Annas guidning: Hur kan jag hjälpa min dotter ur missbruket?

Det är otroligt tufft när någon i ens närhet lider av psykisk ohälsa och kämpar med ett missbruk. Allt man vill är att hjälpa, men som bekant går det inte att hjälpa någon som inte vill bli hjälpt. Anna Strandlind ger sina råd till en orolig mamma.

Text: Anna Strandlind
Foto: Getty Images

Hej.

Min vuxna dotters psykiskt dåliga mående, plus missbruk, har påverkat mig så länge. Jag bär på en sorg och en oro varje dag. Vad kan jag göra för att hjälpa mig själv och henne?

Kram från C

Anna Strandlind svarar: Du kan bara styra över dig själv

Hej C!

Vad tufft och jobbigt för dig att uppleva allt det här. Ens barn är så nära ens hjärta och det blir enormt starkt. Men din dotter är vuxen och du kan inte påverka henne om hon inte vill ta emot din eller andras hjälp, tyvärr. Vi alla, hur tufft det än kan låta, har ansvar för våra egna val och beslut oavsett situation. Undantag är om man är så dålig att man behöver ständig hjälp eller stöd.

Vi kan alltid stötta och finnas till hands om den andra personen vill och uppskattar det. Men vi kan aldrig gå in och styra. Om personen inte är i fara för sitt liv såklart, för då ska man direkt ge hjälp. Men det bygger på självbestämmanderätt i väldigt mycket. Du kan som person bara styra över dina egna tankar och det som du blir känslomässigt involverad i, det i sin tur skapar dina resultat.

Det du sänder ut får du mer av

Eftersom din oro är så stark, är det oro du får mer av. Och bara du kan ändra dig och dina tankar, ingen annan. Allt i våra liv är känslor, så det är dags för dig att få bättre tankar om dig själv och det som du är känslomässigt involverad i. Du har ett liv. Du är en person som är värdefull, precis som din dotter och alla andra i världen. Men du har ett eget ansvar över din lycka, hur jobbigt det än låter. Om du börjar ta hand om dig själv och tar reda på vad ditt hjärta vill, vad som ger dig glädje, så kommer du må bättre allt eftersom. Det i sin tur vibrerar ut det nya du känner. Din energi blir bättre, med nya känslor och mer glädje.

Skapa ett bättre liv för dig själv

Här kommer några frågor du kan ställa till dig själv. Svara från hjärtat, i frihet och harmoni:

”Vem vill jag vara?

”Vad vill jag känna?

”Vad vill jag ha?”

Ta sedan ”action” varje dag för det du vill känna och ha, inte tvärtom. Succesivt börjar du må bättre och träffar rätt människor, de som du behöver. Men glöm inte att ”agera”, det räcker inte att tänka.

Berätta för din dotter hur mycket du älskar henne

Har du skrivit ett fint brev till din dotter och berättat hur mycket du älskar henne? Allt som du tycker är bra och fina minnen? Annars, gör det gärna! Skriv att hon betyder mycket för dig och att du finns för henne. Mer kan du inte göra. Om du ser till att skapa ett bättre liv för dig själv, kommer du sända ut detta även till din dotter. Då kan du bli en förebild. Du får också kraft att hjälpa andra, och de tar inte av din kraft på samma sätt som nu.

Ta hand om dig! Du är värd att må bra och ha roligt i ditt liv, glöm inte det.

Varmaste kramen till dig,

Anna

Skicka din fråga till Anna Strandlind

Nu kan du få coachning av Anna Strandlind, som också använder sig av sina mediala kunskaper när hon hjälper människor att utvecklas. I varje nummer av Nära svarar hon på en läsarfråga och ger dig råd för hur du kan växa och nå inre framgång inom olika områden i ditt liv.

Annas guidning 500.jpg

Gör så här: Skicka ditt brev till guidning@tidningennara.se

Du är helt anonym! Anna väljer ut en fråga och besvarar den tillsammans med andra kloka råd i tidningen. Svaret kan även komma att publiceras på tidningennara.se/guidning. Anna använder både sin mediala och coachande förmåga. Välkommen med din fråga!

Läs Annas senaste svar här

Prova Annas webbkurs om djurkommunikation

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.