1. Varbergs fästning
Varbergs fästningen bär på mycket historia och det cirkulerar många spökhistorier om platsen. Det sägs att människor har sett en vitklädd kvinna eller ett slags ljusgestalt här, och många tror att det är drottning Blanka som letar efter sina barn.
– Ja, hon var gift med den svenske kungen Magnus Eriksson, berättar Inger Alebo, museipedagog på Hallands kulturhistoriska museum som ligger högst upp på Varbergs fästning.
Läs även: Katakomberna i Paris bjuder på underjordisk mystik
Paret fick fem barn – två söner och tre döttrar varav två dog i spädålder. I gamla dokument står det att några av dem låg begravda vid Ås kloster som ligger i närheten.
Dock är det länge sedan någon har sett ljusgestalten.
– Jag har aldrig hört talas om en nu levande person som har sett henne. Så det känns mer som en härlig skröna, säger Inger.
– Särskilt vid en port har många besökare upplevt obehag, berättar museipedagogen Inger Alebo. Foto: Sandra Nelhans
Mystiska fenomen på fästningen
Inger har arbetat på museet sedan 2005, och har inte sett eller hört något oförklarligt själv. Hon har däremot bevittnat andras upplevelser.
– Det var en period som många stannade just vid samma port. En kvinna sa ”här vågar jag inte gå in för här är en man”. Jag fattade ingenting först. Det är män med på visningarna, och det har aldrig varit ett problem, tänkte jag. Men hon kände av en man som var inne i valvet.
Det kom grupper med sjuksköterskor, banktjänsteman och skolelever. Jämt var det någon som reagerade på precis samma ställe.
– Flera sa att någon rörde sig där inne och någon sa att det fanns mycket ångest i väggarna. Det är i valvet utanför Eskils källare, i porten som vetter mot havet. Förr låg där tre fängelsehålor, så det är inte konstigt att vissa känner saker just här.
Under samtalets gång framkommer det att Inger faktiskt har sett något oförklarlig.
– Jag hade en visning. Det finns två kanonrum nere i Grå munken, en av bastionerna här. När vi gick tillbaka, såg jag någonting som kom ner i gången och gick in i vänstra kanonrummet. Jag trodde det var en turist som hade gått fel så jag började ropa, men det var ingen där. Och enda vägen ut var där vi stod. Det är det enda oförklarliga som jag själv har upplevt.
Läs även: På spökjakt i Dublin: ”Jag drogs oförklarligt tillbaka”
Kollegan hörde sitt namn
Museet anordnar även medeltidsdagar som Inger är projektledare för. Då erbjuds musik, föredrag, mat och aktiviteter som hör till tidsepoken. En kille som var med i en medeltidsgrupp sa att han en sen kväll hade sett en dansk soldat från 1600-talet, klädd i grått. Men Inger vet inte om han skojade.
En annan mystisk händelse var Ingers kollega med om.
– En tidigare anställd här, hörde någon kalla på henne vid namn. Hon var ensam och skulle stänga museet, så det var lite läskigt tyckte hon. Men jag är tydligen ointressant för dessa. Det skulle vara roligt att vara med om något sådant, säger Inger med ett skratt.
Vill du känna in atmosfären på fästningen så tipsar Inger om att vara med på en av mörkervisningarna på hösten. Guiden berättar då skrönor och spökhistorier som har förknippats med fästningen. De ordinarie visningarna av fästningen anordnas mellan april och oktober.
Läs även: Butiken i Gamla stan ruvar på hemligheter: ”Förtrollat hus”
2. Anna’s Bed and Kitchen
Strax söder om Varberg ligger Anna’s Bed and Kitchen som drivs av Pia Kellström. Namnet Anna kommer från Pias mormor som stod henne nära.
Huset byggdes 1900 och var fattigstuga fram till 1954. Därefter var det ålderdomshem fram till 1967. Pias mamma tog över stället 1971 och har drivit vandrarhem i cirka 40 år i byggnaden, innan Pia tog över och gjorde om verksamheten till ett hotell.
Rummen är ombonade med omsorg av Pia och hennes dotter som har koordinerat möbler och tapeter i färg. Det enda som vittnar om något annat än det idylliska hotell som det har blivit, är gångjärnen vid några av dörrarna. Här fanns nämligen så kallade ”dårceller”.
Pia Kellström driver Anna’s Bed and Kitchen som har flera spöken som ser till att allt funkar på hotellet. Foto: Sandra Nelhans
Knackningar hörs än
– Jag har fått höra en historia som inträffade 1912. Då kom en man i tvångströja hit med en hästdroska. Han sov över här en natt för vidare transport till Helsingborg och mentalsjukhuset där. Det var bandjärn och kedjor utanför dörrarna då, berättar Pia.
Hotellet har även haft ett medium på besök som kände av flera energier. En del av dessa energier kunde bekräftas av Pias mamma, och tidigare anställda. En av andarna var Alvina från ålderdomshemmet. Hon brukade alltid knacka tre gånger innan hon gick in i ett rum, och knackningarna kan höras fortfarande.
Läs även: Sveriges mest hemsökta byggnader: 11 platser att besöka
Varsel om risk för brand
Mediet fick också kontakt med Nils och Oskar, som också har bott på ålderdomshemmet. Flera av hotellgästerna har stött på dem, och de beskrivs som långa och klädda i fina, vita skjortor. Pia tror att de hjälper till med att hålla ordning i huset. De har uppmärksammat henne på en vattenläcka och genom en ingivelse fått henne att gå till ett rum där det var nära att börja brinna.
– Någon hade satt en tänd lampa mot träet på överslafen. Det nästan glödde och började bli svart och sota, säger Pia.
På hotellet finns även en fåtölj där många gäster har upplevt att någon sitter i den.
– Det är intressant att de alltid pekar ut samma fåtölj, berättar Pia som själv inte ser några andar men kan känna av dem.
Det många av gästerna som upplever att det sitter någon i fåtöljen till höger. Foto: Sandra Nelhans
Hör röster från tomma rum
Pias man kan dock höra olika aktiviteter ibland. En gång skulle han hämta en TV uppe på vinden. Då hörde han massa prat från rummet som Pias mamma bodde i på somrarna. När han öppnade dörren blev det tyst, och det fanns ingen där.
På hotellet tänds och släcks lampor av sig själva, och ibland kan en nybäddad säng få en inbuktning som om någon har suttit på den.
– Men det är aldrig någon som blir rädd. Det känns som en trevlig energi och gästerna säger att de trivs bra här och många kommer tillbaka flera gånger, berättar Pia.
Läs även: Det spökar på Rånäs slott: ”Säker på att vi inte är ensamma”
3. Varbergs varmbadhus
Ett stenkast från Varbergs fästning och intill Spööökitetsparken, ligger Varbergs varmbadhus.
I Varbergs varmbadhus sägs det finnas två spöken på övervåningen. Foto: Alexander Åkesson/Unsplash
Det invigdes 1925 av landshövdingen Axel Mörner som beskrev badhuset som ”det finaste i Skandinavien”. Det har gått historier om spöken här ända sedan byggnadens tillkomst.
I Karin Hylanders artikel i Hallands Nyheter från 2013-12-10, berättar en dåvarande anställd, Mona Olsson, om två andar som håller till på balkongen ovanför bassängen. De springer fram och tillbaka och rycker i dörrarna. Mona känner ingen rädsla för dem utan tycker att det är spännande.
Bild på varmbadhuset från 1928. Foto: Ranchs ateljé/Hallands kulturhistoriska museum
4. Spööökitetsparken
De enda spökena som troligtvis finns här, är de som finns vid klätterställningen. Det var lite snårigt att ta reda på varför lekparken med det fantasifulla namnet i Societetsparken har ett spöktema. Mia på Varbergs turistinformation och Jenny Bergström på Hamn- och gatuförvaltningen, tror sig minnas att kommunen hade workshops med barn som fick önska och drömma om vad en ny lekplats skulle innehålla.
Läs även: Vita frun vakar över Kalmar slott – räddade barn från att bli inlåsta
Det som barnen såg framför sig hade mycket anspelningar till fästningen, spöken, spökslott och historia. Danska företaget Monstrum fick sedan i uppdrag att designa en lekplats efter det temat.
Spööökitetsparken. När barnen i Varberg fick välja tema på lekpark så blev det spöken! Foto: Sandra Nelhans
5. Getakärrs kyrkoruin
Getakärrs kyrka är den äldsta kända kyrkan i Varbergs församling och tros ha byggts på slutet av 1200-talet. Kyrkan användes fram till 1578, när kung Fredrik II beordrade att invånarna i Getakärr skulle flytta till Ny Varberg (Nyby). Ungefär 20 år senare revs kyrkan och murstenarna användes till byggandet av Varbergs fästning under Kristian IV:s tid. Efter detta låg kyrkans ruiner gömda under en kulle, tills de hittades vid en arkeologisk utgrävning mellan 1937 och 1938.
Utgrävningen av Getakärrs kyrkoruin i Varberg 1936. Foto: Gustaf Björkström/Hallands kulturhistoriska museum
Då hittades över 300 skelett begravda under kyrkans golv. Man fann också omkring 1 000 mynt från både Sverige och utlandet. Ett flertal spökjägare har varit här och fått utslag av andlig aktivitet på sina instrument. Någon sägs även ha sett en skepnad av en munk här.
Getakärrs kyrkoruin idag. Kyrkan byggdes troligtvis i slutet av 1200-talet. Foto: Sandra Nelhans
6. Varbergs kusthotell
År 1902 började stadsläkaren Johan Severin Almer i Varberg att behandla barn med tuberkulos vid Lilla Apelviken. Barnen led av skrofulos – en form av tuberkulos med svullna körtlar med varhärdar, snuva, katarr i ögonbindhinnorna och läppeksem. Almer ansåg att salta bad, sol, frisk luft och en god kost kunde bota dem.
Barn på sanatoriet, år 1915, numera Varbergs kusthotell. Foto: Ranchs ateljé/Hallands kulturhistoriska museum
Många kom från fattiga förhållanden, och det var dyrt att frakta hem döda patienter. Därför fick sanatoriet 1925 tillstånd att anlägga en egen kyrkogård.
När Almer dog 1927 var sanatoriet Skandinaviens största med 574 platser och cirka 200 anställda.
Efter andra världskriget minskade tuberkulosen tack vare mediciner och vaccin. Verksamheten breddades och bytte namn till Apelvikens sjukhus. 1985 såldes det till ett byggföretag som planerade att riva byggnaderna för att bygga sommarstugor.
En av byggnaderna på Varbergs kusthotell. Foto: Samuel Bryngelson/Unsplash
Snälla energier
Varbergs kommun använde sin förköpsrätt för att rädda platsen och utlyste en idétävling 1987. Vinnaren, Contekton Arkitekter, föreslog att bygga norra Europas modernaste kurort baserat på traditionerna från Varbergs Kurort och Almers idéer. Så föddes Kusthotellet.
Under årens lopp har det rapporterats om mystiska händelser på platsen. I ett onlineforum berättas det om oförklarliga barnskratt i spa-avdelningen och att folk känner sig iakttagna. Gäster har hört möbler släpas mitt i natten, men det har inte funnits någon där. En tidigare anställd vittnar även om oförklarliga ljud från behandlingsrummen, men säger att hon aldrig har känt sig rädd utan att det känns som ”snälla” energier som är där.