Sundbyholm är ett riktigt spökslott!

Sundbyholms slott ligger vid Mälarens södra strand i Eskilstuna och var till en början ett växthus i trä där Eskilstuna Johanniterkloster odlade medicinalväxter och örter under medeltiden.

Text: Ehva Löpp

År 1527 blev klostret en kungsgård i kronans ägo och 1627 gav Karl IX godset till sin son riksamiral Carl Carlsson Gyllenhielm. Det var först mellan åren1639 och 1649 som Gyllenhielm lät uppföra själva slottsbyggnaden och här har det samlats många spökhistorier.

Känslan av att någon är närvarande hänger över Sundbyholm och spöken har setts i ögonvrån, det knackar på tunga trädörrar och dörrhandtag skakar.

Det går utmärkt att övernatta i de vackra byggnaderna eller besöka slottet på en mysig Afternoon tea, chokladprovning eller 1700-tals maskeradweekend. Det är också här många bönder har hittat sina kärlekar i tv-programmet ”Bonde söker fru”.

Christin Widerberg, vice vd för slottet, dröjer ett par veckor med att svara på min fråga om jag får skriva om spökena på Sundbyholms slott. Av respekt för andarna.

– Jag har sparat ditt mejl i någon vecka för jag har funderat på vad jag ska svara dig, säger Christin. Min första tanke var att meddela att vi inte är intresserade eftersom vi vill visa respekt för andarna på Andra sidan.

– Genom åren har jag vänligt men bestämt sagt nej till alla paranormala grupper som velat komma med sina undersökningsapparater just därför att jag vill att andarna ska få lämnas i fred.

Men sedan läste Christin en tidigare artikel från Ehva och gick in på Näras hemsida och då tänkte hon om.

Christin Widerberg har bokat in mig och min vän Charlotte Christiernin i en av de sex sviterna i Herrgården för att känna in energierna på slottet och få möjlighet att prata med personal och gäster som har haft oförklarliga upplevelser.

Det finns inte något boende i själva slottet, utan hela slottet är restaurang, festvåning och frukostmatsal. Men i den historiska byggnaden där vi ska sova brukar ofta en feminin energi visa sig.

– Det är en kvinnlig individ från Andra sidan som trivs här. Hon är lite busig, berättar Christin. Min kollegas väninna, hennes man och deras barn sov över i ett av rummen i Herrgården för en tid sedan. Plötsligt kände hon att någon strök henne på kinden när hon låg i sängen bredvid sin son.

– Senare samma natt råkade hennes man ut för att någon flera gånger killade honom på fötterna.

Christin som är civilekonom i grunden trodde inte på övernaturliga fenomen när har började som vice vd på Sundbyholms slott för 15 år sedan. Nu beskriver hon sig själv som ”troende” efter hennes många möten med andar.

– När jag precis hade börjat jobba på slottet så hände det mycket märkliga saker. Vi har två små anslutande matsalar bredvid varandra och när jag och vår restaurangchef Maria tittade in i den lilla matsalen började dörrhandtaget plötsligt skaka upp och ner, både jag och Maria trodde att någon ville skoja med mig eftersom jag var ny. Men vi var helt ensamma, berättar Christin.

Senare när Christin guidade runt en grupp i källarvalven i slottet började det plötsligt knacka högt och tydligt på den gamla trädörren med Gyllenhielms adelsvapen bakom hennes rygg.

– Jag öppnade dörren, men ingen var där! Jag trodde först det var kockarna som ville mig något, men det var helt tomt. Min grupp på cirka 20 personer var lika chockade som jag eftersom vi alla hade hört de tydliga knackningarna.

Numera använder Christin sig både av pendeln och ”anden i glaset” för att kommunicera med andarna på slottet och hon får konkreta svar med namn.

– Jag har frågat den kvinnliga anden som brukar hålla till i Herrgården om hon bodde här när hon levde, men nej, det gjorde hon inte. Kanske kom hennes energi med väggpanelen som hämtades hit från Djurgården, skrattar Christin.

Sundbyholms slott drabbades av en stor brand år 1774, vilket innebar att slottet inte längre kunde fungera som bostad och därför uppfördes en herrgårdsbyggnad intill slottet. Hela undervåningen på herrgården kom från Djurgården och fraktades på Mälaren medan övervåningen byggdes till på plats.

När Christin en sen söndagseftermiddag hade ett ärende ner till det stängda slottet hörde hon röster på slottets övervåning. Det lät som någon hade fest i Riddarsalen.

– Ho ho, ropade jag, men då tystnade de, berättar Christin.
Det visade sig att hon var helt ensam på slottet, trots det stora antalet glada röster.

En gång hade slottet besök av ett kvinnligt medium från Göteborg som var där på semester med sin väninna. Mediet kände tydligt av att det fanns 24 olika andar på slottet varav en, en äldre man, mådde dåligt. Därför tog mediet kontakt med slottets frukostvärdinnor Anne-Marie Petterson och Caroline Åsberg som hjälpte till med en liten ceremoni för att hjälpa mannen till ljuset.

– Det var en fantastisk upplevelse, vi tre stod i en ring utomhus och jag började gråta, berättar Anne-Marie.

Mediet hälsade att andarna gillar att umgås med Anne-Marie eftersom hon pratar så glatt med dem. Då kan det hända att andarna följer med henne från källarvalvet upp till matsalen för att få vara tillsammans med henne.

– Jag säger ”God morgon” och ”Hej då” varje dag till dem, det har jag alltid gjort, säger Anne-Marie.

Anne-Marie har jobbat som frukostvärdinna i nio år på slottet.
– Jag har många gånger sett i ögonvrån att någon rör sig. Flera gånger har jag hört en mansröst prata, och när jag sedan tittat åt det hållet har det visat sig att jag missat att släcka stearinljusen. Jag är mycket tacksam att de hjälper mig med sådana saker.

Men många av de extraanställda vågar inte gå ner i källaren eftersom det händer så mycket märkliga saker. Här ramlar det ofta ner bestick och hörs konstiga ljud.

– En gång skramlade det till i frukostköket i källaren och plötsligt låg en tillbringares slev mitt på golvet, trots att själva tillbringaren stod kvar på bordet.

Men Anne-Marie upplever att andarna vill hjälpa till.

– Det känns som det är mina kompisar, vi är som ett arbetsteam, andarna och jag. De håller mig sällskap, säger Anne-Marie.

 Det är inte bara Christin och Anne-Marie som känner av den stora andliga aktiviteten på slottet, utan även andra anställda.

– Även när frukostvärdinnan Lilian var ensam på slottet hörde hon plötsligt en röst som sa "Nu kommer Emma". Hon hörde detta samtidigt som frukostvärdinnan Emma satte nyckeln i låset för att ta sig in på slottet och börja sitt frukostpass, berättar Christin.

Det verkar som historierna aldrig tar slut. När slottets restaurangchef Maria Petersson höll på att inventera viner efter en stor fest på slottet och hon var helt ensam och slottet var låst.

Då ser hon i ögonvrån en man som går förbi henne och hon ropar efter honom. Men mannen går upp i rök och Maria lämnar slottet och låser efter sig med bultande hjärta. Hon larmar som vanligt och vet att rörelsedetektorerna kommer att sätta igång om någon fortfarande befinner sig i byggnaden. Inget larm går.

När jag och min väninna Charlotte checkar in på slottet är vi mycket förväntansfulla. Eftersom jag är ett utbildat medium av Terry Evans är jag helt lugn med att möta andar och mycket nyfiken på vad som ska hända. Vår svit, nummer 513, ligger i Herrgården och är inredd med målade blommor och andas 1700-tal.

Vi sitter på den allmänna balkongen och tittar ut över den stora båthamnen med gårdskatten Sally som sällskap innan vi beger oss till slottet och går på upptäcktsfärd i slottets källarvalv. Här är vi helt själva, det är kallt och valvet bjuder på en unken och jordig källardoft i det första rummet, men konstigt nog har båda rummen på vardera sida en lättare doft av mineraler. Jag känner direkt av en energi när jag kliver in i det första källarvalvet och det visar sig att jag inte är ensam om den känslan.

Dagen efter berättar frukostvärdinnan Anne-Marie att det är många gäster som känner ett obehag när de sitter vid det första bordet på vänster sida som står framför en gammal dörr, som blivit igenmurad. Det är flera gäster som har rest sig upp för att byta bort just det här bordet.

När jag och Charlotte kommer in i valvet ser jag två toaletter som ligger dörr i dörr med varandra och jag bestämmer mig för att besöka det vänstra damrummet. Jag lämnar min väska med plånboken och min dyra kamera i det angränsande rummet och ber Charlotte vakta dem.

Trots att vi är ensamma i källaren vill jag känna mig trygg att hon inte går vidare till något annat rum och lämnar mina värdeföremål vind för våg. Men när jag sitter på toaletten blir jag upprörd för jag hör att hon har lämnat sin post och går in på toaletten bredvid min. Jag hör tydligt när hon öppnar den andra toalettdörren, stänger och låser låset med ett bestämt klickljud. Därför skyndar jag mig ut till min handväska och kamera.

Döm om min förvåning när jag ser Charlotte lugnt stå kvar och vänta precis där jag lämnat henne några minuter innan. Hon hade inte gått in på toaletten bredvid min. Och ingen annan heller. Vi två var helt själva i valvet. Men det var bara jag som hade hört någon besöka toaletten bredvid min, Charlotte hörde ingenting.

Jag är helt övertygad att det här är själva hjärtat av andlig aktivitet. Rummet som ligger mitt i mellan den gamla trädörren med slottsvapen där Christin hörde det knacka bakom hennes och rygg och köksregionen där Anne-Marie hittade sleven på golvet som oförklarligt hade hoppat ur sin tillbringare och landat mitt på golvet.

Kontakt: www.sundbyholms-slott.se
016-42 84 00

 

 

Se filmen från när Ehva Löpp besökte Sundbyholms slott!

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.