Anna Strandlind: Lär dig finna glädje i livet

Livet bjuder på många möjligheter, så unna dig att fånga de ögonblick som skänker glädje. Ha kul! Se livet med ett barns ögon och ta chansen att njuta av varje stund.

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Har du tänkt på att små barn har väldigt lätt att finna glädje i livet? Där finns inga hämningar, barn ger sig hän utan oro och de tänker inte på vad andra tycker och tänker. Jag tror att mänskligheten behöver finna mer glädje i livet och släppa taget om allt som vi ”måste” göra.

Så länge vi inte skadar någon annan själ och ger det goda till oss själva och dem runt omkring så bringar det bara gott i världen. Vi kan lära oss detta utan anspänning och stor möda. De handlar bara om att se saker utifrån ett barns nyfikenhet och perspektiv, men samtidigt behålla sin klokhet och visdom.

Att försöka finna glädje i livet utan restriktioner och en massa direktiv, gör också att vi utvecklas. Vi ser saker med ”andra” ögon och söker mer efter det som är bra och glädjerikt. Ibland kan jag undra om barn är klokare än vuxna? Det händer att jag vill svara ”ja” på den frågan…

Jag var nere vid stranden häromdagen och då var det en mamma och dotter som satt vid strandkanten. Jag kommer att berätta vad de pratade om och tror att jag uppfattade allt de sa. Kanske missade jag något men du kommer ändå förstå vad syftet är med denna sanna berättelse:

Dottern grävde och fantiserade högt och tydligt, uppfattade jag som satt inte långt därifrån. Hon grävde och byggde ett slott, hon var cirka 6 år gammal. Mamman sa till henne att ”snart får du sluta för vi ska hem och laga mat och jag ska städa” Dottern svarade lite svävande med ett svagt ”ja”. Efter en stund tittade hon på mamman och sa: ”Mamma, kan du bygga slottet med mig, så jag blir färdig med det?”. Mamma: ”Nej, inte nu för vi ska snart åka och jag har inte tid nu!” Dottern: ”Har inte tid? Du sitter ju där och gör ingenting, det ser inte roligt ut alls mamma, det är roligare att göra roligare saker! Varför gör du inte det?”.

Jag såg att mamman suckade, tog ett lite djupare andetag och la huvudet på sned mot sin dotter. Hon reflekterade och jag kunde inte hejda min tår som rullade ner på min kind, för jag blev berörd. Det var som om tiden stannade i eftertanke. Mamman log och tittade på dottern, gick fram och kramade henne ömt och sa: ”Ja, det är sant, det är roligare att ha roligt! Jag vill gärna bygga slottet ihop med dig och vi behöver inte åka än, för smörgåsar har vi med oss och städa kan jag göra någon annan dag…”

Hur många av oss hade gjort det mamman gjorde, tror du? Lär dig att finna glädjen i livet. Och gör allt för att du älskar att göra det, inte av tvång eller måsten. Ta vara på det fina som finns!

 

Varma kramar från mig,

Anna

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.