Tarotgäri — ett modernt medium mitt i stan

Ebba Bjelkholm, eller Tarotgäri som hon kallar sig när hon tar emot för läsningar, är ett modernt medium i Stockholms innerstad. Hon har blivit något av en kändis efter ett flertal artiklar i både dagspress och magasin. För Nära avslöjar hon att hon är lite trött på att outa sig själv som wicca. Hon är en vanlig tjej med mediala förmågor som använder tarot för att få människor att öppna sig inför andlighet.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Josefine Thelin, Kersti Hilding Hansen

Vi möts på ett franskt kafé på Kungsholmen. Ebba kommer in med sin hund Elfin i släptåg. Snabbt plockar personalen fram en skål med vatten till vovven, och medan Ebba beställer kaffe och kanelbulle sätter sig Elfin snällt under bordet och väntar utan koppel och utan tillsägelse. Han ger inte ett ljud ifrån sig och verkar van vid att vara ute och fika med matte på hippa kaféer i storstaden.

– Elfin är med mig överallt, vi är nästan aldrig ifrån varandra, säger Ebba.

Samtalet inleds med prat om Elfin och Ebba berättar om hur mycket djur och natur betyder för henne, trots att hon bor mitt på Kungsholmen. Så fort hon är ledig drar hon ner till Österlen, där familjen har ett hus. Hon älskar att vara på landet, nära havet, åkrarna och ängarna. Och så gillar hon allt som har med tarotkort att göra.
Hennes intresse för de magiska korten startade redan när hon var liten.

– Jag har alltid haft en fascination för det övernaturliga. Kanske började det med min särskilda kontakt med djuren och naturen, funderar Ebba.

Som tioåring hittade hon på ett bibliotek en bok som handlade om en riktig häxa. Hon läste den med stort intresse.

– En ny värld öppnade sig för mig, plötsligt förstod jag att innebörden av att vara häxa inte var på lek. Det var på riktigt. Förr i tiden, när jag var liten, var allt så lätt. Då var sinnet öppet på ett annat sätt för häxkonster.

För sina föräldrar berättade hon att hon ville vara häxa. Hon identifierade sig med bilden av den kloka gumman som kunde hjälpa andra att må bättre. Hennes föräldrar begrep ingenting, de är och var ateister. Men de försökte förstå så gott det gick. När lilla Ebba fyllde år önskade hon sig kristallkulor och andra magiska presenter från obskyra affärer.

– Mamma tyckte det var lite pinsamt att gå och handla i sådana butiker, men hon gjorde det för min skull, skrattar Ebba.

Som tonåring köpte hon sig sin första tarotlek, sedan började hon spå sina vänner. Vart hon än gick hängde korten med. Fast ibland slarvade hon bort dem, men hur det än var med den saken så kom kortlekarna alltid tillbaka till henne igen. Närhelst hon behövde korten fanns de alltid tillhands.

Åren gick, Ebba blev vuxen, utbildade sig inom PR och började jobba. Hon gifte sig, skaffade lägenhet i centrala Stockholm, umgicks med vänner och etablerade sig på arbetsmarknaden, men hamnade efter en tid i en kris. Hon och hennes exman separerade och i samband med den vändpunkten började hon ta in tarotsystemet.

– Jag har alltid haft en akademisk syn på tarot, jag ser det som ett intressant läroverktyg. Korten ger mig olika nycklar som gör att jag förstår hur hela leken hänger ihop. För mig är det inte intressant att fokusera på varje enskilt kort.

Efter separationen flyttade Ebba in hos en kompis som hade en gammal verkstad i anslutning till bostaden. Där fanns massor av speciella energier. Ebba och hennes goda vän startade en process, de ägnade all sin vakna tid åt att studera tarot.

– Plötsligt gick allt ut på min andlighet, jag gick också en kurs för att lära mig mer och när jag provade att läsa för andra fick jag härlig feedback på det jag gjorde.

Under året som följde låg fokus fortfarande helt och hållet på att utveckla andligheten hon visste att hon burit med sig sedan barnsben. I röda rummet på Slottet, ett kontorshotell mittemot det riktiga slottet i Stockholm, samlade hon människor som ville lära sig tarot.

Intresset för hennes kunskaper ökade snabbt och snart började hon också ge privata läsningar i Slottet eller hemma i den dåvarande bostaden i Vasastan. Snart hade hon startat sitt företag Tarotgäri. Namnet valde hon helt enkelt utifrån att hon är tjej och gillar tarot. Gäri är ett slangord för tjej. Ebba hänvisar till grupper på Facebook för tjejer som gillar hundar – de kallar sig för hundgäris, och så vidare.

Efter att Ebba medverkat och spått i podden ”Tretti plus trevar” tillsammans med Tove Norström, Klara Doktorow och Sofi Fahrman tog det fart på allvar. Journalister ville ha med henne i radio och tidningar. Nyligen blev hon intervjuad för Svenska dagbladet, hon har medverkat i Elle och Veckorevyn. Det man fokuserar på är ofta hennes intresse för häxkonster, att hon är wicca. Nu avslöjar hon för tidningen Nära att hon hellre vill nå ut med budskapet att tarot är till för alla som vill hitta sig själva
och må bra.

Vem är det som efterfrågar dina tjänster?

– Först och främst kvinnor i min egen ålder plus minus tio år. Jag skulle vilja säga att det är kvinnor med bra jobb och utbildning. Kvinnor som är moderna. Få män är intresserade, säger Ebba.

Det som kommer upp genom korten om framtiden förmedlas vid hennes läsningar. Eller egentligen mest tillstånden som Ebba kan läsa av. Leken ”Det keltiska korset” visar nutiden, vilka energier som förekommer mest och hur det undermedvetna och det medvetna skiljer sig.

– Det jag kan hjälpa till med är att se vart energierna är på väg, om de är på väg åt fel håll kan jag vägleda mot hur en förändring skulle kunna gå till. Hur personen kan bryta mönster. Jag ger verktyg som är användbara i frågor om hur man kan bemöta det som händer i människors liv.

Men inte sällan ber Ebba sina kunder att inte besöka henne för ofta. Det måste gå lite tid emellan besöken, menar hon.

– Jag rekommenderar hellre en kurs så att man lär sig själv att ta till sig korten. Jag vill hjälpa till med att öppna människors egna sätt att tänka och jobba med sig själva utanför de spiraler man kanske har fastnat i.

Vad är det folk vill ha hjälp med?

– Ofta är det något som skaver. Det ser bra ut på ytan, men bakom fasaden gör det ont. Det kan vara något som fattas i ens liv. Man trodde att livet skulle innehålla något mer. Man vill få utnyttja hela sin potential, som kanske inte hittills fått komma fram. Andlighet kan ge ytterligare dimensioner.

Ebba pratar snabbt nu och det märks att hon är engagerad i det ämne vi samtalar kring. Hon tycker det är sorgligt att folk inte längre läser böcker. Att vi bara aktiverar oss på sociala medier.

– Vi använder inte längre vår fantasi. Det här ser jag som ett samhällsproblem. Vi blir alla tommare, dummare.

Vad tror du denna utveckling beror på?

– Jag ser det som en generell process från industrialiseringen, då vi lämnade landsbygden för att jobba på kontor och inom industrin. Det kapitalistiska samhället drev oss till att vilja skaffa fler saker. Vi går på högvarv hela tiden. Men just nu är vi inne i en brytpunkt. Många söker efter andra värden.

Ebba går tillbaka till sitt eget liv, och berättar hur hon själv var väldigt nära att hamna, och stanna, i ekorrhjulet. Hur relationen till henne själv försvagades, hur hon nästan tappade bort sin andlighet i stressen av att manövrera mellan jobb och allt annat som pockade på.

– Men jag vaknade upp i tid och frågade mig själv: Är det detta som är livet? Att jobba, köpa, konsumera, dö … Jag hade försökt fylla mitt liv med fester och nöjen, men då blev livet ännu tunnare.

Många människor känner den här hopplösheten, menar Ebba. Och hon hoppas innerligt att utvecklingen hon ser nu som går mot ett ökat djup och andlighet inte är en trend som kommer att försvinna.

– Jag ser tydligt att människor söker något mer och något annat. Se bara på hur yogan har kommit för att stanna, och meditationen. Jag ser också att det finns ett större intresse för att lära sig tarot.

Själv mediterar Ebba regelbundet och har gått flera kurser för att utvecklas. För hennes del är andligheten en förutsättning för att klara av livet med jobb och annat. Idag blir hon inte längre stressad på samma sätt som förr.

– Jag kan vila i min tro. Det spelar inte så stor roll om jag misslyckas, jag har en trygghet i att det finns något mer och att jag är en del av ett större sammanhang. Mitt värde ligger inte i att lyckas, jag ser många som tampas med ”duktig flicka-syndromet”.

Oavsett om man tror eller inte så är tarot en väg att gå för många. Det går att lära sig att lägga tarot för eget bruk, menar hon, och att övervinna sina rädslor att inte klara av det nya redskapet. Tarot kan bli ett sätt att vägleda sig själv.

– Jag vill lära ut hur folk närmar sig tarot och jag använder själv korten när jag behöver det. Jag har dem alltid med mig. När jag går igenom svåra saker har jag leken som ett bra verktyg. Jag vill känna att jag har leken med mig. Korten har en själ och jag har respekt för dem.

Hennes favoritlek alla kategorier är ”Tarot of the Magical Forest”. Men ibland måste Ebba lägga undan korten helt och hållet. Hon får då och då känslan av att de är trötta på henne.

Ebba är en riktig Tarotgäri, en modern tarottjej, som älskar att möta nya människor och öppna upp dem och sig själv för djupa och viktiga samtal om livet.

– När jag själv behöver hämta kraft och lugn gör jag en astralresa under meditation. Jag kommer då till andra dimensioner. Jag blir avslappnad och hämtar näring från platser där jag möter ljusvarelser, avslutar Ebba.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.