Anden i flaskan

De flesta som känner till mig vet att jag inte dricker längre. Jag var för snart sjutton års sedan tvungen att sluta och genomgick en behandling för mitt alkoholberoende.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Spriten hade bokstavligt talat fått ner mig på knä och jag var minst sagt förvånad att jag kunnat hamna där. Mina biologiska föräldrar var båda alkoholister och jag hade lovat mig själv att inte bli likadan. Jag visste inte att man kunde ärva förutsättningarna för att bli alkoholberoende.

 

Men jag gillade effekten som sprit hade på mig. Jag blev i början upprymd, självsäker och mådde toppen. Senare kom jag att använda alkohol som ett sätt att stressa ner. Ordet sprit kommer ju ifrån spirituosa som har kopplingar med ordet spirit. På behandlingshemmet kallade de spriten för ”anden i flaskan”.

 

I Sverige är det idag 400 000 människor som är alkoholberoende, cirka 800 000 människor missbrukar alkohol och ytterligare en miljon ligger i riskzonen. Runt den som är beroende eller den som missbrukar finns i genomsnitt fyra personer som direkt påverkas av de problem som uppstår. Det betyder att cirka fyra miljoner människor direkt eller indirekt påverkas av spritens baksidor.
 
Att alkohol kan vara avkopplande och gott är många överens om. Men jag tror få tänker på att den effekt man är ute efter är densamma som vi får när vi tränar eller utövar andlighet? Spriten är en kemisk andlighet utan äkthet. Om fler skulle ersätta alkoholen med riktig andlighet skulle färre drabbas av fysiska, känslomässiga och mentala problem, samhällskostnaderna minskas betydligt (bara i Sverige kostar alkoholen cirka 160 miljarder varje år). Med äkta andlighet skulle hela jorden kunna öka sin medvetenhet och skapa bättre förutsättningar för allas vår överlevnad.
 
Jag vet att alkoholfrågan är känslig och att många blir direkt irriterade eftersom man vill ha sin öl och nubbe. Jag förstår dem. Men jag förstår också dem som ser baksidan. Att vara anhörig till en alkoholist är oftast ett rent helvete. Jag tror att om spriten uppfunnits idag hade den blivit förbjuden. Nu tror jag inte på förbud.

Jag är ett levande exempel på att det går att ta sig ur beroendet och jag har ersatt spriten med andlighet. Vi behöver våga och vilja prata om de här frågorna för att få till en djupgående förändring i oss själva och i våra samhällen. Med rätt inställning och kärleksfullhet är jag övertygad om att det går. Alla de 12-stegsgrupper som träffas dagligen, alla de andliga utövare som tränar och utövar sin andlighet på olika sätt, visar att andlighet på flaska inte behövs.

 

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.