Alkohol skadar och dödar massor av människor. Helt lagligt!

Det finns sällan så mycket okunskap och dubbelmoral som när det handlar om alkohol. Jag är helt övertygad om att det är världens farligaste drog. Den är så attraktiv att människor är beredda att ta till vilka medel som helst för att få den i sig.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Är man beroende är man en av de 10 % som fastnar fullständigt. Ytterligare 10 % dricker inte, av i huvudsak skäl som att de är barn till alkoholiserade föräldrar eller att deras tro säger att de inte ska eller bör dricka (på grund av att det är farligt). En ytterst lite andel av dessa 10 % avstår för att de inte gillar effekten eller smaken.

Resterande 80 % brukar alkohol och för många av dessa leder det till konsekvenser som de inte trodde. Det är ingen slump att 20-25 % av alla sjukhussängar hyser en alkoholrelaterad skada. 

Ändå – och det är detta som är så ofattbart – så ska denna giftiga, vansinniga drog försvaras till varje pris. Den hyllas, romantiseras och ställs flitigt fram i alla möjliga och omöjliga sammanhang. 

2,5 miljoner svenskar är direkt drabbade av beroendeproblematikens ohyggliga konsekvenser. Varje arbetande svensk betalar 30 000 kr extra i skatt varje år för att täcka dess kostnader efter att statens inkomster räknats bort. 

Att vara barn till en alkoholiserad förälder innebär stora skador mentalt och känslomässigt. Inte sällan även fysiskt. Skador som detta barn försöker hitta en överlevnadsstrategi i. Men förr eller senare kommer det ikapp honom och henne. 

Dysfunktionerna övertas och förs vidare och visar sig som ilska, bitterhet, högmod, offerskap, sjukdomar, rädslor, ångest, oro, prestationspress, utplåning… Ja, listan kan göras lång! 

Samhället står tafatt och tittar på och försöker få alkoholisten att ”ta sig i kragen”. Det är som om man inte vill se sanningen.

Men skit i det – det är snart nationaldagen, midsommar, alla helgons dag, fars dag, julafton mors dag, påsk, valborg, pingst och däremellan är det helg en gång i veckan. Och varför inte dricka alkohol på en ”after work” på torsdagskvällen? 

Det finns tusen anledningar dricka alkohol – oavsett mängd. Men det finns miljoner anledningar till att inte göra det. Det är inte alkoholisterna som behöver ta sig i kragen – det är alla andra!

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.