Välkomna vårens magi: Låt energierna föra dig framåt

Gräset gror och blommorna spirar. Våren står för fruktbarhet, men det handlar inte bara om sexualitet, kärlek och att bli med barn, utan om alla former av kreativitet och skapande. Använd den kreativa kraften som är så stark, precis just nu!

Text: Stina Helmersson
Foto: Getty Images

Sedan flera tusen år har man firat årstiderna med ceremonier och ritualer. Fruktbarhet, årsväxt och överlevnad har varit i fokus. De viktigaste höjdpunkterna var vid de fyra stora solstånden, däremellan hade man mindre kultfester. Numera firar vi mest kring jul och midsommar. Men förr var vårens och höstens blot, fester och ritualer allra viktigast under året.

Redan i februari, vid andra fullmånen efter vintersolståndet, firas ”ljushögtiden” kyndelsmässodagen, ljusets högtid. I Norden kallades denna fullmåne i forna dagar disatunglet. Fyrtio dagar efter jul firades ”käringjulen”, gudinnan Frejas högtid som kallades disablot.

En högtid knuten till Moder Jord. Här i Norden gav man gåvor till Freja i sin egenskap av ”Vanadis”, den högsta disen. Man trodde att diserna var kvinnliga fruktbarhetsväsen.

 

Naturterapeuten Ann Jönsson: Vårens energier för oss framåt


Naturen följer årstiderna och vi människor är en del av naturen. Frekvenserna förändras hela tiden från vinter, till vår, till sommar, till höst och till vinter igen. Vi bad naturterapeuten Ann berätta om hur vi kan nyttja vårens energier på bästa sätt!

– Både naturen och människorna påverkas av varje årstids energi. Det är bra att vara medveten om detta, för vi kan använda oss av de olika energierna för vår egen utveckling och hälsa, säger Ann Jönsson.

Ritualer, ceremonier och meditation har funnits i alla tider, som metoder att få kontakt med vårt innersta, med universum. För att få andlig vägledning och hjälp.

– Våren handlar om livskraft, att välja riktning. Vad vill jag? Ofta vill man så mycket, men det gäller att inte bli för spretig, utan ha tålamod. Om du är en entreprenörstyp, som tillhör trä-elementet, leverns och gallans energi, blir du lätt stressad av våren, av allt som ska hända. Då gäller det att lugna sig, allt behöver inte hända nu. Ibland är det bra att vänta.

– Vårens ceremonier handlar om att komma igång igen efter vilan, efter den långa, mörka, kalla vintern. Solen och ljuset börjar återkomma. Det ryker från stenarna. Fröet i jorden väcks till liv, liksom människan.

I Nära nr 4, 2020, kan du läsa om Anns vårcermonier.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.