Benny Rosenqvist: Andra sidan är en skola mellan liven

Att Andra sidan är en värld av ljus, starka färger och änglalik musik, betyder inte att det är ett semesterparadis förklarar mediet Benny Rosenqvist. Det är när själen är där som den utvecklas, får ny kunskap och förbereder sig för nya gåvor att använda nästa gång du går ner till jorden. Som en skola mellan liven.

Text: Benny Rosenqvist och Madeleine Walles
Foto: Getty Images

Om du dör som barn, kommer du då alltid att vara barn på Andra sidan? En spännande fundering. Benny Rosenqvists svar är att nej, på Andra sidan har du din själsålder och den är beroende av det antal liv du levt och hur mycket kunskap du samlat.

Samma sak med ett litet barn du möter här på jorden, det kan vara en gammal själ med enorm kunskap. Ja, det är som att du ser hela universum i barnets ögon. Medan ett annat barn inte alls har det djupet, inte har hunnit samla så mycket kunskap.

Men om vi vid en seans vill få kontakt med en person som lämnade jordelivet som barn, är det då ett barn som kommer?

– Ja, personen som kommer i seansen manifesteras som den han eller hon var när den lämnade jordelivet, förklarar Benny. Så att du ska veta vem det är och bli övertygad om närvaron. Dör du som åttaåring, visar du dig som åttaåring.

– På samma sätt visar sig den som dör gammal i den ålder då personen gick över, vilket ger mig som medium viktig information. Men jag ser också den kraftfulla person han eller hon var i livet, dens karaktär. För en mormor vill kanske inte påminna dig om den dementa gamla kvinna hon var på slutet, då kan det vara skönt att istället få bilden av en stark person i 50-årsåldern. Ett barn som dött i cancer kanske hellre visar sig cyklande till skolan eller spelandes piano i en tid när det mådde bra, inte i sin sjukdomsbild.
Vi bygger upp kunskap liv efter liv. När vi kläcks som själ och föds energimässigt i universums vagga, är vi bara en energi som väljer att gå in i en kropp som en yngre själ. Liv efter liv skapar vi sedan kunskap och blir till slut en äldre själ.

Inget semesterparadis

Oavsett vilken ålder vi har när vi kommer till Andra sidan, så jobbar vi med vår guide i den utveckling vi fått medan vi levt på jorden. Direkt när vi kommer över till Andra sidan, börjar vi titta på vad vi kunde ha gjort bättre. Vad missade jag? Detta läggs in till nästkommande liv, då det är dags att gå ner igen.

– På Andra sidan finns också olika dimensioner som vi hamnar i beroende på var vi själsligen är kunskapsmässigt, förklarar Benny. Då kan vi även hjälpa till att utveckla andra själar så att de fått ny kunskap när de går ner nästa gång. Det är en skola mellan själarna, mellan liven.

– Du slutar inte utvecklas för att du går över till Andra sidan, poängterar Benny. Många tror att det är ett semesterparadis, men det är då du utvecklas för att få de gåvor du behöver inför nästa liv. Kunna spela piano, bli en duktig fotbollsspelare, jobba med hästar …

Ett huvudtema per liv

Kunskapsutvecklingen på Andra sidan är inte heller rent arbetsmässig, det handlar även om hur vi kommunicerar med varandra. Hur jag ska bete mig i relation till andra – i ett liv. Sen i ett annat liv kanske det handlar om att pengar inte är så viktigt. Då får du lite av den kunskapen på Andra sidan, som en förhöjning inför kommande liv. Meningen är att du ska förstå det själsligt. Du manifesterar mer när du lever och du får kunskapen om det på Andra sidan.

Handlar det om ett område per liv?
– Det kan vara flera, men det är alltid ett som är det största och viktigaste. Vissa teman kan vara liknande – som känslomässig kommunikation och karma med en partner att lösa något tillsammans med. Det kan handla om att lära sig att kommunicera och att lyssna på andra. Du får ingen kunskap om du inte lyssnar när du kommunicerar.

– I ett liv kanske du ska lära dig ödmjukhet och det kan vara på många olika plan. Ett liv kan handla om tacksamhet, hur fantastiskt det faktiskt är att leva. Ett liv kanske bara är för att få andra att förstå sig själva bättre, du ska vara en läromästare och visa kärlek till andra människor.

Vi har alltså ett huvudområde per liv. Ett huvudtema. Men vi kan samtidigt ha uppgiften att lära oss mer om en viss typ av människor, finna en viss typ av partner, ett visst sorts yrke.

– Jag själv är inte så bra på välja partner, säger Benny. Trots att jag är bra på att kommunicera. Men där det finns känslor med, är jag inte bra på kommunikation. Gång på gång väljer jag en partner som inte har de ingångar jag har. Så det är något som jag måste utveckla till nästkommande liv.

– Det kan också handla om att vi ska lära oss att leva och agera annorlunda än i tidigare liv. Den själ som var din mamma i förra livet blir kanske ditt barn i det nya livet – för att ni ska förstå varandra så byter ni plats. Om du lämnar någon på ett lite känslokallt sätt i ett liv, kanske du blir lämnad utan riktig information om varför, i nästa liv. Du får kunskapen, inget straff. Men du får smärtan genom insikt när det blir nya roller.

Det ligger inget dömande i detta, betonar Benny, utan det handlar om att tillföra kunskap. Speciellt när det är komplicerat, för då växer vi mest. Det finns ett syfte med att ha en jobbig relation med någon.

Den totala sanningen

Det fantastiska med Andra sidan är att där finns alla svaren, kunskapen och läromästarna. Det är som att hamna i en Google-värld. Du får insikten om vad du skulle ha lärt dig och varför du gått igenom saker.

– Du är i en total sanning på Andra sidan, säger Benny. För den högsta kunskapen om allting, den har du där. Utan straff, utan moralpredikningar. Bara ”jaha, jag gjorde det för att jag skulle lära mig detta, för att jag skulle växa”.

Hur många liv brukar en själ ha?
– Så många som behövs för att du ska bli färdig, för att du ska förstå. Det finns inget bestämt antal. Vissa behöver fler, andra färre. Du får gå om tills du förstått allt, på alla plan. I tanken, i hjärtat och i själen.

Finns det någon minimitid mellan liv?
– Nej, vissa går tillbaka ner med en gång, de är bara uppe och vänder. De har bråttom ner för att fullfölja det som de inte blivit färdiga med.

Någon maxtid då?
– Nej, inte det heller. Du kan vara 300 år på Andra sidan i olika funktioner – börja som skyddsängel, sedan vara läromästare och utvecklas där i en form av vila i att inte vara på jorden. Som äldre själ är livet mer temastyrt, kompletterande. En ung själ är hungrig, behöver lära mer och går därför ner snabbare.

Hinner den som dör i en olycka, uppfatta ljustunneln?
– Jag har ju varit med om det, när jag blev påkörd av en bil som barn. Jag drogs till ljustunneln och kände att nu dör jag. Jag visste det, trots att jag bara var sju år. Det handlade nog om min själsålder, att jag varit med om detta innan. Då kom känslan av att ”nu dör jag igen”. Bara som ett konstaterande. Ingen smärta, inte ens sorg över att lämna.

Livets sista kapitel

Benny förklarar att samma sak gäller med den som exempelvis blir skjuten, en ande kan snabbt vara på plats för att hämta hem denna själ, då det går information direkt till Andra sidan.

– Det finns inte i någons livsplan att vi får skjuta någon annan. Men om du dödar eller blir dödad, om du tar ditt eget liv, så vill din själ ofta snabbt ner igen. Det handlar om att få gottgöra eller att förstå, för att sedan fullfölja sitt eget liv.

– Det är som att ha 20 sidor kvar i en bok – därför är det viktigt att läsa sista kapitlet. Det kan vara det viktigaste, det som sammanfattar hela ditt liv.

Religionen vill gärna få oss att tro att vi straffas på Andra sidan, men det gör vi inte – vi bara växer liv efter liv, avrundar Benny. Vi är här för att samla kunskap. Vi behöver många liv för att bli bra människor!

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.