1. Vad är andlighet för dig?
– Jag skulle säga intuition och närvaro. Att vara närvarande är den största utmaningen för många människor. Jag har kämpat mycket med det. När man lyckas vara här och nu och upplever det som faktiskt är så får du också fatt i din intuition och då blir det en andlighet. Jag har varit intresserad av det spirituella i hela mitt liv.
2. När känner du dig andlig?
– Jag känner mig andlig inför en föreställning. På scenen handlar det om att både vara öppen och närvarande och låta min intuition leda mig så att berättelsen kan landa hos publiken.
LÄS ÄVEN: Soraya Lavasani: Andligheten kom in i mitt liv när min mamma dog
3. När kom andlighet in i ditt liv?
– Nyfikenheten har alltid funnits där. Jag gick i en skola i låg- och mellanstadiet där det fortfarande fanns nunnor. Jag hade det tufft hemma och sökte mig till nunnorna för att få hjälp. I skolan bad man och även om jag aldrig varit troende på så sätt att jag trodde på bibeln eller allt inom kristendomen, bad jag ofta om hjälp. Jag tror att det finns något större som håller ihop allt som vi är en del av. Jag skulle inte vilja leva utan min andlighet. Det skulle bli fattigt och trångt för mig att bara leva utifrån mitt intellekt, då skulle jag nog brinna upp.
LÄS ÄVEN: Py Bäckman: "Det är bättre att tro än att inte tro"
4. Hur gör du för att lyssna inåt och stanna upp?
– När jag kommer på att jag rusar och gör hundra saker samtidigt får min man ibland påminna mig om att stanna upp. Jag försöker flytta fokus till vad jag ser och vad jag hör. Jag kan till exempel titta på en sko och tänka att där är en sko, den är röd och så vidare. Helt enkelt bara beskriva vad jag ser utan att värdera, för då triggas tankarna och man flyger i väg. Jag har blivit bättre på att dra mig undan, att till exempel gå in på en toalett eller i min loge på jobbet och bara andas och stirra in i en vägg i tio minuter. Eller lyssna på musik och fantisera.
5. Vem diskuterar du helst andlighet med?
– Jag har vissa vänner som har nära till den typen av samtal och då är det spännande att prata om andlighet. Jag försöker prata med mina barn och de får ställa frågor. Jag vill inte att de ska begränsa sig tankemässigt.
Jag kan även prata om andlighet med min man, när han är på det humöret.
LÄS ÄVEN: Komikern Johanna Nordström: ”Medier är som en slags trygghet för mig”
6. Vad läser du just nu?
– Just nu läser jag allt om Hilma af Klint. Jag gör en föreställning på Stadsteatern just nu där jag spelar henne. Det är spännande att blicka tillbaka till någon som ställt samma frågor som jag själv gör: ”Vad gör vi här?” och ”Vad är min uppgift i livet?”
7. Har du varit med om något övernaturligt som du vill dela med dig av?
– Ja, när min pappa hade dött var jag i hans lägenhet och städade. Min mamma var också med och vi satte oss ner i hans soffa och jag tittade mot hans fåtölj där han brukade sitta. Helt plötsligt kom han och satte sig där och jag blev helt paralyserad. Han sa: ”Jag älskar dig Fia, nu måste jag gå”. Min mamma satt bredvid och blev helt stel och frågade mig efteråt om pappa precis varit där. Han var verkligen där. Nu har han gått vidare vilket känns bra.
LÄS ÄVEN: Sanne Salomonsen om sina tidigare liv: ”Jag hittade förklaringen till min rädsla”
Det här är Sofia Papadimitriou Ledarp
Ålder: 49 år.
Bor: Gamla stan i Stockholm.
Familj: Man och två barn, 6 och 14 år.
Gör: Aktuell i föreställningen Kretsen – om Hilma af Klint på Stadsteatern.
Intresse: Musik, film, yoga. Och just nu väldigt insnöad på kvinnors hälsa, både psykiskt och fysiska frågor om klimakteriet och träning.