Anna Strandlind: Tror du på väsen?

Boken ”Bland tomtar och troll” var en favorit när Anna Strandlind var barn och hennes fascination för väsen har följt med hela livet. Hon har ju sett både älvor och vättar!

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Jag har alltid varit fascinerad av skog, natur och allt som finns hos Moder jord. När jag var liten hade jag en bok som hette ”Bland tomtar och troll”. Den kanske finns fortfarande? Jag vet att jag satt med stora ögon och lite pirr i magen när jag öppnade boken, och för mig var den speciell. Det var en bok som jag inte bara bläddrade i utan verkligen läste med andakt.

Jag kommer också ihåg att vissa vuxna berättade att de trodde på tomten men inte på troll, vättar och älvor. Jag förstod inte riktigt varför. Min erfarenhet av tomten när jag var riktigt liten, var inte positiv alls. Jag gömde mig under bordet och tyckte alltid att tomten pratade och såg konstig ut, jämfört med tomtar jag sett i tecknade filmer, haha! Ja, livet förändras.

Jag har både sett älvor och vättar men inte troll, vad jag vet. En del påstår att troll och vättar är samma sak, men jag vet inte. I mitt förra stall såg jag tydligt småfolk under diskbänken några gånger, speciellt i jultid men även på sommaren. Jag vet att de var där för att ta hand om hästarna och katterna. Vissa påstår att det inte är sant, men jag vet vad jag sett och bryr mig inte om vad andra säger. Jag har även sett dem i skogen, de hör ihop med djurens värld. Ett samarbete mellan natur och djur.

Jag ska berätta lite om vår svenska folktro när det gäller troll och vättar, så varsågoda:

I södra Sverige brukar trollen sägas, i likhet med jättarna, vara utdöda och ha jagats bort med kristendomen. Det var också vanligt att de hade övernaturlig styrka och kunde vara jättelika, precis som jättarna.

I Mellansverige var det vanligt att trollen liknade människor och kunde vara svåra att skilja från dem. De sades ha enorm styrka, men utmärktes mera av sin förmåga att trolla. De bodde i salar under flyttblock eller i berg där de förvarade enorma rikedomar. De drevs bort från slättbygden av kyrkorna och kristendomen, men levde fortfarande djupt inne i skogarna.

I norra Sverige motsvarades troll och vättar av vittra och där förekommer begreppen ibland synonymt.

Begreppet troll har på olika orter använts för olika väsen, där de småväxta kan sorteras in i kategorin oknytt. Andra likartade naturväsen skilde sig från trollen i det att de ville leva ensamma, till exempel tomten, näcken och skogs/sjörået.

Trollen lever socialt och har ansetts som rika på guld, trots att de kan vara klädda i paltor. Trollen lever ett liv utanför den kristna kyrkans hägn och har därmed betraktats som "förtappade" med moralvärderingar som skarpt anses skilja sig från människornas.

Vad tror du? Har du upplevt något väsen?

 

Varma kramar från mig,

AnnaSignatur.jpg

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.