själv en tjänst och lär dig meditera, utöva det sedan regelbundet för bästa effekt.

Som nybörjare kan det ibland kännas lite svårt att meditera. Men att uppleva ett meditativt tillstånd är egentligen rätt enkelt, när du väl upptäckt knepen som hjälper dig nå dit. Det finns många metoder för att rensa huvudet från tankar, känna stillhet, och bli ett med tid och rum. Kom ihåg att aldrig pressa dig själv. Notera vad som passar just dig. 

Var finner du bäst tid för eftertanke och reflektion? Det kan vara den plats som även är bäst för avslappnande övningar för din kropp och ditt sinne. En plats där du ostört kan utveckla din andlighet.

Meditationsplatsen kan exempelvis vara i ett särskilt rum i ditt hem, vid närliggande vatten, i skogen eller i en park. Huvudsaken är att du mediterar på ställen som får dig att må bra, där du trivs och känner dig trygg.


En stund med egen tid

 
Var klädd efter väderlek och bär material som känns behagliga mot din hud, så du riktigt kan njuta av din egentid i ro utan att något skaver och känns obekvämt. Gör meditationen till en skön vana. Meddela familj, kollegor och vänner som är i din närhet att du vill vara ifred en stund, alternativt meditera tillsammans om ni vill det.

Stäng av telefonen, eller sätt den på ljudlös. Meditera gärna vid ungefär samma tid, när helst det känns bäst. Kanske före frukost, lunch eller läggdags. Är du nybörjare kan du meditera kortare stunder och sedan stegvis förlänga tiden, välj en tidsrymd som passar dig. 

Om du vill kan du ha en ritual, till exempel vädra ur rummet, tvätta dina händer och dricka lite te innan du mediterar, så din kropp lär sig när det är dags för meditation. För att lättare rikta din koncentration inåt, se till att varken vara hungrig, övermätt eller törstig. Låt kroppen vara i balans.

Oavsett om du är inomhus eller utomhus kan du ha ett eget ”altare” med föremål och bilder du gillar. Gör det mysigt för dig med exempelvis snäckor, stenar och kristaller. Att uppskatta skönheten omkring dig ger en inspirerande känsla. Omge dig med blomstrande växter och rökelser, insup alla härliga dofter! 
Tänd gärna en brasa eller levande ljus.

 

Var i emotionell balans


Det är alltid bäst att meditera när du inte har huvudet fullt av känslor. Är du något spänd och känner ilska, frustration eller bitterhet inombords? Skriv då ner det som gör dig upprörd på ett papper, bränn sedan upp pap-pret eller riv sönder det i småbitar. Bestäm dig för att följa sinnesrobönen, det vill säga acceptera det du inte kan förändra, ha mod att förändra det du kan och ha förstånd att inse skillnaden.

Har du kanske svårt att sitta still när du vill meditera? Ta då en uppfriskande promenad, simma eller jogga i ett lugnt, rytmiskt tempo. Känn hjärtats slag i bröstet och hur kroppen arbetar och stärker dig.

Är du lite ledsen och har därför svårt att slå dig ner för att meditera? Våga gråta ut. Gråt kan verka som stresslindring när livet är svårt. Det sägs nämligen att tårar löser upp kemikalier som bildas i kroppen vid stress.

Varva sedan ner genom att stå rakryggad och ta ett djupt andetag. Håll andan ett ögonblick, släpp sedan ut luften. Upprepa några gånger. Föreställ dig att du blir av med bekymmer och oförätter när du andas ut, och att du får kraft och energi när du andas in.

 

Hjälpmedel för fokusering


När du känner dig redo att meditera sätter du dig bekvämt på exempelvis en stol, soffa, sängkant, kudde, matta eller direkt på marken. Låt dina händer vila mot låren, med handflatorna uppåt.

Placera dig gärna så att du har möjlighet att se himlavalvet med solen och molnen, eller månen och stjärnorna. Se allt det vackra du har framför dig, som får dig att må bra. Upplev himlens oändlighet. Bli ett med evigheten genom att låta din blick fastna i himlakropparnas eller de levande ljusens sken. Eller välj ett objekt framför dig som du utser till ditt fokusområde.

Tänk på att sitta rak i ryggen. Lyft hakan något, så du lättare kan andas. Fokusera nu på din andningsrytm, andas djupa andetag från magen. 

Andas in genom näsan och ut genom munnen. Låt andningen sköta sig själv, i sin egen takt. Upplev hur du fylls av positiv energi vid inandningen, och hur negativ energi försvinner ur dig vid utandningen. 

Dina muskler slappnar av, spänningar släpper och din kropp får återhämta sig.  Flyger påträngande tankar omkring när du försöker meditera, kan du alltid flytta tillbaka fokus till andningen. 

Visualiseringsteknik kan också hjälpa till, blunda och föreställ dig en blå himmel där du ser tankarna som vita moln som seglar förbi. Se bilder i ditt inre som ger dig ro. Djur och natur lugnar sinnet.  Kanske upplever du världen i ljud? Lyssna då till vattnets porlande eller vindens sus. Befinner du dig inomhus kan du spela lugnande musik som du tycker om. Det väcker positiva känslor, som i sin tur sänker stressnivån.

 

Välgörande energi


Somliga föredrar att ha det helt tyst vid meditation, för att minska risken att bli distraherade. Ett annat alternativ är att lyssna på en guidad meditation, där någon vägleder dig med sin röst.

För att uppnå meditativt tillstånd kan du också ha ett mantra till hjälp, det vill säga ord som du koncentrerar din tankeverksamhet på medan du mediterar. Ordet ”mantra” är sanskrit, och betyder ungefär ”medel för tanken” eller ”befria ditt sinne”. Orden används som en helig vers eller formel för att hjälpa dig när du mediterar.

Det mest kända mantrat är ”aum” eller ”om”, en helig stavelse som använts i Indien sedan vedisk tid. ”Om” omfattar alltet och utgör essensen av allt varande och all energi. Mantran brukar börja med denna stavelse, då den sägs ha en välsignande innebörd. Om du vill kan du säga ”om”, antingen högt eller tyst inombords, vid varje utandning. 

För att med tanken förbättra din hälsa kan du göra en ”mental kroppsscanning”, där du på ett avslappnat men uppmärksamt vis föreställer dig hur positiv energi cirkulerar runt i din kropp och ger dig kraft. Så du blir rustad för att motstå stress.

Känn hur energin roterar i dina fötter, upp mot vaderna, knäna, låren och höfterna. Energin rör sig sedan genom dina fingrar, underarmar, armbågar, överarmar och skuldror. Den sveper igenom mage, bröst, hals, rygg, nacke och slutligen ditt huvud. All negativ stress försvinner och du känner hur den välgörande energin fyller hela din kropp, alla delar samtidigt. 

När du mediterat klart, glöm inte att tacka dig själv för att du tagit dig tid till denna upplyftande stund. Tacka för att du tar hand om dig själv. Du är värd att må bra varje dag!

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.