Anna Strandlind: Härliga vegetariska alternativ

Att mat är rena medicinen är Anna den första att skriva under på. Själv är hon vegetarian och ger här tips för den som vill prova på att äta en lite mer vegetarisk kost.

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Vad ska vi ha till middag? Ja, den frågan ställs ofta i både små och stora familjer. Jag själv har valt att bli vegetarian, det valet gjorde jag för cirka fyra år sedan. Ingen annan i min familj är vegetarian så jag lagar fortfarande mycket kött till dem. Jag anser att alla självklart får göra som de vill och lyssna på sina kroppar.

Jag ska ge dig lite information om vad du kan tillaga som alternativ till middagen. Vi behöver, både för hälsan och klimatets skull, minska på köttkonsumtionen. Forskare är eniga om detta. Vet du att kött står för 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser? Det är mycket! Det finns enormt många alternativ idag som är vegetariska. Det vi vanligtvis äter som kött – burgare, schnitzel, köttbullar, korv och färsrätter – går att tillaga vegetariskt. Forskare är också eniga om att för mycket rött kött ökar risken för både hjärt-kärlsjukdom och tjock-och ändtarmscancer.

De vanligaste ersättningarna för kött är soja, ärter, seitan och quorn.

Sojabönor: Den vanligaste köttersättaren. Tofu, tempeh och oumph samt även olika vegetariska burgare, korvar och biffar. Jag älskar oumph! Jag brukar tillaga det som kebabkött eller i en snabb gryta.

Ärtor: Det mesta görs av gröna eller gula ärtor. De gula ärtorna innehåller mer protein. Jag älskar ärtor! Ärtsoppa med stark senap eller ärtbiffar.

Seitan: Ett veteprotein. Det innehåller inte en massa snabba kolhydrater som vete i form av mjöl gör. Tvärtom. Det är riktigt lågt kolhydratshalt.

Quorn: Framställs av svamp. Finns i alla former, som bitar, fileér, färs och korv.

Prova dig fram och blanda gärna i olika grönsaker och färska kryddor samt kikärter om du gillar det. Ibland har jag nötter och även vissa sorters frukt i min mat. Och då jag gärna vill ha lite ”sting” finns färsk chili och cayenne ofta med i min matlagning. Det finns ingen begränsning så prova dig fram!

 

Varm kram från mig,

AnnaSignatur.jpg

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.