Tanja Dyredand om trädens helande krafter: ”Strömmar genom hela mig”

Under en vandring i Fulufjället fick Näras profil Tanja Dyredand en annorlunda upplevelse. Toppen av världens äldsta träd, Old Tjikko 9 550 år gammal, återfanns och Tanja fick chansen att hålla den en stund. Vilken livskraft! Men kraftfulla träd finns överallt, så passa på att krama helande träd när du är ute!

Text: Tanja Dyredand
Foto: Privat

Old Tjikko, världens äldsta träd finns i Sverige. I Fulufjällets nationalpark i Dalarna, ståtar den nu 9 550 år gamla granen på en vindpinad fjällsluttning. I februari 2023 knäcktes cirka en meter av Olad Tjikkos topp under en vinterstorm. Toppen försvann spårlöst, men hittades i augusti 2023. Jag var där och vandrade på Fulufjället den dagen när toppen återfanns!

LÄS ÄVEN: Vad betyder växterna? 11 vanliga plantor och deras symbolik

Old Tjikkos historia

Vi, jag och min man Joakim, vandrar utmed kalfjället när vi plötsligt möter en man som bär på en grantopp. Det är en fjällguide, som hela vintern letat efter Old Tjikkos grantopp och bara några minuter innan vi träffas, hittat den! Fjällguiden är otroligt glad och berättar Old Tjikkos spännande historia för oss.

LÄS ÄVEN: Så blir du mer jordad – 4 enkla steg för att bli ett med naturen

Forskare upptäckte världens äldsta träd genom kol-14 metoden när de undersökte fjällets trädgräns. Rotsystemet visade en ålder av hisnande 9 550 år! Namnet Old Tjikko fick granen efter forskarnas hund Tjikko. Idag när du tittar på Old Tjikkos rotsystem, är det helt magnifikt, rötterna som hämtar kraft och liv, genom karga fjällandskapet!

Energin strömmade genom kroppen

Fjällguiden berättar att det blev en världsnyhet när grantoppen knäcktes. Tv i Japan, Brasilien, USA och världen över rapporterade, och nu var han på väg till både radio- och tv-intervjuer för att berätta om den härliga nyheten: Toppen är återfunnen!

Helt galet att vi också är här, hinner jag tänka. Eller kanske finns det en större mening med vårt möte? Jag frågar självklart om jag får hålla i Old Tjikkos avbrutna topp, och det får jag. När jag placerar handen på stammen reser sig alla hårstrån på armen och en enorm energi strömmar genom hela mig. Jag blundar och tar emot Moder jords helande kraft.

LÄS ÄVEN: 5 av våra vanligaste naturväsen: Så känner du igenom dem

Det är nästan så att jag känner Old Tjikkos enorma livskraft. Jag tänker att alla världens träd hänger ihop i osynliga energimässiga nätverk, djupt rotade i Moder Jord. Old Tjikkos rötter som mot alla odds letat sig genom det karga landskapet för att få näring. Rötterna som kämpar genom sten, snö och kyla. Det är som att Old Tjikko inte känner några hinder, utan bara möjligheter. Tänk vad vi människor har att lära från våra träd! Det blir så starkt att tårarna kommer. Vi står där ett tag i energierna. Wow, vilken upplevelse det blir!

Meditation vid Njupeskär

När vi sedan fortsätter vår vandring, stannar vi och mediterar vid Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär, som inte ligger så långt från Old Tjikko. Tänk att naturen, Moder jord, alltid är vår oändliga källa för helande kraft. Vi kan koppla upp oss mot den källan när vi vill!

LÄS ÄVEN: Samiska shamanen Astrid: ”Naturen är till för oss alla”

Jag tänker på Old Tjikko varje gång jag får syn på en gran idag. Ofta går jag fram och lägger en hand på granen, och tänker att även den granens rötter på något sätt är ihopkopplat med Old Tjikkos rötters oändliga visdomskraft.

Trädritual för helande kraft

  1. Hitta ett träd och välkomna dess energi och helande kraft. Du kan lägga en hand på trädet.
  2. Öppna din stund och be om beskydd. Ta tre djupa andetag och landa i nuet.
  3. Du kan säga tyst i ditt sinne eller högt: ”Tack heliga gudomliga källa. Tack trädets själ, visdom och kraft. Jag tackar innerligt för att bli ett med denna helande kraft. Tack för oändlig livskraft, livsglädje och healing. Tack för att jag tar emot rötternas visdom. Tack för att barken beskyddar mig. Och att kronan påminner mig om min egen storhet. Tack”.
  4. Sitt så länge du vill i meditation efteråt och känn hur du tar emot trädets kraft.
  5. Tacka Moder jord och din stund efteråt. Avsluta med att krama om trädet!

LÄS ÄVEN: Jordens element balanserar och grundar: Gör en helande ritual

Heliga träd i nordisk shamanism

Inom shamanismen anses naturen vara besjälad. Trädet har ena livsbejakande kraft som hjälper oss att jorda oss men ger oss även kunskap (kunskapens träd). Heliga symbolen Livets träd (världsträdet Yggdrasil) har du kanske hört talas om tidigare, men även varje träd i vår natur har sin egen visdom och helande kraft.

Enligt nordisk shamanism var även de första människorna, Ask och Embla, träd.

LÄS ÄVEN: Trädgårdsterapi: Finn sinnesro och få ny energi – utan att prestera

Inom finsk-ugriska shamanismen, skogsfinnar och kareli-shamanismen användes träd för beskydd, helande livskraft och för att få kontakt med andevärlden, de döda. Rönn, ask, björk, tall och gran var extra heliga. Det fanns rituella träd, sk. Karsikko, där symboler ristades på trädstammar för beskydd och helande kraft. När hus byggdes ristades tecken in i hemmets första takbjälke, för att ge beskydd och kraft. Att be träden om lov, och prata med trädens ande innan du högg ned ett träd var självklart!

Tanja Dyredand är författare, initierad shaman, certifierat medium och healer. Följ henne på youtube.com/tanjadyredand, instagram.com/mindfully_tanja, www.stressaav.nu och i Magipodden.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.