Sveriges mest hemsökta byggnader: 11 platser att besöka

Vill du upptäcka och känna in några av vårt lands mest hemsökta byggnader? Vi har samlat några platser i Sverige där mer än ett spöke sägs husera. Vad upplever du?

Text: Anna-Maria Stawreberg
Foto: TT, Wikimedia Commons, Bengt Oberger, Borgvattnets pressbilder, Värmlands museum, Södertuna slott, Johan Adelgren

1. Borgvattnets prästgård & vandrarhem, Östersund

1-Borgvattnets-prastgard.jpg

Sveriges mest kända spökhus

Den gamla prästgården utanför Östersund är kanske Sveriges mest kända spökhus, där det regelbundet erbjuds övernattningar och ­guidade vandringar.

Att det spökade i Borgvattnets prästgård blev allmänt känt i slutet av 1940-talet, då den dåvarande prästen Erik Lindgren, som inte trodde på ryktena om paranormal aktivitet, själv utsattes. Detta resulterade i att Svenska kyrkan lät genomföra en vetenskaplig undersökning av fastigheten och tidningarna började rapportera om saken.

Redan innan dess hade en rad boende i prästgården berättat om oförklarliga händelser och ljud, gråt, dörrar som öppnades utan att någon fanns där, mystiska steg och märkliga syner.

2. Slussens pensionat, Henån

2-Slussens-pensionat.jpg

Gammal ägare stökar runt

I karga Bohuslän med havet ett stenkast bort ligger hemtrevliga Slussens pensionat.

Idag är Slussen ett välbesökt pensionat där kända musikartister brukar ha uppskattade spelningar, men då, 1926, när huset byggdes var det för att det behövdes en sillfabrik i trakten.

När fabriken sedan gick i konkurs ­köptes den upp av den driftiga ­Alfrida Andersson som länge spanat in huset och som nu renoverade det, målade om och öppnade pensionat.

Alfrida brann för sitt älskade pensionat, och även efter sin död sägs hon stöka runt i köket – särskilt när det är stressigt och många gäster. Då rasar det ut porslin utan förklaring, och gäster har även rapporterat hur de vaknat till doft­en av färskt bröd, trots att ingen i närheten har bakat. 

LÄS ÄVEN: Det spökar på Rånäs slott: ”Säker på att vi inte är ensamma”

3. Hotell Bilan, Karlstad

3-Hotell-Bilan.jpg

Mordisk präst härjar än

Mellan 1847 och 1968 fungerade Hotell Bilan i Karlstad som fängelse och det var först 1985 som det blev hotell.

Hotellet må vara vackert och välskött. Men, en lång rad gäster och personal kan berätta om oförklarliga ljud och osynliga väggar, som fungerat som hinder, omöj­liga att passera.

Enligt sägnen är det prästen Anders Lindbäck som 1865 dömdes för giftmord på flera av Karlstads fattigaste invånare som går igen, efter att ha tagit sitt liv i sin cell.

Anders Lindbäck sägs fortfarande husera här. Åtminstone i de gamla fängelsecellerna som finns kvar i källaren, men även rum 585 är känt för märkliga incidenter utan förklaring.

4. Frammegården, Skillingmark

4-Frammegarden-Skillingmark.jpg

Många spökjägare besöker platsen

Det sägs vara ett av Sveriges mest hemsökta hus, Frammegården i värmländska Skillingmark.

Men det syns inte på utsidan. I själva verket ser det vackra röd­målade 1700-talshuset idyll­iskt ut på sin kulle intill ­Askesjön.

Ändå har männi­skor och sällskap ända sedan 1950-talet vittnat om hårresande upplevelser i huset. Knackningar, steg, oförklarliga ljud och föremål som flyttar sig.

Faktum är att Frammegården bär på så många vittnesmål om paranormal aktivitet att spökjägare från när och fjärran regelbundet besöker huset.

Vill man sova över här bör man ha starka nerver och vara ute i god tid. Platserna blir nämligen fullbokade snabbt.

Orsakerna till den övernaturliga aktiviteten sägs vara att gården ligger på en tidigare avrättningsplats för kvinnor anklagade för att vara häxor och att kvinnor under 1600-talet bränts på bål och halshuggits här.

Enligt sägnen har två barn dött av svält instängda på vinden, och det sägs också att gården fungerat som en form av hospice och att det funnits ett särskilt dödsrum där människor lagts i det så kallade likrummet. 

LÄS ÄVEN: Vita frun vakar över Kalmar slott – räddade barn från att bli inlåsta

5. Scandic Kramer, Malmö

5-Hotell-Kramer.jpg

Här bor både levande och döda

Scandic Kramer må vara ett av Malmös flottaste hotell. Men, det är ett hotell som gästas av både levande och döda, om man ska tro på ryktena.

Det sägs att det är den ursprungliga ägarinnan, Anna Kramer som tillsammans med sin man Fritz 1875 grundade hotellet, som går igen i den anrika vackra hotellbyggnaden.

Efter sin död låg hon på lit de parade i en av hotellets största sviter och där, i rum 323, sägs hon fortfarande gå igen.

Oförklarliga viskningar och ljud hörs från rummet. Enligt hotellets hemsida hörs även ­raspandet från en penna och ljudet av stämplar.

Enligt myten ska man som gäst stanna till vid det inramade porträttet av Anna Kramer och hälsa vänligt innan man går vidare till sitt rum. Då lär man få sova gott.

LÄS ÄVEN: Det spökar på hotell Kramer: Döda ägarinnan guidar vår vandring

6. Södertuna slott, Gnesta 

6-Sodertuna-slott.jpg

Slottsfrun huserar på slottet

På Södertuna slott utanför Gnesta kan gästerna inte bara njuta av vacker slottsmiljö och god mat. Nej, på det här slottet kan man, om ryktena stämmer, också råka på slottsfrun Ebba von Hallwyl.

Problemet är bara att Ebba von Hallwyl fick slottet i gåva av sin mormor 1891 och är död sedan länge.

Andra märkliga upplevelser som gäster varit med om är ”Svarta damen” som flera anställda ska ha träffat på i källarvalven, men också dörrar som mystiskt slår upp, vindar som far genom rummen och oförklarliga röster.

Och slottet har en våldsam hi­storia. Slottets första ägare, riddaren Karl Nilsson, dräptes 1381 av Bo Jonsson Grip, som då var den ­rikaste mannen i Sverige.

7. Vadstena klosterhotell, Vadstena

7-Vadstena-klosterhotell.jpg

Gäster vittnar om nattliga besök

Mystiska skuggor på fotografier, rumsdörrar som inte går att öppna, något osynligt som sätter sig på gästernas sängkant mitt i natten …

Uppgifterna går isär kring vad som händer på Vadstena klosterhotell med anor från 1200-talet, men klart är att många gäster kommer hem med oförklarliga upplevelser i bagaget efter att ha tillbringat en natt här.

Det sägs också att en nunna klädd helt i svart går runt nattetid i klostrets omgivningar.

8. Grand Hotel, Helsingborg

8-Grand-Hotell-Helsingborg.jpg

100 år gammal otrohetsaffär spökar än

Många är vi som drömmer om att bo lyxigt och bekvämt när vi är på hotell. Och Grand Hotel i Helsingborg erbjuder den möjligheten. Så länge du undviker att boka rum på femte våningen, vill säga.

För här har mer än en gäst upplevt oförklarliga saker. Exakt vad som händer skiljer sig åt beroende på vem det är som berättar, men en känsla av att vara iakttagen, uppleva plötslig iskyla och att lampor tänds och släcks slumpmässigt verkar vara genomgående.

Enligt sägnen genomfördes ett mord i rum 586 i samband med en otrohetsaffär någon gång på 1920-talet, och det lär vara älskarinnan som går igen.

LÄS ÄVEN: Världens mest hemsökta kyrkogårdar – 9 platser där andarna härjar

9. Furunäsets hotell, Piteå

9-Furunasets-Hotell.jpg

Hotellet hemsöks av före detta patienter

Hotellet ser pampigt ut och är lyxigt inrett. Men vad många inte vet är att Furunäset Hotell & Konferens i Piteå har ett mörkt ­förflutet och omges av rykten om att det spökar.

Byggnaden har nämligen inte alltid varit den vackra hotell- och konferensanläggning som den är idag. Nej, när huset byggdes 1893 användes det som mentalsjukhus, och Furunäsets asyl och hospital blev snabbt ett av Sveriges största mentalsjukhus.

Den tidens vård för psykiskt sjuka var ­naturligtvis helt annorlunda än vad den är idag, och elchocker, lobotomi, isolering, chockbehandlingar och andra tortyrliknande behandlingar var vanligt. Olyckliga och rädda patienter var snarare regel än undantag, och många dog här.

Att det därför går rykten om övernaturlig aktivitet i de långa och vindlande kulvertarna är kanske inte särskilt oväntat. Det sägs också att själva huvudbyggnaden är hemsökt, och den modige som är sugen på att uppleva något extra bör boka rum 605, som lär ha extra stor paranormal aktivitet.

10. Häringe slott, Stockholm

10-Haringe-slott.jpg

Minst ett dussin spöken går igen

Inte ett, inte två, utan minst ett dussin spöken ska enligt ryktena husera på Häringe slott ­utanför Stockholm.

Här, på slottet som byggdes 1657, sägs en 400 år gammal munk rumstera runt, och även lär hustrun till en av de tidigare ägarna, ­Marguerite Wenner-Gren, städa iklädd en röd morgonrock med guldbroderier.

Flera gäster som bokat rum i Sjöflygeln kan berätta att de hört barngråt från tomma intet och att de vaknat av att ett litet iskallt barn krupit ner i sängen hos dem. Enligt sägnen är det sonen till den tidigare ägaren Gustav Horn, Axel Horn, som vanvårdades och frös ihjäl två år gammal som går igen. 

11. Bäckaskog slott, Kristianstad

11-Backaskog-slott.jpg

Död häst galopperar i parken

Byggt på 1200-talet är Bäckaskog slott, ursprungligen uppfört som ett kloster, omgivet av myter och sägner.

När kung Karl XV dog 1872 av­livades hans häst i slottsparken, och det går historier om hur häst­en galopperar runt utan ryttare i slotts­parken om nätterna.

Men Bäckaskogs slott lär också ha en annan invånare som går igen. Elvira, som en gång i tiden besökte slottet, fick krossat glas i ansiktet och skadades svårt. Därför ses hon numera gå runt med en svart slöja framför ansiktet. 

LÄS ÄVEN: Möten med andevärlden – Näras läsare berättar om oförklarliga händelser

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.