Anna Strandlind: Att helhjärtat bry sig om

Vad betyder empati för dig? Anna är övertygad om att vi alla kan bli mer empatiska och på så vis skapa en värld med större förståelse och medmänsklighet.

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Jag tror absolut på att vi kan träna på och utveckla oss till att bli mer empatiska till oss själva och andra. Det jag upplever och känner hos empatiska människor är att de har stor förmåga att lyssna och ta del av andras erfarenheter och liv. Det som är viktig för mig är att visa engagemang, ta ansvar och att kunna känna in andra människor. Att helhjärtat bry sig. Det innebär ju inte att engagera sig i allt, det kan också innebära att stanna upp och finnas till. Vi ska kanske lyssna mer än vad vi pratar.

Om vi ska utveckla vår empati ska vi försöka att inte överreagera när någon skriver eller säger något. Det kan vara svårt när vi lever i ett informationssamhälle där det uttrycks en massa åsikter om allt och alla i sociala medier. Det kan också vara svårt att tolka ord, det som ”sägs mellan orden”. Det kan bli missförstånd med vad vi egentligen menar. Vi är olika när det gäller att uttrycka oss, så en början till att utveckla sin empati kan vara att visa förståelse och skapa tolerans inför det som skrivs och det som människor säger.

När vi inte ser människan vi pratar med, blir det svårare med den empatiska förmågan. Det innebär att känslan kan bli försvagad, men ändå kan vi känna empati. Vårt kroppsspråk och vår utstrålning förstärker närvaron. Ett exempel kan vara att vi vet att många människor lever i flykt. När vi ser detta på tv blir vår empati starkare och om vi skulle träffa en person som upplevt detta, skulle vi känna ännu mer empati. Att utveckla sin empati kan också innebära att uppleva jobbiga saker i sitt eget liv, eller i andras. Det är inget vi ska fly ifrån, det är utmaningar vi går igenom. Det kan finnas mycket lärdom i svårigheter.

Att använda vår emotionella intelligens innebär att vi kan bemöta någon annans åsikt på ett mer empatiskt sätt. Vi ser situationer i ett större perspektiv, även om vi själva kanske inte förstår varför personen kan tycka och tänka så. Men vi känner i hjärtat att det är okej och släpper då kampen som kan starta inom oss, som vårt försvar.

Det handlar om att sätta sig in i den andra personens känsla och situation, men inte att köra över någon och bara vilja ha rätt.

Detta fick mig att tänka på Björn Natthiko Lindeblads nya bok ”Jag kan ha fel”. Jag har inte läst den ännu men ska köpa den nu. Denne man står, i mitt tycke, för empati. Det var nog därför jag fick upp hans namn.

 

Varma kramar från mig,

Anna Strandlind signatur

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.