Anna Strandlind: Är dina värderingar verkligen dina?

Överallt möter vi människors åsikter om ditt och datt. Det är så lätt att bli påverkad och tro att dessa tankar också är dina egna. Men är det verkligen så? Är det ditt sanna jag?

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Vi människor översköljs av allas åsikter om vad som är rätt och vad som är fel. Men vilka är då ”alla”? Det kan vara vår familj, vänner, media, utbildningsprogram och samhället. Har du tänkt på att samhällets definition av ett lyckligt liv, är allas eller ingens?

Att skapa ett meningsfullt liv är att ta bort det där ”ljudet och bruset” och skåda inåt i ditt hjärta. Hur gör man det då, kanske du undrar. Jag har absolut inte alla svar på det, men jag delar gärna med mig av mina egna erfarenheter, min kunskap och min tro.

Jag ställer mig ofta frågorna: ”Vem vill jag vara?” och ”Hur vill jag vara mot mig själv och andra?”. Det kan vara bra att reflektera över vad vi har för värderingar och övertygelser, för är det sanningen? Eller finns det fler sanningar? Vad är rätt och vad är fel?

Om du vet vad du har för värderingar, har du också en väg som leder dig framåt och ”vittnar” om vilka handlingar, tankar, människor och levnadsvanor som är bäst för dig och ger dig mest livsglädje.

Om vi inte känner oss själva och vad vi står för, kommer vi att ”irra runt” och känna oss vilsna eller tomma. För våra värderingar ger oss riktlinjer. Om du vet dina värderingar, ger det också uppmärksamhet åt vad som har betydelse i ditt liv. Är vi utan värderingar kan vi bli fångade av det som inte är så bra för oss.

Dina och mina värderingar kommer från den miljö som vi är uppväxta i. Vi är inte alltid medvetna om varför vi tänker och känner som vi gör. Det kan vara någon annans tankar som förs över till dig och som skapar dina värderingar. Glöm inte det!

Stämmer dina värderingar överens med frågorna: ”Vem vill jag vara?” och ”Hur vill jag vara mot mig själv och andra?”?

Våra värderingar kännetecknar det vi är med om i livet. Så se tillbaka på din uppväxt. Hur tillbringade du tiden med dina föräldrar? Vad förväntade de sig av dig? Vem ville de att du skulle bli? Vad tyckte de var viktigast för dig och stämde det överens med vad du själv tyckte?

Vi tar, ofta omedvetet, med oss så mycket till våra egna barn. På gott och ont vill jag påstå. Men det som är bra, är att vi alla faktiskt kan skapa nya, goda värderingar. Det har jag gjort. Jag har tagit med mig allt det som var bra, och jag har skapat något nytt i det som varit mindre bra. Utan att döma. På det viset har jag fått bort ”bruset” som jag beskrev i början, och jag kunnat gå inåt och se mitt hjärta.

Varma kramar från mig,

AnnaSignatur.jpg

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.