Loreen vägleddes av sin intuition: ”Universum var med mig!”

Hennes namn är Lorine Talhaoui och hon är en bärare av ljuset och andligheten, kärleken och glädjen. Loreen – den historiska vinnaren av 2023 års Eurovision song contest får inte bara änglarna att le. Hon är en stark och äkta kraft, en powerkvinna som vet vikten av att vara DU. I hjärta och själ. Kanske just det som är andlighetens allra viktigaste budskap.

Text: Madeleine Walles
Foto: Charli Ljung, Getty Images

Hon sjunger om kärleken. Och vi tror henne. För i en tid fylld av utmaningar sprider Loreen med sin låt Tattoo ljus, glädje och förhoppning. Så var det ju, i samma stund som hennes sång nådde oss i Melodifestivalens tredje akt. Alla vi som sjunkit ner i tv-soffan med godisskålen inom räckhåll, redo att låta Melodifestivalens glittrande bidrag skölja över oss. Då. En naturkraft svepte in. Ett väsen som trollband. Svart kalufs, händer som spelade mystiskt framför ansiktet och suggestiv koreografi. Och så rösten. Den som det inte går att värja sig mot.

Loreen förför. Först Sverige. Sen världen.

Hundra procent andlig

Redan när Loreen som vinnare i den svenska Melodifestivalen den 11 mars 2023 höjde den lilla Sångfågeln i luften, låg hon i topp på Eurovision Song Contests bettinglistor. Av alla som då satsat pengar på vem som skulle vinna det stora melodislaget i Liverpool, trodde hela 38 procent att Loreen och Tattoo tar hem segern. Vi pratar om en kraft som når ut.

Hon sjunger med en intensitet som förtrollar och bjuder på scenografi som minst sagt sticker ut. När jurygrupp efter jurygrupp gav henne sina högsta poäng, satt hon där både ödmjuk och tacksam. ”Jag är till hundra procent spirituell”, har Loreen sagt i intervjuer. Och Loreen, vi tror dig. Det märks så väl i varje andetag, varje rörelse att hon verkligen tror på det hon sjunger. Och hur viktigt budskapet är för henne.

Det känns stort att hon, en artist som lyfter fram sin andliga tro, öppnar dörrar för alla som har nyfikenheten inom sig, men kanske varit försiktiga med att närma sig det som i mångas ögon är konstigt, skamligt, lite flummigt.

För Loreen är andlighet en självklarhet. Hon är berb, med rötter i Nordafrika. Hon kommer från ett nomadsläkte i Atlasbergen, en familj där allt bottnar i just andlighet. Något det pratades öppet om hemma under hennes uppväxt – livet, döden. Och även livet efter döden.

Hon formades till en person som vill uppleva livet maximalt och därför sätter stort värde på att vara fri i sig själv och våga göra saker på sitt vis. Gå den egna vägen.

LÄS ÄVEN: Forskaren: Studier visar att medialitet förbättrar livskvaliteten

Resan i att finna sig själv

Under skoltiden smet hon till kyrkan, mitt under lektionstid, för att sjunga och få känna rösten studsa mellan stenväggarna i fantastisk akustik. För musiken har gett henne frihet.

Den marockanska kulturen hon växte upp i låter också musiken ta plats. Där vågar vem som helst ta fram trumman, sjunga och dansa utan att bry sig om vad andra tycker och tänker, om det är bra eller inte. Hit når inte den svenska jantelagen, vilket tydligt präglat Loreen.

Inom henne föddes tidigt ett mod att stå på sig och våga vara sig själv, när andra uppfattade henne som udda under uppväxten i Västerås. Ett lätt mobboffer i skolan, ett skilsmässobarn som alltför tidigt fick ansvaret som ”extramamma” för en stor skara småsyskon. När pappa flyttade till Spanien var det Loreen och mamma Choumicha som stod starka tillsammans i tonåringens alla funderingar kring sin identitet. Om att finna sig själv. En resa också i saknaden efter en pappa. Och sorgen när han dog, då hon bara var 13 år.

I allt detta, en stöttande mamma som lärde sitt äldsta barn att det inte finns några begränsningar inom kreativiteten.

Det är alltså inte en tillfällighet att Loreens Euphoria i Melodifestivalen 2012 var ett scenframträdande som blev just som det blev. Och fick självaste Mello-generalen Christer Björkman att utbrista: ”Hennes uppträdande i Globen är det mest fantastiska jag varit med om.”

Ljusbärare av kraft

Loreen gavs fria händer att göra låten helt på sitt vis. Ingen, inte ens Björkman, fick se hennes framträdande i förväg. Det var en hemlighet för alla, utom för koreografen.

Att få göra en helt egen tolkning var Loreens krav för att framföra Euphoria, låten som Danny Saucedo tackat nej till och som sedan erbjöds henne, tjejen som åtta år tidigare slutat fyra i Idol.

Idag kan vi förstås inte tänka oss att Euphoria skulle kunna tolkas på något annat sätt. Men då, när hon avvek totalt från det ”vanliga Mello-etablissemanget” med att vara hundra procent Loreen, tappade vi hakorna och lät oss fångas av hennes mystik.

Som ledde till ESC i Baku och slutseger i den stora finalen. Efteråt har Loreen förklarat att hennes val att framföra Euphoria just så här, var första gången hon på allvar lyssnade på sin magkänsla. Satsningen kunde ju ha blivit helt fel. Men segern lärde henne vikten av att stenhårt respektera och följa sin intuition.

LÄS ÄVEN: Lyssna till din feminina kraft – det kan förändra hela ditt liv

Detsamma gjorde hon i år. Vi väntade oss ännu ett spektakulärt framträdande och hon gjorde oss inte besvikna. Hon kom som en ljusbärare av kraft.

I många intervjuer under åren har Loreen fått frågor om sitt andliga sökande. Sin livsstil. Och hon har svarat öppet och ärligt om allt det som varit helt naturligt för henne på resan i livet här på jorden. Så här ser Loreen på några av de ämnen vi gärna tar upp här i Nära.

20230512-Loreen.jpgLoreen tog hem sin andra ESC-seger med låten Tattoo.

Loreen om andlighet, astrologi och ayurveda

Andlighet:

Loreen tror på andar. Hon är berb och i Marocko, som hennes släkt kommer ifrån, tror man att själen lämnar kroppen när du dör och går vidare mot en plats där tid inte existerar. Samtidigt betonar hon att det är viktigt för henne att inte prata i flummiga termer när det gäller andlighet utan att vara realistisk, att förstå. ”Jag köper inte bullshit.” Hon har alltid varit en sökare och levt med de stora livsfrågorna om hur vi människor fungerar, med psykologi. Hon förklarar att det handlar om en kärlek för människor och att förstå beteenden.

Religion:

Hon är uppvuxen i ett liberalt muslimskt hem och tror på det som hon menar ”alstrar en fin energi”. Något man inte behöver kalla Gud, utan kanske snarare ”spirituality”, andlighet. Loreen lyfter fram hur vi människor är mot varandra. Den som lever med ett inre mörker utstrålar också detta. På samma sätt som den som är fylld med ljus och godhet har lättare att se på omvärlden med ”ljusa ögon”. Religion vill hon se som något sunt och tänker att alla de stora religionerna i grunden är väldigt lika. Men ser ett problem i att det finns de som missbrukar religionen och använder den för egen vinning.

Astrologi:

Loreen är född i Vågen och på frågan om hur detta stjärntecken speglar hennes personlighet, har hon svarat att ascendenten är kräfta och att hon även har mycket jungfru i sig. Hon är en typisk våg eftersom varje beslut måste tänkas igenom noggrant. Hon är också estet, vilket märks när hon är på turné och bor på hotell. Då spelar lyxen ingen roll, det viktiga är estetiken i rummet så det händer att hon möblerar om!

Att den kvinnliga vågen kan upplevas som en starkare krigare stämmer in på Loreen. Även om hon också är skör och sårbar.

Meditation:

Meditation är viktigt för att kunna ta rätt beslut, därför mediterar Loreen minst tre gånger i veckan. Sen kan det ske på olika sätt, till exempel när hon dammsuger. Det viktiga är att vara tyst och medveten om sina tankar, vara i stillhet och i medveten andning så att kroppen får varva ner på ett naturligt sätt.

Yoga:

Att ta hand om kroppen och själen är viktigt för att få ett balanserat och närvarande liv. Loreen kopplar starkt ihop den mentala och den fysiska hälsan. När allt snurrar på, är motpolen att utmana kroppen fysiskt och på så vis landa i sig själv. Hon tränar kondition och styrka. Springer, tränar pilates, lyfter skrot. Och tränar yoga, som hon ser som ett slags mellanläge mellan kroppslig och andlig träning. ”Men när det gäller det andliga finns annars egentligen bara en sak som fungerar, och det är att vara i ensamhet och samla krafter.”

Intuition:

Med Euphoria lärde sig Loreen att respektera och fullt ut lyssna på sin intuition. Det var första gången hon lät magkänslan styra, och hon fick bekräftelse på att hennes intuition stämde. För visst fanns det en tvekan, var hon helt ute och cyklade? Borde hon lyssna på alla starka krafter runt omkring? Bekräftelsen kom vid segern i Melodifestivalen 2012. ”Universum var med mig!”

Ayurveda:

I den ayurvediska filosofin delar man in människor i tre doshor – vata, pitta och kapha. Loreen beskriver sig som en typisk pitta – elementet med eld som står för förbränning och energi. Till denna grupp hör personer som är passionerade, perfektionistiska, viljestarka och dominanta. De är kontrollfreaks med gott affärssinne och en hög ämnesomsättning, svettas lätt och gillar inte varmt väder. Något som stämmer väl in på Loreen som trivs när det regnar och är lite svalt. ”Jag är mycket fire.”

Frihet att vara den hon är:

Sången har gett henne en fristad, inte minst under uppväxten. Hemma låste hon in sig i badrummet och sjöng, för att höra den sköna akustiken när ljudet studsade mot väggarna. Och alltid med släckta lampor. Det kändes behagligare så. I mörkret koncentrerar sig alla sinnen bättre.

Miljö och mänskliga rättigheter:

Hon har åkt till Svalbard med Greenpeace och kollat på isarna som smälter, är aktiv i organisationen Civil Right Defenders och ställer upp i välgörenhetssammanhang. Det är viktigt för henne att engagera sig. Hon har fått Läkerols kulturpris Voice of the year för sin sång men också för att hon lyfte viktiga människorättsfrågor vid ESC i Baku 2012. Pengarna skänkte hon till arbete för kvinnors rättigheter i Azerbajdzjan.

Tystnad och resan inåt:

Att åka på retreat och i tystnad gå in i sig själv har varit en väg att komma nära sina känslor, allt som finns lagrat och som hon behöver möta för att hantera.

Loreen har förklarat det med att i tystnaden börjar du känna av ditt system, tankar går fram och tillbaka med många frågor och efterhand som du nöter ut alla tankar, är det som att något lägger sig. ”Folk tror att de ska på retreat och hitta lugnet, men it’s not a dance!”, har hon sagt och lägger till att tredje dagen är värst.

Som längst har hon varit på retreat i tio dagar, i tystnad och meditation, utan att ens få titta någon annan i ögonen. ”Det handlar om att du ska känna av dig själv och din kropp. Det är hela poängen med att vara tyst, att hitta trygghet i dig själv. Sen kan du skilja på vad som är din energi och vad som är andras.”

LÄS ÄVEN: Affärsmannen Greg: ”Tänk att fylla Malmö Arena med 13 000 människor som mediterar ihop”

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.