Hjärtkoherens är Maries väg till inre balans

När vi känner kärlek, uppskattning och omtanke hamnar vi i ett tillstånd av samstämmig hjärtrytm – hjärtkoherens. Är samstämmigheten låg blir vi trötta och kan tappa vår inre balans. Positiva känslor får hjärtat att slå på ett annat sätt, berättar Marie Stilling som här ger sina bästa verktyg som kan hjälpa oss att skifta tillstånd från obehag till välmående.

Text: Marianne Westerlund

Vi träffas hemma hos Marie i Visby innerstad. Utsikten från hennes köksfönster är målerisk; små kullerstensgränder med blommande rosor framför husen, en kalkstensgrå ruin mot en blåskimrande fond där himlen möter Östersjön.

Marie står i köket och rör i en misosoppa som ska bli vår lunch, och berättar samtidigt om sitt arbete med hjärtkoherens. Enkelt förklarat innebär det att våra tankar och vår andning påverkar vårt mentala mående på ett djupare plan, och att vi genom tanke- och andningskontroll kan påverka vårt sinne i rätt riktning.

Precis som grönkålen i soppan kommer att förse våra kroppar med god näring, får sinnet näring av positiva tankar vilket i sin tur ger hjärtkoherens eller samstämmig hjärtrytm.

– Det är ett tillstånd av att vara helt i balans och känna kontakt med sitt hjärta eller inre röst. Att ge hjärnan och hjärtat en stund av uppmärksamhet varje morgon och kväll gör under.

 Ofta är våra liv är fyllda av krav och plikter som gör det lätt att falla in i känslor av obehag eller stress. En av vår tids allra största utmaningar är att kunna hantera den enorma mängd stimuli vi matas med dagligen. Upplevelser av krig och olyckor i verkligheten eller via nyheter, tidningar och filmer ger upphov till tankar och känslor som förändrar vår andning. Vi kan sitta i stillhet, men andningen påverkas och blir redo för kamp eller flykt.

– Här gäller det att bli medveten om vad som händer och dra i handbromsen, säger Marie. Annars kan ledsamhet utvecklas till depression och rädslor till ångest.

Arbetar med visualisering

Ett effektivt sätt att ta kontroll över den inre stressen är genom kontrollerad andning. När vi är stressade spänner vi oss och andetaget fastnar högt uppe i bröstet. Det är först när vi kommer ur tillståndet som vi kan andas ut och slappna av. Marie ger en första demonstration av hur det kan gå till att träna hjärtkoherens och lägger sin hand på bröstet.

– Nu fokuserar jag min uppmärksamhet på området vid hjärtat samtidigt som jag andas djupt och långsamt, lite längre på ut- än på inandning. När jag märker att andningen får mig att slappna av, visualiserar jag en händelse som framkallar en positiv känsla.

– Jag arbetar ofta med känslor av tacksamhet och försöker se det jag har i stället för det jag inte har.

 En stark föreställning ger hjärnan en illusion av att vara verklig, och eftersom hjärnan uppfattar det vi tänker på som sant, uppstår en fysisk effekt i kroppen. Hjärtrytmen förändras vilket skapar koherens. Genom att träna avslappning och visualisering förändras hjärtrytmen, vilket i sin tur påverkar hjärnans prestationsförmåga.

 Vi går över till datorn. Marie sätter igång ett program som ska visa vad som sker i kroppen när man uppnår hjärtkoherens. Ett mätverktyg fästs på örat. Staplar i rött, grönt och blått registrerar olika känslotillstånd från obehaglig till behag. I takt med att andningen förändras och man koncentrerar tankarna på en skön känsla går de ihop och bildar en enda stark blå stapel.

– Vi är som radiostationer med en massa olika kanaler. När vi skiftar tillstånd och uppnår inre jämnvikt går kanalerna ihop och blir till en. Vi blir som en mänsklig laser.

 Marie är ofta ute och föreläser på olika företag och skolor om vikten av att arbeta med sitt inre, och hon instruerar deltagarna hur de ska öva. För många är det en stor aha-upplevelse att se vad som händer på datorn med biofeedback. Att det är på riktigt och hur snabbt det går att påverka kroppen med våra känslor.

– Vi kan stämma vårt eget instrument, så att vi kan spela den finaste av sånger för världen runtomkring oss.

Gudomlig närvaro

Vid sidan av sitt arbete med hjärtkoherens arbetar Marie som yogalärare. Andlighet är en stor del av hennes vardag. När livet varit som allra tuffast, berättar hon, har hon kunnat känna en gudomlig närvaro som hjälpt henne igenom situationen.

– Jag har känt existensen av något mycket större än mig själv, mina känslor och min situation. Det har hänt vid flera tillfällen, och jag vill gärna dela med mig till Näras läsare av de två starkaste.

 Marie var bara 17 år när hennes mamma blev svårt psykiskt sjuk. För Marie var det som att hela hennes trygghet försvann från en vecka till nästa. I samma veva började hon gymnasiet fast på helt fel linje.

Hennes pappa hade i all välmening övertalat henne att börja på ekonomiprogrammet, trots att hon visste att hon borde gå en estetisk inriktning. Hon var en orolig konstnärssjäl som inte passade inte in och betraktades som udda. Både i skolan och hemma blev hon oerhört ensam. Efter en termin hoppade hon av gymnasiet och hamnade i en djup depression.

Dagligen brottades hon med självmordstankar. En kväll orkade hon inte längre och gick iväg till Roslagsbanan fast besluten att ta sitt liv.

– Jag såg det framrusande tågets lyktor närma sig i mörkret och skulle just kasta mig ut på rälsen, när jag som en blixt från klar himmel upplevde ett starkt inre ljus som liksom drog mig bort från perrongen. Upplevelsen var så stark att jag vände hem. Jag fick en visshet att jag inte var ensam, och att det fanns något större att söka mig mot.

– Temat självmord är så skambelagt. I dag känner jag en lättnad över att berätta om händelsen eftersom jag har försonats med mig själv. Att förlåta, både sig själv och andra, är något av det starkaste man kan göra när man arbetar med hjärtkoherens.

Glimt av odödlighet

Det svåraste Marie varit med om inträffade när hon var i trettioårsåldern och lämnade en destruktiv parrelation. Kort därpå hängde sig hennes dåvarande pojkvän.

– Jag var den sista han pratade med innan han tog sitt liv. Jag fick fruktansvärda skuldkänslor. Allt var mitt fel.

 Hon gick hem till en god vän för att slippa vara ensam och för att sova över. Att sova var dock inte att tänka på, tankarna rusade genom hjärnan, hjärtat slog hårda ångestslag. När natten övergick i dag kände hon hur nålfina vibrationer började sprida sig genom kroppen samtidigt som en kärleksfull kraft uppfyllde henne. Hon förnam intensivt närvaron av pojkvännen. I sitt inre hörde hon honom säga: ”Marie, det var inte ditt fel. Allt var så jobbigt, men jag finns här, jag är inte borta. Berätta det för de andra också.”

– Lättnaden jag kände går inte att beskriva i ord!

– Sen var det som att jag bara åkte ut ur min kropp och gjorde en resa till Andra sidan. Jag kom till ett annat tillvaroplan, till ett ställe jag visste att vi alla kommer att återvända till när vi lämnar det här livet. Det var som att komma hem. Det var en varm och helt underbar känsla!

Utomkroppslig upplevelse

Under besöket på Andra sidan upphörde känslan av tid. Marie varseblev energier, inga tydliga gestalter, men uppfattade närvaron av väsen. Allt var ljust och lätt. Hon kunde ställa frågor som omedelbart besvarades. En rörde reinkarnation, och hon förstod hon hur kort ett liv är.

– Det är bara som en pust i evigheten.

– Jag fick veta att det är vi själva som bestämmer när vi vill inkarnera igen. På det andliga planet känner vi när det är dags att återfödas på nytt för att samla lärdomar och erfarenheter i vår utveckling framåt.

 Med en suck berättar Marie om känslan hon fick när hon var tvungen att vända tillbaka till sin fysiska kropp igen. Hon ville inte, men förstod samtidigt att hon inte var färdig med sitt liv. Hon upplevde hur hon liksom sögs ner i sin kropp i sängen. Hon var mållös. Den utomkroppsliga upplevelsen var verkligare än något annat hon upplevt, verkligare än kaffekoppen som just nu står på bordet framför henne. Olikt en dröm har upplevelsen heller inte bleknat utan lämnat en stark insikt om att vi är evigt levande väsen.

– Den har gjort mig helt orädd för döden och skänkt mig tillit till livet. Jag skulle önska att alla fick uppleva en sådan resa.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.