Anna Strandlind: Hur kan vi få lyckliga relationer?

När du vårdar relationen till dig själv, vårdar du också relationen till andra. En relation är ingen tävling mellan två parter, den ska byggas av respekt och av att både ge och ta.

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Ibland när vi upptäcker att relationer inte fungerar och till exempel leder till en separation, är vi så fokuserade på vad som inte fungerar. Vi glömmer helt enkelt bort det som faktiskt kan fungera.

Är det verkligen så svårt att ändra fokus och ta vara på det som fungerar bra? Ja, det kan det nog vara i stunder när förtvivlan, oro, argsinthet och saknad kryper oss nära. Det kan upplevas som en våg av ledsamheter som sköljer över oss. Det är inte konstigt.

 

Frågan är vad vi kan göra i nuet för att förändra detta? Ibland tror jag att vi skulle kunna förändra mycket om vi valde att gå undan, andas och försöker tänka logisk och kärleksfullt.

 

Jag är också helt övertygad om att vi aldrig ska hitta på en massa ursäkter av rädsla, ursäkter för att din partner eller din vän ska respektera och tycka om dig. Det bästa är att vara sig själv och erkänna direkt om man gjort fel eller något som inte är bra.

Att vara i en relation är ett givande och tagande. Det ska aldrig upplevas som någon konkurrens eller tävling mellan två älskande eller ett par goda vänner, det gäller att vara flexibel och inte tjafsa om vem som har den rätta lösningen.

Ibland finns inget rätt och fel, utan svaren kan vi finna i just det man upplever i stunden och då kan vi faktiskt få en annan ”bild” av situationen. Att verkligen lyssna och ta till sig allt som sägs ”mellan raderna” och inte bara höra det vi vill höra… För det finns mer än ett sätt att lösa ett problem, vi får inte glömma det i ”stundens hetta”, även om det förstås händer oss alla.

 

Att fly, gör aldrig saken bättre, men det kan vara ”lätt” att göra det när allt hopar sig. Det fungerar dock väldigt sällan. Det är faktiskt så att om vi inte lyckas lösa problem i en relation, finns det en risk att det inte går att undvika liknande problem i nästa relation.

 

Att känna in vart relationen är på väg och stanna upp emellanåt, kan vara guld värt. Det gör också att vi själva blir klara över vad vi vill ha och vad vi behöver. Att utforska och granska sin relation är ett fantastiskt sätt att känna in hur vår relation mår, och att ta till sig vad vi själva kan förända och förbättra.

 

För det är faktiskt så att vi aldrig kan förändra någon annan än oss själva. Lev, njut och lyssna in varandra! Det viktigaste vi har är våra relationer och kärleken till oss själva och andra.

 

Varm kram!

Anna

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.