Mysticism: Din egen relation till Universum

Mysticism innebär att skapa en egen relation med Universum eller det gudomliga. Snarare än att förlita sig på en tro på en extern, hierarkisk Gud ägnar sig en mystiker åt meditation och olika andliga övningar för att komma i direktkontakt. Yoga är den mest kända mystiska traditionen!

Text: Tia Jumbe
Foto: TT

Tradition inom flera trosinriktningar

Mysticism är inte en egen religion eller filosofi utan en tradition som finns inom många trosinriktningar. Vi hittar mystiska element och upplevelser inom både Kristendom, Islam, Buddhism och Judendom. För att beskriva sig som mystiker behöver man alltså inte tro på samma sak som andra mystiker. Några kända mystiker från vitt skilda religioner och delar av världen är Buddha, Teresa av Avila, Rumi och Meister Eckhart.

”The quieter you become, the more you are able to hear”
– Rumi

LÄS ÄVEN: Näras reporter testar Innerdance: "Jag längtar så efter nästa session"

Tre aspekter inom mystiken

  1. Mystiker strävar efter en egen upplevelse av det gudomliga via exempelvis meditation, bön eller fysisk yoga och andningstekniker.
  2. En del mystiker vill uppnå en känsla av enhet med det gudomliga och gå upp i detta större.
  3. Många mystiker har skrivit om sina upplevelser, till exempel den sufiska poeten Rumi.

LÄS ÄVEN: Jag mår dåligt – men vågar inte förändra mitt liv

Var Jesus mystiker?

Vissa beskriver Jesus som mystiker och det finns definitivt mystiska element i hans andlighet. Han betonade en nära och personlig relation till Gud, vilket inte visar den hierarkiska relation som betonas inom Kristendomen. Jesus utförde ju också mirakler och han använde ofta metaforiska uttryck för att beskriva sitt förhållande till Gud. Samtidigt är han enligt Bibeln Guds son vilket ger honom en status som inte är helt förenlig med det traditionella sättet att tolka mysticismen.

LÄS ÄVEN: Min partner hånar min andlighet – vad ska jag göra?

Yoga & mysticism

Yoga är den mystiska grenen inom hinduismen, där de fysiska rörelserna, meditationen och andningsteknikerna ska leda till det som kallas för moksha, att vi blir befriade från den eviga cykeln av återfödelse och blir ett med världssjälen Brahman.

LÄS ÄVEN: Medial övning: Få kontakt med din andliga guide

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.