Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Som man delar jag ett kollektivt ansvar med alla andra män. Jag tar inte på mig enskilda mäns beteenden, men likväl så är jag en del av det kollektiva manliga kollektiva maktutövandet. Jag är den del av det samhälle som vidmakthåller denna makt och som man har jag ett extra ansvar för det eftersom jag ges fördelar och makt. Jag vill inte ha det, men eftersom det finns så kommer jag inte undan. Jag blir mer lyssnad på, jag tjänar mer, jag blir mer tagen på allvar och jag har större frihet att ta för mig. Jag har också accepterat objektifieringen av kvinnor i samhället genom reklam och media genom min konsumtion av varor och tjänster. Jag har inte tyckt om det, men min konsumtion har gett utrymme för att det fått fortsätta.

I alla tider har män förtryckt kvinnor. Mannen anses stark och kvinnan svag. Sverige är förvisso i jämförelse ett väldigt jämställt land. I alla fall på ytan. Ändå pågår daglig maktutövning med ständiga kränkningar – fysiska, mentala och känslomässiga sådana. Som människa har jag svårt att förstå att någon kan känna sig rädd för mig exempelvis en kväll på stan – att jag skulle vara ett hot. Men sanningen är att kvinnor ser att jag är man och då känner många att de behöver vara på sin vakt. Det är inte okej.

Pornografin lever och frodas via Internet och i skrivande stund så börjar ”dick pics” diskuteras allt mer i media. Män skickar bilder på sina könsorgan till kvinnor de inte känner och fenomenet verkar vara både vanligt och omfattande.

Samtal från okända män som flåsar i luren medan de tillfredsställer sig själva är inget ovanligt och min fru har i perioder det senaste året själv fått sådana samtal.

97 procent av alla anmälda sexövergrepp sker av män.

Jag skulle gissa att ungefär lika många procent som läser denna krönika är kvinnor. Andlighet är nämligen fortfarande ett kvinnligt fenomen i huvudsak. Mjuka värden som omsorg, empati, kärlek och jämställdhet drivs i första hand av kvinnor och intresserar fortfarande fler kvinnor än män.

Män är fortfarande dominant krigiska och det ska ständigt hittas nya fiender – och varför inte muslimer som dessutom anses ha en urusel kvinnosyn? Den egna gör man inget åt utan projicerar istället den ut på andra. Men hur är den kristna synen som vi alla är fostrade i – oavsett om vi är troende eller ej? Nedanstående citat är hämtat ur Bibeln – som i århundranden format synen på män och kvinnor även i Sverige:

(Bibeln, 5 mos 22:13-21) "Om en man har tagit sig en hustru, och när han ligger hos henne ej finner tecken på att hon är jungfru, skall man föra ut flickan utanför dörren till hennes faders hus, och männen i staden skall stena henne till döds"

(5 mos 25:11) "Om två män träter med varandra, och den enes hustru kommer för att hjälpa sin man mot den andre, när denne slår honom, och hon därvid räcker ut sin hand och fattar i hans blygd (penis), så skall du hugga av henne handen utan att visa nåd"

(3 mos 20:18) "Om man har sex när kvinnan har mens ska de dödas"

Korinterbrevet 14:33-36 "Liksom kvinnorna tiger i de heligas alla församlingar skall de tiga i era församlingar. De får inte tala utan skall underordna sig, som också lagen säger. Vill de veta något, skall de fråga sina män där hemma. Ty det är en skam för en kvinna att tala i församlingen."

Det 10:e budordet: Du skall icke ha begär till din nästas hus, och du skall icke ha begär till din nästas hustru eller hans slav eller hans slavinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa (kvinnor är m a o en ägodel jämställt med en åsna).

Ovanstående bibeltexter är skrivna av män. Religion är männens makt. Sex är männens makt. Muskler är männens makt. Politik är männens makt. Pengar… Jag kan fortsätta i oändlighet. Makt är den manliga sjukan, det manliga vansinnet.

Jag vill vara tydlig med en sak här. Alla religioner har samma kärleksbudskap i grunden. Det har dock förvanskats av maktgalna män – precis som inom andra områden – vetenskap, politik osv.

Kvinnor ska inte behöva kämpa och slåss för jämställdhet och rätten till sitt liv, sin kropp. Det är vi män som behöver kliva tillbaka från maktvansinnet och kliva fram för kärleken och göra rent hus med oss själva som individer och ”grupp”. Det handlar inte om att INTE vara våldtäktsman, sexistisk, dominant eller något annat. Det handlar inte om vad vi män INTE är eller gör. Det räcker inte att säga att man inte håller med om bibeltexterna eller att man själv är oskyldig. Det handlar om vad vi är, vem vi är och hur vi är. Det är vi män som behöver agera och bota våra sjuka sinnen och se varje medmänniska som en broder och syster. Vi kan inte stå vid sidan om när våra systrar i världen får kämpa från ett underläge det manliga släktet försatt dem i – vi behöver sträcka ut våra händer och agera. Gandhi sa ”Du måste vara den förändring du vill se i världen”. Vill vi uppleva Oneness och Etthet så måste vi män agera! Lösningen ligger inte i någon form – politisk eller religiös – lösningen ligger inom oss, i våra hjärtan.

Så till alla män; sluta konsumera porr, sluta skicka bilder på ditt kön, sluta ringa och flåsa i luren och sluta med dina sexistiska skämt. Gå i terapi, mansgrupp, gör något åt din ilska, jobba med dina rädslor, bejaka din feminina sida, häng undan alla slipsar, skit i att drägla över bilar som går fort, använd dina muskler konstruktivt istället för destruktivt, sluta tävla mot allt och alla, släpp fram dina kvinnliga kollegor och lyssna på vad kvinnor säger.

Och inte minst, stå upp för dina systrar i världen. Jag vet att det finns massor av män som redan gör detta – de är medvetna, kärleksfulla och har återskapat en balans mellan det maskulina och feminina inom sig. De, som jag, vägrar känna skuld för det som sker eftersom skuld skapar bara motstånd och hindrar agerandet. Men som män tar vi på oss ansvar för det som sker framför våra ögon och vi ber om ursäkt för att vi tidigare tillåtet det ske. Vi agerar därför efter bästa förmåga i kärlek och sanning, med självklar integritet och tydlig stämma om vad som gäller.

Tillsammans kan vi göra skillnad och återskapa det som rubbats. Vi är förebilder för andra män, oavsett vad de tycker. När vi står kvar för det som är rätt och riktigt kommer de att ändra sig. Kärleken vinner alltid över hatet. Ljuset vinner alltid över mörkret.

Namasté
Jai
www.loveit.se

Fler krönikor

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Nyhetsbrevet kommer till din e-post en gång i veckan med nyheter om vad som är på gång.

Du kan också göra en avanmälan om du av någon anledning inte vill ha Näras nyhetsbrev eller ändra din e-postadress. 

Skicka mig även erbjudanden från Egmont Publishing, som äger Tidningen Nära, och våra partners.

Månadens fråga

Har du testat någon webbkurs?

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.