Pia brinner för kiromanti: ”Otroligt bra verktyg för att förstå sig själv”

Pia J Stengard är en mångsysslare som mer av en slump kom i kontakt med kiromanti, konsten att tyda handens linjer. Hon utbildade sig i Danmark där kiromanti har en helt annan status och bland annat används vid anställningsintervjuer. Idag använder hon metoden digitalt eller på plats för att vägleda människor till att hitta sin rätta potential.

Text: Martina Bergsten
Foto: Maria Johansson

Att försöka stoppa in Pia J Stengard i ett fack är mer eller mindre omöjligt. Hon är något av en naturkraft som bubblar av energi och idéer, men så har hon också gjort mycket i livet, har aldrig varit rädd att prova nytt.

Kanske är det nyfikenheten som drivit henne, en inre strävan att vilja lära sig mer. I grunden har hon en textilutbildning och under många år drev hon ett grossistföretag i garnbranschen. Därefter har hon hunnit med att bland annat ge ut gratistidningen Journalen, vara verksam inom turistnäringen, utbilda sig till silversmed, publicera en bok, anordnat kurser i pendling, tolka mandalamålningar, transformera energi och nu senast, 2016, läst till kiromantiker, handläsare.

– Kasten kan tyckas tvära, men det finns faktiskt en röd tråd i mitt arbetsliv, nämligen färg och form, säger hon. Och att göra bra saker för mig själv och andra har alltid varit viktigt för mig. Att lyfta människor.

Används vid anställning

Det var med den drivkraften i ryggen, att vägleda människor till att hitta sin egen potential, som Pia hittade till kiromantin för sju år sedan. Men fascinationen för den gamla traditionen hade hon redan som ung.

– Det lät så spännande att man kunde se sin framtid i händerna, så jag la mina händer i en kopieringsmaskin och skickade bilderna till en utövare för läsning, men mer än så blev det inte då.

– Det var långt senare, i mitten av 2010-talet, vid ett besök på en hälsomässa i Köpenhamn, när jag fick en sittning med en dansk kiromantiker, som intresset väcktes på nytt igen.

Trots den återuppväckta nyfikenheten, blev det ändå slumpen som styrde, eller snarare livet som valde och ville att Pia själv skulle utbilda sig och föra traditionen kring handläsning vidare.

– Det var när min mamma skulle fylla 70 och jag ville ge henne en kurs i vedic art, som jag av en händelse hamnade på den danska kiromantikerns hemsida. Det satte i gång en process och plötsligt hade jag anmält mig till en sex månader lång utbildning i Danmark.

– I Danmark är handläsning mycket större och mer vedertaget än i Sverige. Där används det till exempel vid anställningsintervjuer för att se en kandidats fallenhet för yrket. Kiromanti är en pseudovetenskap, som jag ser det och det finns mycket att tjäna på att först tolka en persons händer, inte minst i tid och pengar. Att rekrytera fel person är kostsamt.

Efter halvåret i Danmark och ett 50-tal övningshandläsningar på frivilliga kandidater bland vänner och bekanta, kände sig Pia redo att börja arbeta som kiromantiker på hälsomässor runt om i Sverige. Hon har idag hunnit läsa över 800 par händer.

När pandemin kom med restriktioner som följd, blev det ett abrupt avbrott på mässorna och tankar kring att starta Kiromanti Akademin hemma i Valdemarsvik började ta form. Där arbetar Pia idag med handläsningar på plats eller digitalt, samt utbildar nya kiromantiker för att sprida kunskapen vidare.

– Jag älskar att hålla kurser och se hur deltagarna utvecklas under resans gång. Det finns så enormt mycket att lära om och från våra händer. Jag önskar så att fler ska upptäcka detta universella språk och vilja föra traditionen vidare. Det har blivit något av mitt kall.

20220829-Pia-kiromanti-1500.jpgPia ritar linjer i olika färger längs handens linjer för att det ska bli enklare för klienten att hänga med.

Vad får man ut av en konsultation hos dig?
– Kiromanti är ett otroligt bra verktyg för att förstå sig själv, vilka talanger och egenskaper man fötts med och var man befinner sig i nuläget. Jag kan peka på och lyfta fram saker som kan hjälpa klienten in på nya vägar, men självklart är det individen själv som väljer vad hen gör med informationen. Man väljer alltid själv.

– Vårt öde är inte skrivet i sten, vi gör alla våra egna val. Och väljer man en annan väg än den som syns i händerna så förändras självklart vårt liv, och händerna också.

Läser alla handens tecken

Pia är noga med att framhålla att hon faktiskt läser, eller tolkar, alla de linjer och tecken som finns i handen, till skillnad från de utövare som ser bilder och tolkar dem medialt.

– Det blir till exempel missvisande att påstå att alla som har ett ”M” i sin kupade hand skulle vara mediala, då det de facto i så fall innebär att alla i stort sett har den mediala gåvan. Linjerna i handen skapar helt enkelt ett ”M” hos de allra flesta när den är kupad, det vill säga om alla sex huvudlinjer finns på plats.

– Det räcker inte heller att titta på de stora linjerna, då går enormt mycket information förlorad.

Pia studerar i stället hela handen, såväl handflata som handrygg, handens form, fingrarnas längd och naglar, eventuella sår, de olika zonerna, bergen och kullarna som alla har olika betydelser och egenskaper.

Sedan färglägger hon varje linje i handflatan med olika färger för att göra det lätt för klienten att hänga med vid genomgången. Slutligen redogörs för varje linjes betydelse i form av personlighet, styrkor, trauman, möjligheter och framtidsutsikter. Varje liten linje har sin egen berättelse.

– Det går att få fram hur mycket information som helst. Dessutom, tvärtemot vad många tror, så förändras händernas linjer genom livet.

Två läsningar kan alltså skilja en hel del om det ligger några år mellan dem, beroende på vad personen gjort under tiden.

Vad är kiromanti?

• Kiromanti, konsten att spå i händer, är en mycket gammal tradition som finns belagd i skrift sedan tusentals år. Ordet kommer från grekiskans chei´r – hand, och mantei’a – spådom.

• Genom att studera handflatans form, fingrarnas längd, fingertopparnas mönster, eventuella sår, kullar och linjer, tolkar utövaren en persons olika personlighetsdrag, viktiga händelser i dåtiden, förutsättningar i nutiden och prognosen för framtiden.

• Kiromanti kan liknas vid ett universellt språk (trots att olika tolkningssätt finns) som enligt utövarna visar sanningen om varje enskild individ runt om i världen.

• Många filosofer och mystiker genom historien – även i vår tid – ser livet som en skola där människan har möjlighet att lära sig nya saker varje dag. Våra händer, menar de, kan ses som en guide till kvaliteter och förutsättningar, till utveckling och lärande i livet, men också som ett betyg på hur väl vi lyckats hittills. Våra händer, menar de, visar nämligen våra talanger, personlighetsdrag, hälsa, relationer och hur vi känner för, och ser på oss själva.

• Händerna visar på lyckliga och lättsamma perioder i livet, men även utmaningar och hinder på vår väg. Genom att tillvarata våra inneboende förutsättningar kan vi lättare hantera livet och utvecklas till hela människor.

Det här är Pia J Stengard

Född: I Lejonets tecken, 1964.
Bor: Är ursprungligen från Skåne men bor idag i Valdemarsvik.
Familj: Maken, healern Karl-Arne, dottern Maria samt makens tre döttrar.
Gör: Kiromantiker, silversmed, författare med mera.
Blir lycklig av: ”Frihet! Naturen, till skogs eller ute till havs i min kajak. Och av fågelsång!”
Motto: Behandla andra som du själv vill bli behandlad.
Facebook: Pia J. Stengard
Instagram: pia.j.stengard
Kontakt: pia@edere.info samt 0738-288 336

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.