Alla behöver lätta sitt hjärta inför nästa resa

Näras krönikör Mia Mattsson-Mercer skriver om att det aldrig är försent att förlåta eller lära

Text: Mia Mattsson-Mercer
Foto: Shutterstock
I söndags var det Mors dag! Sedan tio år tillbaka är jag utlandssvensk och med barnen i tysk skola får jag presenter och uppvaktning på tyska Mors dag. Barnens pappa är amerikan så även på amerikanska Mors dag blir jag uppvaktad. Det är härligt att ha tre dagar att fira tillsammans med barnen.

Alla dessa underbara hjärtan de gjort i skolan, färgglada hemmagjorda kort, mina trädgårdsblommor kommer in i alla olika skepnader och färger och även med ogräs som pryder extra vackert i buketten. Jag älskar att barnen ser all grönska och inte utelämnar ogräset (som jag faktiskt tycker är riktigt vackert).

 

Olivia kramar om mig och säger: ”Jag är så glad att jag valde dig som min mamma!”. Jag reagerar inte först, men Olivia fortsätter: ”Tänk så många diskussioner jag hade innan jag fick dig till min mamma. Tänk om jag istället valt mormor till min mamma, så annorlunda vi hade haft det. Men, jag hade ända fått träffat dig.”

Hennes små händer kramade mina händer. Jag kände hur jag började sortera hennes ord inom mig. Vi hade aldrig pratat om Andra sidan, om att välja familj innan vi återföds till jorden. Olivia var 8 år gammal. Det fick mig att minnas ett samtal jag hade med en mycket vis kvinna om att bli äldre som människa här på jorden.

Hon sa:
Ni ser inte endast en film om ert förgående liv när ni lämnar jordelivet. Det är den slutgiltiga filmen men det finns en film till som ni ser innan ni är färdiga här. När ni blir äldre får ni många förnimmelser om ert liv. Det är då många äldre som vill be om förlåtelse, en del måste ta medicin för att lugna tankarna. De känner att de lämnar jorden otillfredsställda.


Tiden är för många äldre lång och instängd, de är inte bara instängda i sina hem utan också inom sig själva. Det är då de har tid att höra sin inre röst och få förnimmelser. Budskapet är att kunna göra en sista förändring, ge eller få förlåtelse innan de lämnar oss. Kanske skriva ett brev som kan hjälpa till att lätta på bagaget innan det är dags att återvända till Andra sidan.

Plötsligt förstod jag mina nära och kära. De ville träffa mig och prata om det förflutna. De ville berätta och bekräfta något som tyngde dem. Det är aldrig försent att förlåta eller lära. Det gör mig glad att inse att vi kan hjälpa dem över till Andra sidan med ett lugnare hjärta.


Olivia log när hon sa: ”Det är därför mamma, som många vill prata med en präst.”

Mer och mer förstod jag att de behöver någon vid sin sida som inte dömer dem innan de lämnade jorden.


En tyst kärleksfull kram kan hjälpa kärleken att blomstra i hjärtat innan de fortsätter till nästa resa.


That’s Amore

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.