Raw food–tårtor är underbart!

Caroline Fibaek är biopat, expert på raw food och har en orubblig tro på kroppens naturligt läkande kraft. Caroline Fibaek är danskan som redan som ung upptäckte hur kosten påverkar våra kroppar och sinnen mer än vi kanske förstår. Hemma i Danmark är hon känd för sina härliga och sunda dessertböcker. Till Nära delar hon med sig ett av hennes recept på raw food-tårta!

Text: Frida Fernqvist
Foto: Frida Fernqvist

Drömtårta med blåbär

8-10 portioner

Deg:
2 dl paranötter
1 dl kärnfria dadlar
½ dl grovt hackade mullbär
2 matskedar kokosolja
1 tesked vaniljpulver

Blåbärskräm:
6 dl cashewnötter (blötlagda i cirka 2 timmar)
4 matskedar kokosolja
1 matsked kakaosmör
1 dl agavesirap
2 matskedar lecitingranulat
2 dl blåbär (färska eller frusna)
2 teskedar psylliumfrön eller finmalet chiafrö

Grädde:
2 dl cashew- eller macadamianötter (blötlagda i cirka 2 timmar)
1 dl vatten
2 matskedar kokosolja eller kokossmör
2 matskedar agavesirap
1 tesked vaniljpulver
2 matskedar lecitingranulat
2 teskedar psylliumfrön

Dekoration:
Färska blåbär

Gör såhär:
1. Hacka paranötterna fint eller mal dem till mjöl i en kaffekvarn.

2. Blanda dadlar, kokosolja och vanilj till en len massa. Blanda sedan ihop med nötmjöl och mullbär.

3. Klä en springform, cirka 16 cm i diameter, med bakplåtspapper och forma degen direkt i formen.

4. Blanda cashewnötter med agavesirap, lecitingranulat, kokosolja och kakaosmör till en fin kräm utan klumpar. Tillsätt blåbär och blanda igen. Till sist tillsätter du chiafrö eller psylliumfrö och blandar en sista gång. 

5. Häll krämen över degen och ställ kakan i frysen cirka 1 timme. Ta sen bort sidorna på formen samt bakplåtspapperet.
 
6. Blanda alla ingredienserna till grädden. Häll i en behållare och ställ i kylskåp. När krämen är kall, vispa cirka 30 sekunder för att göra den luftigare. Dekorera tårtan med grädde och färska blåbär.   


God, näringstät kost gör Caroline sund och lycklig. Foto: Frida Fernqvist 

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Nyhetsbrevet kommer till din e-post en gång i veckan med nyheter om vad som är på gång.

Du kan också göra en avanmälan om du av någon anledning inte vill ha Näras nyhetsbrev eller ändra din e-postadress. 

Skicka mig även erbjudanden från Egmont Publishing, som äger Tidningen Nära, och våra partners.

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.