Värmande drycker för själen

Vad passar bättre en kylig vinterkväll än att krypa upp i soffan, tända ett ljus och lyxa till det med en varm dryck med det lilla extra. Här får du tre magiska drycker som både är välgörande för kroppen och ger glädje för själen.

Text: Agnes Gällhagen
Foto: Agnes Gällhagen

Kvällslatte

Den här krämiga kvällslatten med kakaosmör och kardemumma har en vilsam effekt! Raw kakaosmör är lite av en specialingrediens som kan köpas i form av små ”knappar” som är lätta att dosera. Väldigt gott att ha i varm choklad, matchalatte och chokladtryfflar! Om du inte har tillgång till kakaosmör kan du ersätta det med en extra tesked kakao.

2 koppar

5 dl havredryck för kaffe
2 msk nötsmör av t ex mandel, valnöt eller cashew
2 knappar raw kakaosmör
1 tsk kakao
1 tsk flytande vaniljessens eller en nypa vaniljpulver
1 krm stötta kardemummakärnor
ev en knivsudd cayennepeppar
en nypa salt
honung eller annan sötning, efter tycke

Till servering
malen kanel

Gör så här:

1. Värm försiktigt mjölk, nötsmör, kakaosmör, kakao, vanilj, kardemumma och cayennepeppar i en kastrull under omrörning tills det ryker ordentligt.

2. Ta bort från värmen och tillsätt önskad mängd honung. Vispa upp ett skum och häll upp i två koppar. Pudra över lite kanel och servera genast.

Superkraft: Lugnar stressade sinnen.

20210108NightLatte1100.jpg

 

Guldmjölk

Guldmjölken har fått sitt namn från ingrediensen gurkmeja, som ger drycken dess karaktäristiska färg. Det är från början en traditionell ayurvedisk dryck som används för att lindra inflammation, vilket säkerligen kan behövas under vinterhalvåret. Tillsammans med kryddor som ingefära, kanel, kardemumma och nejlika blir detta en riktigt välgörande latte som värmer inifrån och ut.

2 koppar

5 dl havredryck, gärna för kaffe
1 msk gyllene kryddblandning
ca 2 tsk honung, eller efter tycke

Gyllene kryddblandning
2 1⁄2 msk malen gurkmeja
2 msk malen kanel
2 msk malen ingefära
1 msk fint stötta kardemummakärnor
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk malen kryddnejlika
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1/2 tsk fint havssalt
1/2–1 krm cayennepeppar (beroende på hur mycket sting du vill ha)

Gör så här:

1.Blanda samman alla kryddor i en liten glasburk. Denna kryddblandning håller sig länge i skafferiet och gör det lätt och smidigt att blanda till en kopp guldmjölk om kvällarna.

2.Mät upp mjölk och kryddblandning i en kastrull. Värm försiktigt tills det ryker ordentligt.

3.Ta bort från värmen innan det börjar koka och vispa upp ett skum. Häll upp i två koppar och tillsätt sedan önskad mängd honung.

Superkraft: Väcker din inre eld till liv.

20210108GuldLatte1100.jpg

 

Matchalatte med kardemumma och vanilj

Matcha har genom århundradena stått i centrum för viktiga religiösa ceremonier. Detta dyrbara pulver av extra fint grönt te härstammar från Kina och är uppiggande på ett stabilt och lugnt sätt.

2 koppar

2 tsk matchapulver
3 dl vatten
2 1⁄2 dl havremjölk, gärna för kaffe
1–2 tsk lönnsirap,eller efter tycke
ca 1/2 krm malen kardemumma, eller efter tycke en nypa vaniljpulver

Gör så här:

1. Ställ fram två koppar och mät upp 1 tsk matchapulver i vardera kopp. Om du vill ha en lite mer intensiv matchasmak kan du ta en rågad tesked. Värm upp vattnet tills det ryker kraftigt, men ta bort det från värmen innan det börjar koka. Då brukar vattnet vara omkring 60–70 grader, vilket är optimalt för matcha. Häll i lite vatten i den ena koppen och vispa ut matchapulvret tills det lösts upp helt. Häll sedan i resten av vattnet (totalt 1 1⁄2 dl per kopp). Upprepa med den andra koppen. Det finns speciella matchavispar av bambu man kan använda, men en vanlig, liten visp i metall går också bra.

2. Värm mjölken tillsammans med lönnsirap, kardemumma och vanilj i en kastrull tills den börjar ryka lätt. Ta av från värmen och vispa upp ett skum. Fördela mjölken i de två kopparna. Servera genast. Matchapulvret kan ibland sjunka till botten, så rör gärna om då och då med en sked.

Superkraft: Transporterar en omedelbart till valfritt zenbuddhistiskt tempel.

20210108Matcha1100.jpg

 

Morgonritualen – 3 små saker

Den här ritualen påminner om att det trots allt finns en hel massa saker att se fram emot och gör underverk för ett inre lugn.

Gör så här:

Hitta en plats där du vet att du kommer att få vara ifred. Plocka med dig anteckningsbok och penna. Tänd gärna ett ljus och vira en filt om kroppen. Ta sedan några djupa andetag. Fatta sedan pennan och skriv ner:

1. Tre saker du ser fram emot idag.
Det kan vara så enkelt som att dricka dagens första kopp kaffe, äta lasagnen som blev över från gårdagens middag, eller att pussa på din partner när hen vaknar.

2. Tre saker du är tacksam över.
Stort som smått. Personerna i ditt liv, platsen du befinner dig på, att du kom ihåg att lägga fram kläder igår kväll eller att det äntligen är vår. Skriv ner de tre första spontana sakerna du kommer att tänka på.

3. Tre saker du tycker om hos dig själv.
Kanske är det någon del av din personlighet, något du gjort nyligen som du är stolt över eller en specifik detalj av ditt utseende som du tycker extra mycket om just idag.
Blunda. Andas. Låt det sjunka in. Avsluta med ett litet tack om du känner dig manad. Kliv ut i dagen med (förhoppningsvis) lite lättare steg.

 

Recepten är hämtade från boken ”Comfort food” av Agnes Gällhagen (Norstedts).

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler artiklar

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.