Yoga tillsammans med din hund!

Hunden sägs ju vara människans bästa vän, och faktiskt är vi inte så olika våra husdjur som vi kanske tror. De blir också stressade och kan behöva varva ner. Därför är det en underbar idé att utöva yoga, gärna med avslappning och massage, tillsammans med din hund! Charlotta Berglund är utbildad medicinsk yogaterapeut och håller i yogapass som är till för både ägare och hund.

Text: Sabina Wärngård
Foto: Shutterstock, Charlotta Berglund

Att yoga med sin hund, även kallat doga, har blivit allt mer populärt på senare tid. Många ägare vill låta hunden ta del av den avslappnande och stärkande träningen. 

Yogaterapeuten Charlotta Berglund i Järfälla, utanför Stockholm, håller i träning anpassat för just detta.
– Jag leder många olika sorters yogapass, och just yoga tillsammans med hundar har det blivit mer och mer av på senare tid, säger hon.    

Charlotta håller vanligtvis 90-minuterspass när hon leder yoga, men med djur fungerar det inte riktigt på samma sätt.
– Nej, 90 minuter skulle vara helt omöjligt för en grupp hundar.

– 60-minuterspass brukar vara lagom. Många hundar fungerar ungefär som barn, de blir avslappnade av yogan men passen måste vara något kortare för att de inte ska tröttna.  

Det allra viktigaste, både när det gäller yoga med hundar och med barn, är att det sker på barnet eller hundens villkor, förklarar Charlotta.

–  Föräldern, ägaren eller jag som ledare kan inte tvinga individen till något. Den som vill utföra yoga, utför yoga. Annars går det precis lika bra att ligga och vila bredvid. Det är helt upp till var och en.

Hundarna hänger med 

Det är fem till åtta hundar, och lika många hundägare, i Charlottas yogagrupper. Hon är noga med att gruppdynamiken känns rätt och vill därför träffa både ägare och hund innan hon placerar in dem i en grupp. 

– Just när det gäller yoga tillsammans med hundar måste vi arbeta i slutna grupper, eftersom hundarna kan bli stressade om det plötsligt skulle vara nya människor och främmande hundar i salen.    

Salen där de utövar yogan är luftig, med öppen planlösning. Men den var inte helt lätt att få tag i, berättar Charlotta.
– Det är svårt att hitta en lokal där pälsdjur får vistas. Jag hade tur som fann en så bra sal som jag får ha hundar i!   

Yogapassen innehåller övningar anpassade efter att hundarna också ska kunna delta. Varje session inleds med en intoning. Charlotta beskriver intoningen som en form av mantra, och berättar att det kommer från kundaliniyogan.

– Många hundar hänger med i intoningen. När jag säger mantrat: ”Ong namo guru dev namo” (vilket betyder ungefär: ”Jag öppnar upp för mitt inre, böjer mig inför det och låter det guida mig”, redaktionens anmärkning) brukar mina hundar tona med. Det låter ungefär som ylningar.

Energier som fyller oss med ro

Djurens energier kan påverka människan positivt. Hundarna tillför något till människans yogapass, något som kan liknas vid en mycket varm kraft.
– Är hunden trygg och lugn kan den minska stressen hos en uppjagad matte eller husse. Till exempel lär ägaren börja klappa och beröra sin hund i yogan, vilket i sig kan bidra till lugnande känslor, säger Charlotta.

– Givetvis kan även motsatsen ske. En stressad hund kan innebära en stressad ägare. Första gången hunden upplever yoga i grupp kan den blir nyfiken eller orolig då det är så många nya intryck på samma gång.

 – Mitt tips är att introducera yoga i hundens liv så tidigt som möjligt. Börjar du yoga tillsammans med din hund redan när den är ung, blir detta en naturlig del i hundens liv.   

Vad får då hunden ut av yogan? Kan människan tillföra något till hundens lugna stund?
– Hunden blir lugn av människan i yogan. Oftast, i alla fall när det gäller mina hundar, lägger sig hunden och sover bredvid ägaren. 

– Djuren ser hur vi människor mår, och eftersom vi ofta upplever lugn under vårt yogapass uppfattar hunden det och lugnet smittar av sig.

Ökad rörlighet och större lugn

Charlotta förklarar att precis som hos människan så påverkar yogan både hundens kropp och sinne. 
– Mina bichon friséer blir piggare och gladare efter ett yogapass, de vill ut och leka. Jag märker även att de ofta blir törstiga och vill ha godis eller mat efteråt, men det skiljer sig givetvis från individ till individ. 

– I övrigt återgår mina hundar till vardagslivet som om ingenting hade hänt!   
Charlotta skrattar och fortsätter:
– Men rörligheten hos dem har verkligen ökat! Yoga kan användas som rehabilitering även för hundar. Kroppsdelar som varit stela kan mjukas upp genom massage, stretch och enklare yogaövningar.   

Charlotta berättar att yogan tillsammans med hundarna inte ska vara komplicerad. Avancerade övningar hör inte hemma här, passets fokus ligger på något helt annat.

– Det viktigaste är att hunden och ägaren får en trevlig, lugn stund tillsammans. Båda parter påverkar varandra positivt under yogan, och bandet mellan hunden och dess husse eller matte stärks.

Charlotta tillsammans med hundarna Eros och Gino. Foto: Charlotta Berglund


Det här är Charlotta:

Ålder49 år.
Yrke: Arbetar som medicinsk yogaterapeut.
Bor: I Järfälla, utanför Stockholm.
Kontakt: 070-757 56 89 eller mejla thesunnydolphin@telia.com
Hemsida: thesunnydolphin.com

Det här är Charlottas hundar:

Namn: Eros och Gino. 
Ålder: 5 respektive 7 år.
Ras: Bichon frisé.

Yogaövningar du kan göra med din hund!

• Positionen Hunden är, inte helt oväntat, en av hundarnas favoriter. Denna övning gör de ofta i vardagen och går ut på att de står på alla fyra med nedböjt huvud.

• Kobran fungerar bra, då hunden ligger platt på marken och lyfter upp överkroppen med hjälp av framtassarna. 

 Mirakelböjen, enligt Charlotta även kallad en enklare solhälsning, innebär att hunden står på bakbenen med framtassarna uppåt. Här kan ägare och hund ta stöd av varandra, genom att ställa sig upp och göra samma rörelse med tassar och händer mot varandra.

 Att ligga på rygg och vila är en enkel och avslappnande övning som de flesta hundar och människor kan göra tillsammans.

Läs mer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.