Agneta Sjödin: Det är tufft att leva, men jag vet att det finns ett syfte

Som liten drömde hon om något mer, något större. Idag har programledaren och författaren Agneta Sjödin hittat sin livsväg. Återhämtning och energipåfyllning får hon i naturen under sina långa promenader varje dag och av att resa och upptäcka världen.

Text: Ehva Löpp
Foto: Ehva Löpp, Agneta Sjödin (Privata)

Hennes liv består av kontrasterna mellan en hektisk tillvaro som programledare och det inre, stilla och eftertänksamma lugnet under hennes långa, dagliga promenader.

– Det är där, mellan de två världarna som jag trivs som bäst och hittar balansen, berättar Agneta Sjödin när vi ses i hennes lägenhet i Nacka Strand.

Agneta sitter uppkrupen på sin köksstol vid den stora ön som delar av vardagsrummet. Hon är klädd i en enkel vit T-shirt och träningsbyxor. Framför henne på bordet är en tallrik med sushi framdukad med lika många bitar lax som avokado. Hon doppar en bit i soja och tar en tugga.

– Åh, nej! Nu hann jag inte fota sushin och lägga ut på ”Insta”, utbrister hon med ett skratt.

Fem våningar upp har Agneta en magisk utsikt mot vattnet och precis utanför fönstret tornar den 24 meter höga fontänbågen upp sig som föreställer Gud som är i färd med att sätta stjärnor på himlen, assisterad av en ängel.

Morgonpromenader

Hon älskar sina morgonpromenader, varje morgon, oavsett väder, går hon på sin dagliga tur. Precis som regissören Ingmar Bergman gjorde.

– Jag går minst sex kilometer, ibland stannar jag upp en stund och sätter mig på en bänk, vissa dagar går jag i tystnad, men ofta lyssnar jag på en bra ljudbok eller en podd. Det är en bra återhämtning, säger hon nöjt.

Naturen inspirerar mycket och på sina promenader ser hon det stora i det lilla, som svanar, molnens formationer och olika hjärtan. Enligt Paulo Coelho är tecken ett sätt för universum att kommunicera med oss människor, att guida och hjälpa oss på vår väg, något som Agneta verkligen tror på. En morgon hittade hon ett guppande ishjärta på sin promenad. På vägen tillbaka var det borta, ett med havet igen.

– Allt föds och dör i ett evigt kretslopp. Men för ett ögonblick så guppade ishjärtat där, fastklamrat vid en kvist, gungat av vågornas skvalp. Ett ögonblick för att sprida lite kärlek. Och ljudet från vattnet gav en så rogivande känsla, säger hon med värme.

Men att Agneta njuter lika mycket av naturen och lugnet som av att resa och upptäcka världen går det inte att ta miste på. På väggen hänger en stor världskarta med mängder av nålar.

– Varje nål är ett minne – ett äventyr, säger Agneta.

Agneta visar stolt upp den stora kartan i hallen, vissa nålar är röda andra är blå.

– Det finns ingen andlig mening med färgerna, de röda råkade bara ta slut, säger hon och de vackra skrattrynkorna visar sig.

Vissa resor gör Agneta tillsammans med sin dotter Maja, 23 år.

– Vi skrattar mycket tillsammans, säger hon med glädje i rösten.

Att Maja är en gammal själ i en ung kropp, tvekar ingen av dem om.

– Jag är oerhört tacksam att uppleva kärleken som det innebär att få ett barn. Ett medium sa en gång att Maja och jag har levt många liv tillsammans, men att hon alltid varit den äldre av oss. Det här livet är första gången som jag är äldre än henne. Både Maja och jag känner att det stämmer, i allra högsta grad, säger Agneta och skrattar.

Maja, vars pappa är Niklas Strömstedt, har funnit sitt kall inom musiken. Som artist heter hon Maja Kristina.

– Hon utvecklas hela tiden och har mycket spännande på gång, säger Agneta stolt.

20211218-Agnets-Sjodin-karta-1000.jpg”Varje nål är ett
minne – ett äventyr”

Pilgrimsvandringen blev en milstolpe

Just nu befinner sig Agneta på en bra plats i livet, i en andlig oas. Men några ansåg nog att hon brände många broar när hon valde den andliga vägen. Men Agneta har aldrig tvekat. Hennes möte med de stora författarna Deepak Chopra och Paulo Coelho i början på 2000-talet, inspirerade henne att jobba med sig själv. Något som både tar tid och kan vara tufft, men som har gett resultat.

– Jag tänker att det var en mening att jag mötte Paulo Coelho längs min livsväg. Han fick in mig på skrivandet och även ut på en pilgrimsvandring 2004. Där föddes mitt författarskap, det blev en milstolpe i mitt liv.

Romanen En kvinnas resa, handlar om Agnetas pilgrimsvandring mot Santiago de Compostela. Ända sedan pilgrimsvandringen har lärjungen Jakob – aposteln som kristnade Spanien, haft en speciell plats i hennes hjärta.

– Min bok En av de tolv handlar om just Jakob, en doldis i bibeln, men jag får tecken från honom, berättar hon.

I hallen står det ett stort gammalt skåp som Agneta har fått av sin farmor, i en av lådorna ligger det kvar en kalender från henne, där alltid sjunde juni legat högst upp. Men plötsligt delade sig den gamla kalendern från 50-talet och visade i stället 25 juli – Jakobs dag.

– Jag fick rysningar när jag såg det nya datumet, därför blev han så viktig för mig!

Varje år Jakobs dag infaller på en söndag är det ett heligt år att gå pilgrimsvandringen längs Santiago de Compostela. Agnetas vandring visade sig vara just detta heliga år 2004. Då såddes ett författarfrö som har blivit ett träd idag.

Nu har Agnetas elfte bok fötts, Så in i själen, som handlar om den inre resan. Inom dig själv – i djupet av din själ. Att vi alla kan stråla i det ljus som är vi. Det ljus som är vår själ. Agneta delar med sig av sin egen andliga resa, sina bästa rutiner, möten och verktyg för att leva mer i samklang med sig själv.

Boken har samma namn som den podcast Agneta startade för snart ett år sedan. Den började som en skiss på ett papper, och var i början tänkt att bli ett själsligt tv-program, men Agneta var snabb och satte igång direkt med en egen podd.

– Tänk att en podd skulle bli något av det roligaste jag gjort! De samtalen jag har i Så in i själen känns så fina och äkta, säger Agneta med värme i rösten.

20211218-Agnets-Sjodin-kalender-1000.jpgI ett gammalt skåp förvarar Agneta en kalender från sin farmor, plötsligt kom 25 juli upp – Jakobs dag.

Spännande gäster

Hon sträcker sig efter skålen med mörk choklad som står på bordet. Det går inte att ta miste på Agnetas glädje, ögonen glittrar och det solblekta håret är busigt. Precis som hennes starka energi.

Agneta tycker verkligen att det är roligt att ha en själslig podd, av den enkla anledningen att hon får prata med olika spännande gäster om något hon verkligen brinner för, som själen, livet, sökandet och den inre resan. Programmen har helt olika inriktningar, Agneta bjuder bara in gäster som inspirerar henne själv. Till favoriterna hör juristen och kommunikationschefen Per Lindgren som driver podden God Ton. De spekulerade om ufo och det hemligstämplade material som nyligen släpptes från Pentagon, och författaren Micael Dahlen och hans syn på meningen med livet och att älska sig själv.

– Jag älskar att prata om ufo, säger hon med eftertryck. Om jag blir kär vill jag träffa en kille som tycker om att prata om just de här sakerna, så jag kan utvecklas!

Vi kommer att få ta del av några spännande möten i Agnetas nya bok. Hon blandar in vad hon själv har upplevt med andras visdom. Som insikter från skådespelarna Marie Göransson och Sanna Bråding. Men även ärkebiskopen Antje Jackelén, författaren Josefine Dahlberg som driver kristallbutiken Oh La Moon, författaren Mikael Hedman/ Swedish Buddha och Rachel Bråthén/Yoga Girl har inspirerat henne.

– Boken handlar om att hitta sig själv, ta plats, att inte jämföra sig med andra och att våga stå för sin sanning. Om du älskar dig själv, precis som du är, så har du inget behov av att jaga bekräftelse, utan du har en outtömlig källa av trygghet att dela till andra.

Agneta ser plötsligt allvarlig ut.

– Det är tufft att leva, men jag vet att det finns ett syfte med mitt liv! För mig innebär det att våga bränna broar och bygga nya för att komma vidare. Broar symboliserar förändring och nya möjligheter för mig, säger Agneta.

Och det är just den insikten som gör Agneta till den unika person hon är idag; varm, ödmjuk och äkta. Och samtidigt modig!

Har örn som kraftdjur

– Jag hade en stark dröm för 22 år sedan som blev mitt andliga uppvaknande. I drömmen mötte jag en örn, som är det mäktigaste och vackraste djur jag vet. Jag kallar drömmen för min ”inkallelseorder”. Efter den händelsen började det hända mycket andligt för mig, berättar Agneta.

Hennes blick är nyfiken och hon utstrålar en positiv energi, som ett lyckligt barn, när hon berättar om sin starka upplevelse.

– Men gud! Vilken konstig dröm, tänkte jag när jag vaknade. Jag såg bara örnens ansikte och öga, det var så NÄRA. För mig har örnen en andlig och gudomlig symbolik.

Hon blev helt hänförd av den speciella drömmen, och kände sig kallad till något högre och större. Agneta skriver om sin örndröm i boken, hur allt började med hennes ”inkallelseorder” och hur hon nu knyter ihop säcken på sin själsliga resa. Från att ha slukat andlig litteratur från världens alla hörn, samtalat med Paulo Coelho och Deepak Chopra, haft starka möten i sin podd – har hon nu landat i ett andligt lugn.

Agnetas mysiga och ombonade lägenhet med många färgstarka tavlor har stora fönster från golv till tak mot vattnet. Två balkonger i olika vädersträck bjuder på en förtrollande utsikt mot Stockholms hamninlopp och Djurgården.

– Kvällarna på balkongen i solnedgången är helt magiska, här är jag året om. En dag när jag satt och jobbade hemma såg jag plötsligt något stort, mörkt svepa förbi fönstret. Det var två havsörnar, jag blev lycklig i hela kroppen och själen!

Agneta känner att det var ett mirakel att örnparet svepte förbi utanför just hennes balkong.

Albert Einstein sa en gång: ”Det finns endast två sätt att leva sitt liv. Ett, som att inget är ett mirakel, det andra, som att allt är ett mirakel.”

– Jag väljer att tro på mirakel. säger Agneta.

Det här är Agneta Sjödin

Namn: Agneta Sjödin.

Ålder: 54 år.

Bor: Nacka Strand.

Familj: Min dotter Maja, 23 år.

Gör: Programledare och författare och har podden Så in i själen.

Livsmotto: Äkta – att våga vara äkta.

Kontakt: Instagram; @agnetasjodin

Aktuell: Med sin elfte bok, Så in i själen (The Book Affair).

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.