Näras lilla kristallguide

Kärleken till stenar och kristaller har Elin Hjertqvist, 34 år, alltid burit med sig. Hon älskar att dekorera sitt hem med vackra stenar, och hon sprider gärna kunskap om de energier de förmedlar. När hon mediterar och healar, gör hon det med hjälp av kristaller.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Linda Andersson

Det här är Elin

Ålder: 34 år.
Familj: Man, 3 barn, 4, 5 och 8 år.
Bor: Ute på landet utanför Nybro i Småland.
Gör: Egenföretagare inom stenar och kristaller, kursledare, healer, medium.
Min kristall: Rosa turmalin.
Hemsida: healingcrystals.se

Elin har gjort ett urval av kristaller och stenar från A till Ö i kristallernas värld och här kan du läsa om några av dem. Hon berättar om hur vi kan använda oss av de helande energierna i vår vardag. Ta del av Elins berättelse om stenarnas och kristallernas krafter och energier och om varför de fungerar som de gör!

Ametist – beskyddaren

Färg: Lila.
Fakta: Ametisten är en kvartskristall och får sin lila färg från järn i skapandeprocessen. Den bryts i Brasilien, Uruguay, Armenien och Atlasbergen i Marocko. I Sverige har man bland annat funnit ametist i Värmland, Kiruna, Dannemora, Grängesberg och i Dalkarlsbergets järnmalmsgruva. Ametisten var en eftertraktad smyckesten under medeltiden och renässansen, och under 1800-talet fick den ett uppsving i popularitet.
Egenskaper: Ametisten är lugnande och reducerar stress. Den har också en starkt beskyddande effekt. Den är läkande och ger renande krafter. Eftersom den har en hög andlig vibration hjälper den oss människor att öka vår intuition och förstärka våra mediala förmågor.

Tips:
• Använd gärna denna kristall vid medi- tation. Eller lägg den under kudden om du har problem med att sova eller har mardrömmar.
• Om du har ont i huvudet; tejpa en ametiststen i pannan under några timmar då du vilar.

Celestin – änglastenen

Färg: Blågrå.
Fakta: Kommer i huvudsak från Madagaskar, men förekommer på platser runt om i Europa, Asien och Amerika också.
Egenskaper: Celestin kan bli direktlänken till din ljusguide och dina skyddsänglar. Den ökar din kanaliseringsförmåga och hjälper dig i ditt andliga arbete. Den kan faktiskt bli din snabbstartare till din andliga utveckling. Celestin ger hopp, lugn harmoni och inre frid och den hjälper oss att slå av på takten. Till sist så är den en bra helande sten som löser upp smärta och ger kärlek.

Tips:
• Placera den här änglastenen i ditt hem då din familj står inför steget att acceptera en ny familjemedlem.
• Celestin stärker ditt hjärtas renhet och för med sig tur, så bär den nära ditt hjärta.
• Låt Celestin hela din aura.
• Celestin kan lindra huvudvärk.

Karneol – livsenergistenen

Färg: Orange, blekt brun, grå, mjölkvit.
Fakta: Karneol tillhör kvartsfamiljen och är en sten som vi främst får från Indien, Brasilien, Uruguay och Tyskland. Den blev populär som smyckesten i Sverige redan under vikingatiden.
Egenskaper: Den skänker oss livskraft och ger stabilitet. Den gör så att osäkerhetskänslor minskar och skapar möjligheter för inre förändring. Den jordar och förankrar oss. Den får oss att bearbeta vår rädsla inför döden. Den ger mod och framgång i affärslivet. Och så till sist; den stärker familjesammanhållningen.

Tips:
• Bär den nära dig vid menssmärtor.
• Bär denna sten för att motverka depression och sexuell obalans.

Svart obsidian – löser blockeringar från tidigare liv

Färg: Svart.
Fakta: En bergart som bildas ur lava som hastigt får stelna. Det är en bergart som brukar kallas vulkaniskt glas och finns bland annat i Yellowstone, Mexiko, Ungern, Italien, Grekland och på Island (där den kallas korpflinta). Under stenåldern vet man att obsidianen användes för att tillverka vapen och verktyg.
Egenskaper: Det här är en kraftfull kristall som är väldigt beskyddande, den renar din aura och skyddar dig mot negativa energier.

Tips:
• Använd den gärna vid ”tidigare liv-healing” då den är väldigt jordande och hjälper till att lösa blockeringar som kan sitta kvar sedan tidigare liv.

Elins bästa tips

• Välj din sten med hjärtat.
• Välj den sten som du dras till med din intuition.
• När du väljer kristaller och stenar – var källkritisk. Ta reda på var den kommer ifrån. Det är viktigt att säljaren är seriös och att kemin mellan er stämmer.
• Läs om stenens egenskaper efter att du har skaffat den.
• Byt sten ibland.

Ordförklaringar
Trumlade stenar – är små runda slipade stenar som man kan bära i fickan eller lägga i vackra skålar.
Kluster = små spetsar som sitter ihop.
Råstenar är helt naturliga från gruvan och de är inte slipade.
Spetsar är för det mesta naturligt skapade. (Det finns dock spetsar som är polerade av människan).
Stresstenar – hålls i handen för att fokusera på annat.

I Nära nr 9, 2020, berättar Elin om fler kristaller, deras egenskaper och hur du kan använda dem. Där finns också en intervju med Elin. 

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.