Anna Strandlind: Jul, jul strålande jul…

Julen är en viktig högtid för Anna, som pyntar för sina djur och även för tomtar och vättar ute i stallet. En tid av godhet, då ingen ska känna sig ensam och bortglömd.

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Julen kommer alltid åter, oberoende av vad som händer i världen. Det är en fin tradition. Jag älskar verkligen julen. För mig står den för kärlek, omtanke, glädje och samvaro. Jag brukar julpynta och linda granris i stallet. Hästarna får på sig sina jultäcken på kvällen medan de står och äter hö. Deras tuggande är så lugnande. Doften av häst, spån och granris gör att julstämningen blir magisk.

Mina katter Elsa och Freddy är alltid med i stallet och Elsa ligger ofta på Duggans rygg. Att se detta under julens tidiga, kalla morgnar när det fortfarande är mörkt, skapar en euforisk känsla inom mig. Djur och barn förhöjer verkligen julen och alla dess traditioner. De är ren glädje för mig. Det får mig att tänka på alla vackra julböcker som finns och som jag läst genom åren. Och fortfarande läser.

Jag ställer alltid fram en skål tomtegröt med en slev i under bänken i stallet där mina vättar och tomtar finns. Mina barn skrattar gott åt mig, men att göra så skapar lite magi i juletid. Jag vet att småfolket finns där, jag har själv sett dem. De hjälper mig med djuren. Oavsett vad vi människor tror på så känns det som om julen öppnar för fantasi, kreativitet och förväntan i många hem.

I år blir julen kanske inte som den brukar vara, inte för mig heller. Vi firar vanligtvis alltid tillsammans med min stora familj, men i år stannar vi hemma. Det gäller att ta ansvar för varandra.  Jag ska se till att det blir en fin jul ändå, även om den blir annorlunda.

Jag målar minst en jultavla varje år för det bygger upp min julkänsla och bringar ljus och kärlek i någons hem år efter år. Nästa år har jag tänkt göra egna julkort och trycka upp för försäljning. Det känns som om världen behöver all typ av kärlek i dessa tider.

Jag önskar att vi alla kan ta ansvar, ringa eller på något sätt höra av oss till dem som är ensamma i jul. Mitt hjärta brister när jag tänker på dem. Vi alla kan göra något och det betyder mycket. Jag tror också att vi människor generellt har blivit bättre på att reflektera över vad som är viktigt i livet och kan uppskatta det på ett annat sätt idag, det är positivt.

Låt julen komma och bringa godhet, kärlek och glädje i dessa tider.

Tänk på allt du har, istället för det du inte har. ”Det viktiga är inte hur man har det, utan hur man tar det”. Skapa nya goda tankar i dessa svåra tider, julen kommer alltid åter.

 

Varma julkramar från mig,

Anna Strandlind signatur

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.