Så utvecklar du din nyfikenhet – 5 tips!

Nyfikenhet är din inre juvel. När den slipas förhöjer den dina sinnen och stärker din hälsa. Genom att träna upp din nyfikenhet transformeras ditt inre och du skapar mental hållbarhet. Det motverkar att du åldras i förtid. Så tänd nyfikenhetens gnista inom dig och låt dina tankar utvecklas till dyrbara diamanter.

Text: Ann-Charlotte Runnvik
Foto: Caroline Andersson

Alla kan utveckla sin nyfikenhet! Det menar författaren och yogaläraren Ulrica Norberg som ägnat en hel bok åt ämnet. I Nyfiken – Väck ditt inre geni lär Ulrica oss att utveckla vår nyfikenhet, vilket berikar våra liv på flera sätt.

 

5 sätt att hitta din nyfikenhet

1. Gräv där du står

Fråga dig själv: Vad intresserar dig? Vad vill du veta mer om? Det kan också vara något som inte intresserar men som är ett intresse som någon i din närhet har. Var nyfiken på varför den personen har det intresset? Prova att lära dig mera så kanske det blir ett gemensamt intresse. Kanske ni kan lära känna varandra bättre på köpet? Kanske lär du känna dig själv på ett nytt sätt?

2. Upptäck en plats

Det kan vara en plats mitt i en stad eller i skogen. Sitt stilla och uppmärksamma vad som händer. Använd alla sinnen. Följ skeenden. Vad är det som utspelar sig? Låt bli att analysera eller värdera det som händer. Träna på att registrera med öppet sinne. När du suttit ett tag summerar du det du minns. Vad intresserade dig? Vad väckte din nyfikenhet? Vad vill du ta reda på mer om?

3. Vandra

Du kan välja att gå med planlöst driv, vara öppen och ta in vad som händer förutsättningslöst. Kanhända föds en idé! Kanhända väcks din nyfikenhet! När vi slappnar av och hjärnan får tid att processa landar helt plötsligt idén. Vad var det du blev nyfiken på? Eller gå med intention. Bestäm dig för något du ska fokusera på under vandringen. Det kan vara: ”I dag ska jag upptäcka byggnader!”, ”I dag ska jag bara titta på löv!” eller ”Idag ska jag bara titta på moln!”. Och sätt en ram runt din vandring. Det kan vara: ”Idag ska jag gå två kilometer”eller ”Idag ska jag gå en timme”. Då riktas och skärps ditt fokus.

4. Lek mer

Leken är en frizon där vi prövar olika saker. Att ha ett lekfullt sinne motverkar att vi åldras i förtid. Vi kommer i kontakt med vår underliggande potential och våra sinnen. Det kan till exempel vara en gissningslek där du använder olika sinnen.

5. Sov på saken

Avsätt tid på kvällen för reflektion. Skriv tre lärdomar och tre saker som du gjorde bra under dagen. Avsluta med att skriva en sak du vill ta med till nästa dag. Gör en ritual där du nämner ditt namn och säger god natt till dig själv och en motsvarande ritual på morgonen där du tacksamt hälsar dig välkommen till en ny dag. Titta på vad du skrivit upp. Sätt en intention för hur du vill följa upp det under dagen. Behöver du kontakta någon? Behöver du söka ny kunskap? Gör övningen regelbundet och se vad som händer.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.