Raw food-chatt med Åsa Johansson 29 september 2016

Pinglan: Hej. Jag har ganska mycket problem med mitt sockerberoende. Kan en kost enligt raw food hjälpa mig att bli kvitt med sötsuget?

Åsa: Hej Pinglan,
Ja absolut. Man kan bli av med sitt sockersug på ca 3 veckor. Det är bakterierna i tarmfloran som "spökar". Svält ut dem genom att undvika snabba kolhydrater som socker, vetemjöl etc. Även torkad frukt. De andra goda bakterierna tar då över och sockersuget är borta. Palsternacka är ett bra substitut om man har behov av snabba kolhydratre.Lycka till!

 

Britt: Hej! Jag läser dina texter i Nära om raw food. Men vad är enzymer för någonting?

Åsa: Hej Britt,
Enzymer är en typ av protein som bland annat tar hand om matspjälkning och näringsupptag. De måste vara "levande" för att göra sitt arbete. De flesta blir inaktiva över 45 grader C. Det är en av anledningarna att man äter maten oupphettad.

 

Ellen: Hej! Äter du 100 % raw food? Eller händer det att det slinker ner något tillagat ibland? / Ellen

Åsa: Hej Ellen,
I perioder äter jag 100% raw, mer på sommaren än vintern. Men jag vill inte sätta några etiketter på min kost. Tycker att det är viktigt med flexibilitet. Jag äter gärna en lagad rätt, som linssoppa, böngryta eller rotfrukter i ugnen en kulen vinterkväll. Men balanserar det med mycket grönt och frukt osv. Raw ca 70-80%. Kram

 

Susanna: Hej! Vad är det för skillnad mellan att vara vegetarian och raw food ätare? det är väl grönsaker och frukt som gäller för båda? Är det ena bättre än det andra? HÄlsningar Susanna

Åsa: Hej Susanna,
Ja både grönsaker och frukter. Som raw foodätare hettar du inte upp-tillagar över 42 grader C. Som vegetarian kan du lägga till mjölkprodukter och/eller ägg. Som vegan inga animaliska produkter, kanske inte heller honung, men frukt och grönt kan vara tillagat.
Kram

 

Veronica: jag har tröttnat på att äta smoothies till frukost. Jag behöver mer tips på vad jag kan äta istället! Tack!

Åsa: Hej Veronica, f
Gör goda fruktblandningar hackade i en matberedare. Som äpple, päron, en näve paranötter, några bär och en näve grönt.
Eller mättande grötar/puddingar med bovete och nötter som bas. Lägg till säsongens frukter eller bär. Nu har jag frossat i persikor, nektariner och plommon i mina puddingar. Till vinter härliga apelseiner, äpplen och krydda med kanel o kardemumma.
Kram

 

Natalia: Kanske en konstig fråga, men blir man verkligen mätt av kall mat? Jag tänker nu till hösten, får man inte äta något varmt om man ska äta enligt raw food-modellen? Får man dricka varmt?

Åsa: Hej Natalia,
Ja det blir man, men först vill jag säga att maten aldrig skall ätas kall. Den skall helst vara rumstempererad. Och man kan värma den till ca 42 grader. Det känns varmt att äta, samt att du kan ju alltid värma din skål eller kopp också.
Ja varma drycker är fint, se bara till att de inte varmare än att du kan doppa fingret i. För att ta till sig teer, nyponpulver, citron och ingefära t.ex. behövs inga enzymer för smältning, Så tänk att ljummet är bra!
Kram

 

Sara: Hej. Hur mycket raw food måste man äta för att kunna kalla sig raw foodist?

Åsa: Hej Sara,
Man brukar säga att 75-80% är en "high-raw" diet. Håller du det så får du väldigt många fördelar. Och det behövs kanske inte mer än så för att behålla hälsan och vitaliteten.

 

Tyra: Hej! Kan du ge tips på olika proteinkällor? Var hittar jag dem om jag vill äta raw food? Tacksam för svar!

Åsa: Hej Tyra,
Protein är uppbyggt av aminosyro, kedjor av aminosyror. Grönsaker, frukter, nötter osv innehåller alla aminosyror. Du har inga probelm att få protein i dig med en varierad raw foodkost. Källor med särskilt mycket protein är spirulina-alger, chlorella, frön och nötter, och så alla gröna bladgrönsaker. De är väldigt viktiga.
Kram

 

Karin: Hej! Vad är egentligen poängen med att äta raw food?

Åsa: Hej Karin,
Maten har all sin näring intakt, alla kemiska beståndsdelar är orörda. Maten är mer lättsmält, vilket ger mer energi över för utrensning, läkning och uppbyggnad. Du får syre i dig från ingredienserna, vilket annars förstörs när de upphettas. Du får klorofyll-soljus, samt livskraft, en abstrakt kraft som kan förnya vår energi, och även kan förebygga och vända sjukdomar. Den här maten kan påverka oss mentalt vilket kan göra att vi kan få mer balans och harmoni i våra liv.
Kram

 

Åsa: Hej Åsa! Fint namn ;) Hur länge har du ätit raw food-kost?

Åsa: Hej Åsa,
Jag kom i kontakt med raw food för ca 30 år sedan och åt 25-40% dagligen, men började på heltid för 10 år sedan.
Kram

 

Sulle: Vad har du för synpunkter om sojabönor ? Tidigare har jag hört att de inte ska vara så bra. Jag har länge trott att de skulle vara så nyttiga och näringsrika och nu får jag höra motsatsen! Jag känner mig förvirrad. Vad är det som gäller?

Åsa: Hej Sulle,
Sojabönor har använts i asiatiska kulturer i tusentals år och är inga problem för dem. Men de äter dem fermenterade, dvs. mjölksyrade som tempeh, miso, natto osv. Och det är en stor skillnad. Soja är"grovt" för oss att smälta. Det innehåller mest kalorier och protein (men det finns mycket bättre proteinkällor), samt bara lite mikronäring, spårämnen osv. Mycket av sojan kan vara genmanipulerad också.
Kram

 

Tomas: Hej Åsa! Vad är egentligen chiafrön? Har förstått att det är nyttigt men det ser inte särskilt gott ut. /Tomas

Åsa: Hej Tomas,
De smakar lite nötaktiga, men ingen stark smak i sig själva. Därför är de perfekta i puddingar, smoothies etc. Prova och blanda med dina favoritfrukter eller bär.
Kram

 

Juli: Hej! Jag har precis köpt en torkmaskin och tycker det är kul att torka svamp och frukter! Jag tänkte fråga dig om du vet hur blir det med näringen i växter när man torkar dem? Tack på förhand! / Juli

Åsa: Hej Juli,
Eftersom du torkar maten skonsamt, max 42 grader är näringen kvar. Jämfört om du skulle torka i en vanlig ugn som har dels högre värme och inte den luftningen som finns i en torkugn. Resultatet då blir att produkterna bakas.
kram

 

Martin: Hej! Går jag ner i vikt om jag börjar äta raw food-kost? Tack! Mvh Martin

Åsa: Hej Martin,
Vid en high-raw diet, alltså mer än 75-80% raw food, kan kroppen rensa ut och då töms fettcellerna, där mycket av våra gifter och slaggprodukter lagras. Där är det minst skadligatför kroppen att förvara dem. Efter ett tag, förutsatt att du äter en varierad raw foodkost, får du mycket näring i dig och kan bygga upp både fettvävnad, muskler etc. Många kroppsbyggare och atleter lever och frodas på en raw foodkost.
Kram

 

Sanna: Hej Åsa! Jag har precis fått reda på att jag har diabetes typ 2. Hur fungerar raw food och diabetes ihop? Vågar jag testa?

Åsa: Hej Sanna,
Googla Gabriel Cousens och hans center i Aizona, USA. Samt filmen Simply Raw - Reversing Diabetes in 30 Days. Spännande att följa 6 människor och deras väg under 30 dagar. Hur mycket som kan föränras så snabbt på så kort tid.
Kram

 

Osas: Vad är fördelarna med raw food jämfört med att äta en varierad kost? Om jag äter mycket grönt, behövs raw food då?

Åsa: Hej Osas,
Mycket grönt som raw food är mycket viktigt, men du kan lägga till färska bär, nötter och andra färgrika grönsaker också. Och äta varierat. En stor del raw food är mycket bra och det mest natuliga.
Kram

 

Åsa:
Tack till alla som skickat in frågor och visat intresse för raw food. Önskar jag kunnat hinna med fler! Men hoppas jag kunnat hjälpa och inspirera att äta hälsosam och vacker mat.
Önskar dig många färgrika och härliga måltider!
Kram Åsa

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.