Butiken i Gamla stan ruvar på hemligheter: ”Förtrollat hus”

Ett medium på 1700-talet såg att Österlånggatan 24 i Gamla Stan var ett ”förtrollat” hus. Idag driver designern Ia Westergard sin butik här och hon blir inte förvånad när hon hör detta.

Text: Ehva Löpp
Foto: Ehva Löpp

Löjtnant Gustaf Ulfvenklou var en svensk mystiker som sade sig kunna kommunicera med de döda. Han hade stort inflytande på Gustav III:s bror, hertig Karl, under 1700-talet och spådde bland annat att denne skulle ta över tronen. Vilket han också gjorde efter Gustav III:s död.

Hertig Karl var mycket intresserad av mysticism och det övernaturliga. Han grundade flera ockulta och hemliga sällskap tillsammans med sin spåman Ulfvenklou. På hertig Karls slott Rosersberg sägs det spöka än i dag.

LÄS ÄVEN: På Hammenhögs gästis är alla spöken snälla: ”De vill hjälpa oss”

Men allt startade med hertig Karls och löjtnant Ulfvenklous många nattliga ritualer och andeframkallande under den gustavianska tiden. Löjtnant Ulfvenklous mest uppseendeväckande profetia var en skatt i källaren till ett ”förtrollat” hus på Österlånggatan 24 i Gamla stan i Stockholm. Enligt Ulfvenklou skulle det ha funnits ett gammalt kloster här där stora skatter blivit inmurade i källarvalven. Huset an­sågs också vara ett spökhus.

Adress.jpgKvarteret Perseus ligger inte många meter från kvarteren Juno tstora Svartbrödraklostret låg.

Österlånggatan 24

Ulfvenklou, hertig Karl och flera andra högadliga personer deltog i utgrävningarna under högtidliga ceremonier i början av februari 1784, efter att man genomfört en ”magisk rökning”. Men friherren Gustav Adolf Reuterholm blev avundsjuk på den profetiske löjtnanten och kommenderade honom till sjöss en längre tid, så att han själv kunde ta ledningen över skattgrävningarna. Tyvärr utan lyckat resultat.

– Det finns inga kända källor som berättar om något kloster på Österlånggatan 24, säger Anna Bergman som är byggnadsarkeolog på Medeltidsmuseet.

LÄS ÄVEN: Sveriges mest hemsökta byggnader: 11 platser att besöka

– Men adressen är bara något kvarter från Svartbrödraklostret vid Tyska Stallplan mellan Prästgatan och Österlånggatan, så det är inte omöjligt att även den adressen tillhörde Svartbröderna under någon period. De fick många hus som gåvor.

Svartbrodraklostret.jpgDet går att besöka Svartbrödraklostrets två källarrum med sju mäktiga tegelvalv vid Södra Benickegränd 4.
Medeltidsmuseet har guidade visningar.

Svartbrödraklostret

Svartbrödraklostret grundades på 1330-talet i kvarteren Juno och Venus i Gamla Stan i Stockholm. Dominikanermunkarna fick sitt namn Svartbröderna efter den svarta kåpa de bar över sin vita ordensdräkt.

Stadsbranden 1407 drabbade klostret hårt, flera bröder brändes inne och biblioteket förstördes. Men klostret återuppbyggdes snabbt och blev både större och vackrare.

Klostret blev ett av Stockholms största och hade en kyrka och dubbla källarplan. Det låg inte många meter från Österlånggatan 24.

I Svartbrödraklostret fanns det mycket riktigt en dyrbar skatt – en altartavla som utförde mirakel.

Tyvärr plundrades och revs klostret 1547 under Gustav Vasas styre och stora delar blev byggnadsmaterial till slottet Tre Kronor.

Kring 1930 gjordes stora arkeologiska utgrävningar och flera källarrum kunde grävas fram. En stor mängd människoben hittades. Bland fynden fanns också föremål från klostertiden samt en hel del 1600- och 1700-talskeramik och glas.

Kanske löjtnant Ulfvenklous spådom var korrekt: ”ett förtrollat hus, som tidigare varit ett kloster och i vars källarvalv stora skatter blivit inmurade …”.

LÄS ÄVEN: Det spökar på Rånäs slott: ”Säker på att vi inte är ensamma”

Magisk altartavla

Den berömda altartavlan, Defixio Domini, Helga lösen, sades ha magiska krafter. Den var förmodligen utformad som en relief i silver, en altarbild som ansågs ha undergörande kraft och skapade mirakel efter att man bett till den. Mängder av människor vallfärdade till klostret för att bli botade från sina sjukdomar och få sina önskningar uppfyllda. Och de slog in, på löpande band! En av munkarna, fader Gregorius, lät skriva ner alla mirakel och fick till slut en stor samling berättelser. Mirakelsamlingen finns utgiven i boken Mìracula defixionis Domini som publicerades 1950.

Men var den heliga altartavlan av Kristi korsnedtagning, Helga lösen, finns gömd idag är det ingen som vet. Det florerar rykten om att Gustav Vasa smälte ner altartavlan för att komma åt silvret. Andra rykten pekar på att pjäsen i smyg pantsatts i Bremen.

Helga lösen var ovärderlig. Men kanske är den dyrbara skatten inmurad i ett av klostrets källarvalv för att ingen ska hitta den? Precis det som löjtnant Ulfvenklou kände på sig.

Ester.jpgIas butik i Gamla Stan i Stockholm, ligger på en adress med spännande rykte.

Designar kläder med hjälp av andevärlden

Designern Ia Westergard driver sedan 2007 sin butik ESTER in flow på den beryktade adressen Österlånggatan. Hon har alltid varit intresserad av det andliga och anser sig vara en god häxa.

– Precis så som Hilma af Klint fick till sig sina målningar från universum, designar jag mina kläder. Genom min kontakt med universum. Det har jag gjort sedan jag gick på Beckmans Designhögskola, men min andliga kommunikation har förstärkts med åren. Jag har lärt mig att fånga upp budskapen bättre och det är jag mycket tacksam för.

LÄS ÄVEN: Mediet Benny: "Ofta är det rädsla som stoppar oss från att möta Andra sidan"

Ia:s kläder flörtar med 40-talet och i butiken finns fantastiska kreationer med klädda knappar, draperingar och markerade midjor. Allt i de vackraste tyger. Stilen är urkvinnlig och sensuell men ändå klassisk.

Ia-Westergard.jpgIa är väldigt intresserad av det ockulta och andliga, hon kallar sig för en god häxa.

ESTER in flow

Med passion för vackra former och ett stort intresse för mode har Ia mejslat fram modeller som hyllar figuren. Vissa plagg i kollektionen förnyas efter säsong och andra ligger kvar som klassiker. Den lilla butiken i Gamla Stan är söt som socker och en ren fröjd att besöka.

– Varumärkets namn, ESTER in flow, är tänkt att förstärka den känsla jag vill att plaggen ska förmedla. Känslan av flow, då du känner dig inspirerad, kvinnlig, självständig, sensuell och kreativ. Ja du vet, alla de där härligt ”flowiga” känslorna, säger hon och skrattar.

LÄS ÄVEN: Vita frun vakar över Kalmar slott – räddade barn från att bli inlåsta

Det är plagg som Ia själv bär upp med glans. Hennes röda läppar gör att hon ser ut att ha stigit ur en gammal Hollywood-film med Rita Hayworth. Och det känns nästan som att befinna sig i en film på just den här adressen.

– När vi flyttade in i lokalen fick jag veta av de tidigare ägarna att det murats in en prinsessa här. Då fick jag en känsla av var det kunde vara här inne, säger Ia och visar in i lokalen.

– På lagret går en bred mur som vi byggt in som en nisch, där brukar vi ställa kartonger och grejer. Det känns som att det skulle kunna vara precis där.

Altartavla.jpg”Kanske är det här den heliga altartavlan av Kristi korsnedtagning är inmurad”

Kände sig iakttagen

De gamla ägarna berättade också för Ia att huset tidigare varit en bordell där man ägnade sig åt utpressning. Via en trälåda, som fungerade som en ventilationstrumma genom alla husets våningar, kunde ägaren lyssna på både sjömän och självaste skeppsredaren när de skröt om sina hemliga planer för damerna de besökte. Sedan förhandlades det om påsar med guldpengar för att bordellägaren skulle hålla tyst.

LÄS ÄVEN: 5 tips till dig som är spökrädd: Så blir du vän med andevärlden

– När vi precis hade tagit över lokalen hörde jag plötsligt ett högt, brusande ljud från toaletten, berättar Ia. Jag minns att jag hade känt mig iakttagen strax innan och tänkte att nu är det någon som vill ha kontakt med mig från Andra sidan.

– Det var ingen rolig känsla, det var lite obehagligt. Inne på toaletten visade det sig att bägge kranarna var helt öppna och det fullkomligt sprutade vatten. Detta trots att jag var helt ensam i lokalen och inte hade varit där tidigare under dagen.

Ia.jpgUniversum hjälper Ia Westergaard designa sina vackra kläder á la 40-tal.

Alltid känt av andarna

Ia kände sig iakttagen många gånger under de första åren, men nu har hon vant sig.

– Det var som att jag behövde bli accepterad, att jag var tvungen att visa vad jag gick för. Nu känner jag mig istället omfamnad, som att lokalen inte vill förlora mig. Det var precis det anden i glaset bekräftade!

Ia avslöjar att på familjens lantställe i Dalarna har hon alltid känt av en hög andlig kontakt, något hon uppskattar mycket och ser som positivt.

LÄS ÄVEN: Marias hotell får inte vem som helst bo på – men andarna är alltid välkomna

– Huset i Dalarna känns som en individ, jag älskar det så mycket. På julaftonen gjorde vi Anden i glaset och alla fick tydliga svar på sina frågor. Vårt hus har en grund från mitten av 1500-talet så vi tänker att det finns flera goda själar kvar som hjälpte till med svaren, säger Ia.

Familjen bestämde sig för att ställa tre frågor vardera, och var noga med att alla regler skulle följas. Att man inte ska luska i vem anden är eller fråga om sjukdomar eller död. De satte sig först vid det stora matbordet, men flyttade sedan in till kökets lilla cafébord. Då gick det lätt att få svar på alla frågor.

Inmurad-prinsessa.jpgInne på lagret går det ut en bred mur, vilken Ia har byggt in som en nisch.
Här misstänker Ia att prinsessan kan vara inmurad!

Anden gav tydligt besked

– Vi har funderat på att byta butiks­lokal, att flytta från Österlånggatan 24 till en lokal med större lager. Numera hyr vi ett separat lager för att få plats. Så jag frågade anden om vi verkligen ska behålla lokalen, då stack den direkt i väg till Ja! Det var inget att diskutera, det var ett väldigt tydligt Ja.

– Jag ser det som ett beslut, därför kommer vi inte att byta bort vår magiska adress, säger Ia och skrattar.

Och tur är väl det, för vem vill inte jobba i en förtrollad fastighet!

Huset i Dalarna, med anor från 1500-talet, är fyllt av goda själar som var mycket tydliga med att Ia inte ska flytta sin verksamhet. Vem vet, det kanske är här den heliga altartavlan av Kristi korsnedtagning, Helga lösen, är inmurad. Altartavlan som uppfyllde så många mirakel att de fyller en hel bok.

Ett litet mirakel är det nämligen att affären går så bra, år efter år.

LÄS ÄVEN: Paranormal utredning på Sätra Brunn: Någon svarar – men vi vet inte vem

Eller så menade löjtnant Ulfvenklou att det är prinsessan med sina dyrbara juveler som är den stora skatten som finns inmurad i väggen. Eftersom Ia är en god häxa känner hon på sig att det verkligen kan finns en prinsessa inmurad bakom hennes klädställningar på lagret.

– Det var inte ovanligt att man gjorde så förr i tiden. Det finns en sägen om att det ska finnas en inmurad flicka i Visbys mur på Gotland också. På medeltiden skrämde man sina döttrar med detta så att de inte skulle tro att de kunde gå och gifta sig med vem som helst!

Anden i glaset är ingen oskyldig lek

Att göra anden i glaset har sina risker, det har Näras medier skrivit om flera gånger. Bland annat Benny Rosenqvist som uttryckte sig så här:

  • Glöm inte att be om beskydd! Det gör jag alltid när jobbar med dessa energier. Efteråt är det viktigt att man renar rummet med salvia som man tänder som en rökelse. Och att man ber anden gå tillbaka till Andra sidan.
  • Jag är egentligen kritisk till att man gör Anden i glaset när man inte själv vet vilka energier som kommer. Det kan komma krafter som inte vill lämna huset – då blir det hemsökt. Någon blir kvar. Man ska vara försiktig med att leka med krafter som man inte vet hur de fungerar.
  • I andevärlden finns olika typer av andar och vissa är besvärliga att bli av med. Hade jag gjort Anden i glaset idag, hade jag efteråt mediterat och stängt mina chakran för att inte vara nåbar för energier.

LÄS ÄVEN: Så vet du om du träffar andar i dina drömmar – Benny Rosenqvist förklarar

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.