Matcha – mångsidigt och välgörande japanskt te

Matchapulvret är fyllt av antioxidanter och stärker immunförsvaret. Vispa till en kopp matcha-te på traditionellt vis och njut av en värmande stund.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Camilla Cherry

Matcha är ett koncentrat av grönt te där tebladen skuggas, torkas och mals till ett näringsrikt pulver som vispas med vatten.

Till skillnad från det traditionella tillvägagångssättet, då man bara dricker själva tevattnet, får man alltså här i sig tebladen i sin helhet, och därmed också mer av dess påstådda nyttigheter.

Man kan också njuta det gröna pulvret kallt, använda det till bakning, i juicer, shots och smoothier.

Matcha innehåller gott om polyfenoler, ett slags antioxidanter som sägs skydda mot till exempel högt blodtryck, stärker immunförsvaret, förbättrar din kognitiva förmåga och stimulerar ämnesomsättningen.

20211103-Matcha-1080.jpg

Så gör du en kopp matcha

Du behöver:

Skål
Chasen/bambuvisp
Chasyaku/temått i bambu
Matcha av hög kvalitet

1. Häll varmt vatten i en skål. Värm och mjuka upp bambuvispen i det. Häll
bort vattnet och torka skålen.

2. Lägg 1–1,5 (1,5–2 g) temått matcha i skålen.

3. Häll kallt vatten, ungefär den mängd (10 ml) som ryms i locket till en petflaska, i skålen.

4. Rör ut till en jämn smet.

5. Häll kokande vatten ca 50–60 ml, på den kalla matchasmeten.

6. Vispa till fint skum.

7. Klart att dricka!

Källa: tea.yukoono.se

20211103-Matcha-te-1080.jpg

Traditionell japansk tecermoni

Den japanska teceremonin kallas chad och har sina rötter i zenbuddhismen flera hundra år tillbaka i historien. Det är en lugn och stilla stund kombinerat med tedrickande som syftar till att uppleva inre frid och stillhet.

En teceremoni karakteriseras av samma återhållsamhet och förfining som många andra traditionella japanska konstarter.

Det finns en värd som tar emot gästerna och kring tehuset finns oftast en teträdgård anlagd, vars syfte är att lugna sinnet, som man promenerar genom innan man tar sig in i tehuset.

Ingången till tehuset är oftast låg, för att gästerna ödmjukt ska träda in med huvudet böjt och lägga bort all världslig oro. Det talas inte mycket under ceremonin, förutom att hälsningsord utväxlas, sedan tar gästerna plats på tatamimattan på golvet. Alla rörelser och gester är ceremoniösa och reglerade.

Gästerna sitter och betraktar teceremonimästaren medan han eller hon tillagar teet. De betraktar blommorna och de bilder som har lagts fram på altaret.

Alla objekt som används ska förmedla principen om sabi och wabi: enkelhet, ursprunglighet och elegans, tingens inre ljus. Det råder stillhet och lugn och tystnad under teceremonin.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.