Benny siar om 2023: "Det kan låta osannolikt, men..."

Det har blivit dags för vårt medium Benny Rosenqvist att kika in i året vi har framför oss. Vi lever i en tid av oro och välkomnar ord till tröst. Och Benny ser ljuset i tunneln! Så även om 2023 blir ett ganska tufft år, blir mycket av det vi fasat för lättare än vi tror.

Text: Benny Rosenqvist, Madeleine Walles
Foto: Getty Images

Det är en ovanligt jobbig tid vi går igenom nu, med större mörker än vi är vana vid. Men jag ser ljuset i tunneln! Jag vill börja med att berätta om kriget i Ukraina, för det är nog vad ni läsare undrar mest över. Det jag får in är att kriget kommer att ha sitt slut snart. Det är alltid svårt som medium att prata om tid, men det känns väldigt nära. Kanske runt årsslutet, eller i början på 2023.

Det kan låta osannolikt att det vänder, men det gör det. Ryska folket kommer att resa sig, det blir fler upplopp mot Putin och regimen och krav på att Putin ska avgå. Det är framför allt medelklassen, människor med bättre insikt, som reser sig. De som blivit mest lidande av kriget och som nu på allvar känner av svårigheterna.

Putin har hamnat i ett läge där han måste dra sig tillbaka med hedern i behåll, som ”en vinnare”. Han kommer att utropa sig som segrare och retirera från Ukraina, när han inser att han inte längre får det ryska folket med sig. Ska han kunna styra upp saker måste han först styra upp sitt eget land, det blir som en brand han måste släcka. Detta är det enda sättet för Putin att agera, han kan inte förlora sin heder utan måste hitta en väg ut. Det gör han.

El och bensinpris sänks

Med ett slut på kriget sänks energipriserna och drivmedelspriserna med en gång. Det blir fortsatt ett ganska tufft år 2023, vi får ingen högkonjunktur. Men hjulen rullar på och vi får uppleva människans fantastiska uppfinningsrikedom. Precis som efter covid finns en stark längtan efter förändring. Det skapas nya bränsleformer och i framtiden kommer vi inte att köra våra bilar bara på el, det kommer andra former av uppladdningsmöjligheter. Inte under 2023, men idéerna föds då och utvecklas.

Energin blir inte så dyr i vinter som vi trott. EU styr upp och förhandlar fram en ekonomisk lösning. Det är inte någon enkel period vi lever i nu, men jag är hoppfull och inte orolig för världen. Vi kommer att ta oss igenom det här på ett bra sätt.

Världspolitiskt kommer det fram sanningar om fult spel som pågått över våra huvuden. Vi får nya upplysningar om samhällsstrukturer där vi inser att vi blivit förda bakom ljuset. Mycket har skett bakom lyckta dörrar i det politiska spelet, hemliga överenskommelser med avsikt att både rädda oss och styra oss. Detta blir stort 2023 och då pratar jag internationellt, inte i Sverige.

Ulf Kristersson får det tufft att styra

I USA kommer president Biden av hälsoskäl låta Kamala Harris ta över mer och mer. Vi får i henne en fantastisk, styrande och verkställande vicepresident. Hon är slagkraftig, har hårda nypor men gott hjärta, en kvinna som är intelligent och empatisk. Detta maktskifte fasas in så vi märker inte mycket av det, men det blir mer i takt med att Biden behöver avlastas.

I Sverige får Ulf Kristersson det inte lätt. Det positiva för honom är att han får med sig Liberalerna och Kristdemokraterna, däremot inte alltid Sverigedemokraterna. De för ett maktspel där de ibland använder Socialdemokraterna. SD tycker att detta är en bra väg att få igenom sin politik under borgerlig regim. Så vi kommer att se snäva, konstiga penseldrag vilket leder till att Ulf Kristersson tvekar att fortsätta som partiledare och statsminister. Han har svårt att få igenom sin politik. Han vill sitta kvar, dock kommer vi någon gång under 2023 vara i ett läge då det är nära att han avgår. Det blir inte så. Han trivs med att ha makten och sammantaget kan jag se att det förs en politik som är bra för Sverige. Det blir en väldigt kortvarig lågkonjunktur och det gäller inte bara i vårt land. Världen drabbas inte så hårt denna gång och vi märker av den positiva vändningen redan hösten 2023.

Börsen kan stupa ytterligare lite våren 2023, kanske köpläge för dem som vågar chansa. Till hösten vänder det uppåt igen. Guld och silverpriserna går också upp mycket under det kommande året.

En makthavare i Europa blir skjuten, men överlever. Jag får in en premiärminister och det kan var i Frankrike, Italien eller Spanien. Men det är inte menat att han ska lämna jordelivet ännu.

Vår svenske kung kommer i ett tal prata till sitt folk på ett sätt som är på gränsen till vad han får uttala sig om, men det gör gott för Sverige. Han pratar positivt och inte ur ett politiskt perspektiv, och detta är vad alla behöver höra i ett oroligt läge. Hans ord gör gott för den lilla människan.

Starka kvinnor tar ton

Jag brukar säga att det är kvinnornas framtid. En svensk finanskvinna kommer att synas mycket i slutet av 2023. Hon är vd för en stor koncern och har många internationella kontakter, utbildad internationellt. Hon har kloka idéer om hur vi ska klara finanserna i Sverige. Jag ser också att det kommer en kvinna i en av de ledande toppositionerna inom FN, väldigt diplomatisk och vältalig. Även EU:s starka kvinna Ursula von der Leyen kommer att vara mer tongivande. Hon sätter ner klackarna och ryter till ordentligt när hon inte gillar det som sker i maktens värld. Hon kommer att röra om i lagar och paragrafer inom EU, se över saker som varit väldigt trögflytande. Jag får också in att Sverige klarar EU-ordförandeskapet väldigt bra 2023.

Sammanfattningsvis blir det ett år då vi tar oss igenom saker och börjar se positivt på framtiden. I slutet av nästa år kommer vi inte att ha samma mörker som vi känner nu. Ännu bättre blir det 2024! Och ja, det kommer att finnas el, så du behöver inte bygga en koja under köksbordet som Energimyndigheten tipsat om. Visst kan du bygga koja, men gör det i så fall med barnen för att det är kul. Du behöver inte göra det för att elen stängts av.

Hur rätt hade Benny om 2022?

Benny siar om 2022

Så här sa Benny, bland annat, i oktober 2021 då han spådde hur 2022 skulle bli:

Benny: Det blir ett rafflande val i Sverige 11 september med hård tongång där man går till personangrepp. Det blir ett väldigt jämnt val men det väger till slut över åt Ulf Kristerssons håll. Han blir vår nye statsminister. Men det blir inte lätt att bilda regering då det är många krafter, många viljor.

Kommentar: Lite oväntat backade det röd-gröna blocket och det blev Ulf Kristersson som gick segrande ur valet.

Benny: Pandemin klingar av, inga stora problem i samhället. Vi kommer att leva normalt, om än med viss försiktighet. Vi kan se fram emot ett öppet samhälle.

Kommentar: Merparten av restriktionerna togs bort 9 februari och från 1 april 2022 klassades covid-19 inte längre som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom, meddelade Folkhälsomyndigheten.

Benny: Det blir ingen minskad gängkriminalitet, vi får fortsatta gängbråk och dödsskjutningar.

Kommentar: 2022 blev det dödligaste året för skjutvåld i Sverige och 15 september visar Polismyndighetens statistik på 68 sprängningar.

Benny: Arbetslösheten i Sverige minskar.

Kommentar: Under andra kvartalet 2022 redovisades en minskning i an­talet arbetslösa med 1,4 procentenheter jämfört med andra kvartalet 2021.

Benny: Världsekonomin blir lite gungig under våren, priserna på hus, lägenheter och aktier sjunker.

Kommentar: Stort prisras på bostäder och totalt föll börsen kraftigt.

Benny: Under hösten 2022 blir det naturkatastrofer i USA, tornador och stormar.

Kommentar: Stormen Ian, kategoriserad som orkan, drabbade Florida i september. En av de värsta i USA någonsin. I slutet av december drog vinterstormen Elliott in över Nordamerika med enorma mängder snö och temperaturer på minus 48 grader.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.