Josefin Berger älskar älvor!

Nära-prenumeranten Josefin Berger är en av deltagarna i ”Nedsläckt land”. Josefin berättar om tv-programmet, musiken och om älvornas betydelse i hennes liv.

Text: Lovisa Mölstad
Foto: Privat

Hon ger dig enkla tips för överlevnad vid kris och en välgörande övning för att bibehålla energi och stärka din aura.

Vi hade fått veta att vi skulle på en härlig semester och testa olika roliga aktiviteter med nytt trevligt folk, berättar Josefin Berger med ett skratt.

 Det blev inte riktigt så som de tio deltagarna i tv-serien ”Nedsläckt land” hade föreställt sig. I programmet utsätts de för ett experiment. Halva gruppen hamnar i ett modernt hus och halva gruppen får bo på en äldre gård. Redan första kvällen ändras förutsättningarna dramatiskt när båda bostäderna drabbas av ett iscensatt strömavbrott, till följd av en solstorm. Deltagarna är därefter utan el.

 Josefin hade med sig ett elpiano, som lyckligtvis gick på batterier.

– Men våra mysiga musikstunder passade inte riktigt att ha med i krisberättelsen, säger hon. Jag tror att de inte tog med så mycket skoj, för att tittarna ska förstå allvaret med en elkris.

Var förberedd
Under tiden Josefin medverkade i ”Nedsläckt land” skrev hon låten ”The Fairy Lake”.

– Jag som skriver alla mina texter med fantasy- och sagotema och älskar älvor var ju bara tvungen att skriva en låt om Älvasjön, som vi fiskade i.
 Refrängen går: “The fairies are dancing in the hay upon the lake. They whisper with small voices ‘Be prepared for goodness’ sake!’”
Översatt till svenska: ”Älvorna dansar i höet ovanför sjön. De viskar med svaga röster ’Var förberedd för guds skull!’”

– Det är väl slutklämmen, poängterar Josefin. Börja “preppa”!
 ”Preppa” är ett slangord från engelskans ”be prepared”, alltså ”var förberedd”. I programmet får vi åskådare lära oss hur vi kan förbereda oss inför en kris. Det handlar om att utgå från de fyra grundläggande behoven: Mat, vatten, värme och kommunikation.

– Numera är jag stolt ägare av en vev-radio och ett trangiakök, säger Josefin och ger fler tips:

– Skaffa burkmat som håller länge. Ha påfyllda vattendunkar. Vatten är viktigt! Läs informationsbroschyren som MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har skickat ut.

– Det finns ”bra att ha”-listor på nätet och prepping-grupper på Facebook. Och man kan gå prepping-kurser.

Använder tarotkort
Något som inte visades alls i tv är Josefins tarotkort.

– Jag drar älvkort och änglakort varje dag. Jag drog kort ett par gånger när de filmade, men det kom inte med. Vi deltagare drog även några kort på kul när kamerorna var av.

 De använde kortleken ”Fairy Tarot Cards” av Doreen Virtue och Radleigh Valentine och frågade vad som skulle hända nästa inspelningsdag. (Om du tänker se tv-serien på Svt Play och inte vill veta vad som hände, hoppa till nästa mellanrubrik.) Deltagaren Kalle drog tarotkortet “Six of Autumn”. Det stod bland annat om ett oväntat tillflöde och om en återbetalning av en skuld.

– Direkt när jag såg det sa jag: ”Vi kommer få tillbaka våra saker!”
 Josefin syftade på de personliga ting som inspelningsteamet tagit ifrån dem.

– Trots min första instinkt litade jag inte helt på att det stämde. Men så blev det! Dagen efter lämnade de tillbaka våra saker och vi fick åka hem.
 Detta skedde till deltagarnas förvåning, för de hade fått höra att inspelningen skulle pågå i 14 dagar.

– När vi fick tillbaka våra saker på dag 13 blev det en överraskning för oss alla. Kortet förutspådde korrekt!

Ber till älvor
Josefin har aldrig sett älvor med egna ögon. Men en gång, för över tio år sedan nu, råkade hon på en kille en sen kväll i Göteborg som upplevde dem.

– Apropå inget alls sa han plötsligt att han såg älvor omkring mig och att de tyckte jättemycket om mig. Det var trevligt tyckte jag!

– Han sa också att älvor ibland är busiga och gömmer saker. Men att det inte behövdes med mig, för att jag själv förlägger dem.

 Hon skrattar åter igen varmt och berättar sedan om sin dagliga relation till älvorna.

– Jag ber älvorna om hjälp och tackar dem för olika saker de hjälpt till med. Jag upplever att älvorna ofta hjälper mig.

 Varje dag gör hon även en energiövning.

– Jag hämtar tillbaka min energi och skickar tillbaka andras energi. Flera gånger har jag tydligt märkt av hur det påverkat andra omkring mig.
 Exempelvis har Josefin varit med om att någon hon har haft en konflikt med vill försonas.

– Flera timmar senare, precis när jag börjar göra övningen och skickar tillbaka personens energier, så kommer personen till mig för att reda ut saker och bli sams med mig.

– För någon som inte tror på energier och andlighet vet jag att detta låter som en slump. Men för mig, som lägger ihop alla andra upplevelser jag har haft av energier och det oförklarliga, känns det inte som en slump.

 Josefin vill minnas att hon trodde på älvor som litet barn, men tron försvann.

– Min bästa vän, som tror på änglar, planterade ett frö till en ny slags tro när jag var strax över 20.

 Till en början trodde hon inte på det, men fem år senare bestämde hon sig för att tro på älvor, änglar och att det finns ett liv efter döden.

– Jag kände att jag behövde tro på något för att tänka mer positivt. Tron får mig att må bra och se ljusare på livet, fortsätter hon varmt.

– Jag blir starkare i min tro för varje år, även om det fortfarande händer att det finns tillfällen då jag tvivlar.

 Sedan Josefin öppnade upp för att det finns mer än det vi kan se har människor runtomkring henne börjat berätta om sina andliga upplevelser.

– Men jag förstår också de som inte tror, säger hon respektfullt. Jag var ateist under många år.

– Även om jag inte har varit med om någon stor upplevelse som liksom bevisar andligheten bortom allt tvivel för mig, så blir alla små upplevelser jag varit med om tillsammans som ett slags bevis för mig.

Vill stå på scen
För åtta år sedan släppte Josefin sin första EP ”Before it was, it was dreaming”.

– Nu har min lust att uppträda och skriva egen musik kommit tillbaka och är kanske större än någonsin tidigare. Det bubblar!

 Josefin är aktuell med singeln ”Go kiss an orc – prologue”, som hon har skrivit både text och melodi till. Låtidén kom efter att en kille, som precis som hon tycker mycket om ”Sagan om ringen” och alver, hade förolämpat henne. Alver i sagovärlden brukar säga ”Go kiss an orc” som en förolämpning.

– Istället för att sjunga det han sa till mig sjunger jag därför ”Go kiss an orc” som en metafor. Jag sjunger det även på alviska i låten.

 Den beskrivs som en modern Kate Bush-låt. Artisten Horisonten har gjort låten elektronisk och gett den rytmiska element. Refrängen är influerad av lite hiphop och house.

– I slutet av sommaren kommer jag sannolikt att ha släppt två versioner till av låten, säger Josefin och ler glatt.

– Jag vill föra dig till en drömvärld med älvor, alver och sjungande träd. Jag hoppas min musik är helande och rolig och ger er lyssnare lika mycket glädje som den gett mig.

 

Det här är Josefin

Ålder: 35 år.
Bor: I Göteborg.
Familj: Singel.
Gör: Sångerska och låtskrivare. Är även webbdesigner och driver nätbutiken In the dreaming garden där hon säljer egendesignade illustrationer med älvor, blommor och djur som motiv.
Aktuell: Med låten ”Go kiss an orc – prologue” på till exempel Spotify, Itunes och Soundcloud. Medverkar i tv-programmet ”Nedsläckt land”, som finns att se på Svt Play.
Om andlighet: ”För mig handlar det nu om att lita på min intuition och följa den. Samt göra energiövningar, be, etcetera.”
Hemsidor: www.josefinberger.se och www.inthedreaminggarden.se
Facebook & Instagram: facebook.com/josefinbergerfantasypop
& instagram.com/josefinberger_fantasypop

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.