Annas guidning: Jag är sjukskriven och får ångest av att ha roligt

Alexandra har svårt att släppa bilden av sig själv som sjuk och får ofta ångest efter att hon har gjort något som skänkt henne glädje. Hon ber Anna om hjälp att ändra sin inställning.

Text: Anna Strandlind
Foto: Getty Images

Hej Anna!

Jag känner att jag fastnat i en spiral av negativitet, ångest och mörker. Jag har i några år varit sjukskriven för utmattningssyndrom och ptds. Sedan ett år tillbaka har jag arbetstränat och börjar komma tillbaka till livet. Jag är en väldigt glad och energisk person som alltid är väldigt positiv. Men sedan en tid tillbaka befinner jag mig i så mycket ångest och negativitet.

När jag utför en aktivitet som ger mig glädje och energi så får jag i efterhand ångest och oro. Det är som att jag definierar mig själv som kroniskt sjuk och ”en sjuk person kan inte träffa vänner eller utföra en rolig aktivitet”. Tankar finns att jag borde isolera mig hemma i sängen och inte träffa någon. Jag kan känna mig som en dålig person. Jag känner att jag har så negativ inställning till så mycket.

Jag kommer inte ur detta. Jag har fastnat och mår verkligen dåligt. Snälla, jag ber om ett litet tecken eller hjälp av något slag som kan ge mig en knuff att komma ur detta.

Kram till dig!

Alexandra

 

Anna Strandlind svarar: Våga se ditt drömliv inom dig!

Hej!

Först vill jag tacka dig för ditt mejl. Vad starkt och bra gjort av dig att du börjat att arbetsträna och ”komma tillbaka till livet” som du beskriver det. Vi människor är ”vanedjur” så ibland kan vi gå tillbaka till en känsla vi upplevt förr, en känsla som inte känns bra trots att den inte är sann. Vi människor är programmerade att tänka 70 procent negativa tankar och mycket kommer från förr när vi ”kämpande för brödfödan.” Det sitter alltså djupt inom oss.

Ett exempel är att om nio personer säger något bra om dig och den tionde säger något dåligt, så lyssnar vi tyvärr på den enda som säger det dåliga.

Du har tagit stora steg från din utmattning för du beskriver att du är väldigt glad och energisk person som alltid är positiv utåt. Du har säkert haft denna varma, fina personlighet innan du blev sjukskriven.

Tillåter du dig att vara lycklig? Tillåter du dig att ta emot glädje i ditt liv? Känner du att du är värd allt gott?

Jag vet att många inte tillåter sig att vara så glada och lyckliga för de är rädda att ”falla dit” igen, som de uttrycker det. Så när du känner dig glad och lycklig kan det handla om rädsla för att må gott, att du är rädd att åter hamna i den jobbiga perioden.

Vår självbild, det du tror om dig själv, styr alla våra resultat. Men det går att tänka nytt! Efter allt du har gått igenom så är du på väg att växa in i en ”nygammal” Alexandra. Du har ett ben i det gamla och ett ben i det nya, det roliga som händer dig. Men när du landat i det roliga kommer ångesten. Det är för att du håller på att skapa nya känslor i ditt undermedvetna.

Det är inget fel att du upplever det, så acceptera det! Då befriar du dig från att ”slå på dig” själv och stillar oron. Den kanske finns där, men lägg ingen kraft på den för du är på väg in i en ny resa. När du blir medveten om rädslan som kan komma, kan du acceptera den och även släppa taget om den.

Om du mer och mer börjar göra saker som du älskar, byter miljö ibland och stannar upp och upptäcker allt du vill uppleva inom dig – lugn, glädje, harmoni, passion – så kommer du få mer positiva tankar. Bestäm dig för vad du vill ha och känna i ditt liv, utan några måsten. Fråga dig själv vad du behöver för nya, underbara vanor för att känna dig älskad i livet! Gör detta varje dag med glädje. Känner du inte glädje över det, så är det också okej. Men försök att visualisera och affirmera det du vill känna, inte tvärtom. Det kommer att hjälpa dig, ge inte upp.

Det blir bra, så var snäll mot dig själv. Våga se ditt drömliv inom dig. Du är värdefull och ingen i världen har dina handavtryck. Så unik är du! Likaså dina gåvor

Största kramen från mig,

Anna

Skicka din fråga till Anna Strandlind

Nu kan du få coachning av Anna Strandlind, som också använder sig av sina mediala kunskaper när hon hjälper människor att utvecklas. I varje nummer av Nära svarar hon på en läsarfråga och ger dig råd för hur du kan växa och nå inre framgång inom olika områden i ditt liv.

Annas guidning 500.jpg

Gör så här: Skicka ditt brev till guidning@tidningennara.se

Du är helt anonym! Anna väljer ut en fråga och besvarar den tillsammans med andra kloka råd i tidningen. Svaret kan även komma att publiceras på tidningennara.se/guidning. Anna använder både sin mediala och coachande förmåga. Välkommen med din fråga!

Läs Annas senaste svar här

Prova Annas webbkurs om djurkommunikation

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.