Anna Strandlind: Att bli en optimist

Det är stor skillnad på att säga att ett glas är halvfullt eller halvtomt. Optimist eller pessimist – vilken är du? Anna ger påminner oss om att optimisten ofta lever längre!

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Vet du att optimister lever längre än pessimister? Jag läste att skillnaden i överlevnad kan vara upp till 7 - 10 år! Jag tror att du vet skillnaden på en pessimist och en optimist, men det blir väldigt påtagligt när man skriver ner det. Handen på hjärtat så är vi nog alla lite pessimister någon gång emellanåt, eller hur? Här har jag skrivit ner några saker som jag tycker karaktäriserar optimisten och pessimisten.

 

Optimist - Ser alltid till lösningar och vill tro på en god förändring.

Pessimist - Ser problemen i alla lösningar…

Optimist - ”Jag klarar det här, jag kan!”

Pessimist - ”Jag kan inte, jag klarar det inte.”

Optimist - Skapar, kommer på nya saker och inspireras.

Pessimist - Avvaktar, väntar på att någon annan ”gör jobbet”. Väntar på att allt ska bli bättre…

Optimist - ”Jag ger det ett försök även om det är svårt, det finns möjligheter.”

Pessimist - ”Det är nog för svårt så det är ingen ide.”

Optimisten - ”Jag är så kär! Detta blir nog bra!”

Pessimist - ”Jag är kär men det kommer säkert inte att hålla, den förra relationen gick ju inte bra.”

Optimist - ”Åh vad härligt väder vi har!”

Pessimst -” Vädret kommer säkert att bli sämre snart.”

Optimist - ”Jag ska börja träna och äta bättre, det ska bli roligt!”

Pessimist - ”Det är väl ingen ide, det har du sagt så många gånger och det blir ju inte av.”

 

Hur blir man mer optimistisk då? Först och främst handlar det om så att komma till insikt, vara helt ärlig och ifrågasätta sig själv. Varför är jag pessimist? Tänk efter hur du pratar om dig själv och andra. Vad sänder du ut för signaler? Var vaksam när pessimisten börjar komma fram inom dig! Hur känner du dig då?

 

Skapa din motivation till varför du vill förändras, vilka är fördelarna? Tänk på dessa. Tänk positivt och säg positiva saker till dig själv och andra. Använd dina tankar på rätt sätt och ge hjärnan positiva budskap.

En optimist slås inte ner av svårigheter och utmaningar, den söker efter lösningar. Skratta, var glad och sök dig till glädje! Var glädjen! Känn tacksamhet för allt du har och har skapat i livet.

Tänk och lev dig in i några saker varje dag, saker du är tacksam för. Du skapar lycka på det sättet. Var fysiskt aktiv för då minskar stresshormonerna, vilket höjer din sinnesstämning. Dopaminet som är vårt ”må bra”-hormon frigörs i kroppen och då blir du automatiskt  mer positiv.

 

Ge av dig själv och bjud in till en kram och omtanke! Var glad när andra lyckas. Omge dig med människor som ger dig energi och glädje. Släpp pessimisten ett tag, om du känner att du alltför lätt får fram pessimisten inom dig. Välj dina vänner och undvik energitjuvar.

 

Varma kramar från mig,

Anna

 

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.