Anna Strandlind: Vad innebär det att vara vis?

Vem tänker du på när du hör ordet visdom? För Annas del är Moder Teresa och Dalai Lama personer som står för det goda, det kärleksfulla och därmed också visdom.

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Ibland har vi fördomar som kan sätta käppar i hjulet både för oss själva och för andra. Jag tror att vi lättare ser oss själva som toleranta, än inte.

Att vara tolerant innebär inte att acceptera hemska saker som att människor gör varandra illa eller är dömande och elaka. Det handlar heller inte om att gilla och uppskatta allt och alla. Utan det handlar om att ha respekt och inte döma andra och sig själv för snabbt, inte skena iväg.

Om vi vet att vi brister i detta emellanåt, kan vi faktiskt ändra oss. Ja, vi kan förändras. Det gäller bara att skapa en medvetenhet och öva på att känna, tänka och handla på ett annat sätt.

 

Ju mer visdom vi samlar på oss, desto mer toleranta kan vi bli, bara vi tar lärdomar av det goda vi lärt oss i livet. Då höjer vi toleransnivån vilket gör oss mindre dömande. 

Visdom är erfarenhet, kunskap och insikter som leder till något gott. Tolerans ”föds” ur detta tror jag. Visdom handlar om hur vi löser problem i livet, alltifrån små till stora problem. Den som väljer att ta vägar som har störst möjlighet att få en positiv konsekvens, skapar god visdom och kärlek till sig själv och andra.

 

Jag tycker själv att en vis människa är någon som kan se problem utifrån flera perspektiv, inte bara ett. Och även har förmågan att hitta lösningar på problem och annat. Jag tycker också att en vis människa öppet kan ta emot andras åsikter och tro, inte vara dömande för att man tycker olika. En vis person kan ta råd av andra, men fattar det beslutet som känns klokast i slutändan, även om inte andra tycker så.

 

Visdom är något som vi utvecklar under livet. Det jag vill påstå är att alla kan välja att bli klokare, arbeta med sig själv och sina egenskaper.

 

Tänk så mycket du har gått igenom i livet, kanske svåra saker. Ur detta kommer visdomen. Kanske inte alltid, men ibland behöver vi skakas om för att få mer visdom i livet, bli klokare.

Jag tror att vi alla kan känna igen oss i detta mer eller mindre, eller hur? Visdom är kärlek och godhet för mig. Jag får alltid upp goda människor i mina tankar när jag tänker på visdom, personer som Jesus, Dalai Lama, Moder Teresa.

Hur ser du på visdom? Känner du igen dig?

 

Varma kramar från mig

Anna

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.