Anna Strandlind: Vi kan alla läka oss själva

Älskar du dig själv? Anna vet hur lätt det är att ge och ge för att sprida kärlek till andra. Och då glömma bort sig själv. Hitta balansen! Att älska sig själv ger viktig läkning

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Vår själs avsikt är att uppleva kärlek till oss själva och andra. För att kunna ta emot kärlek så bör vi kunna älska och acceptera oss själva. Om vi gör det finns möjligheten att förändra, läka och kunna älska, och framförallt att leva det liv som det är meningen vi ska leva.

 Jag tror att vi alla har möjlighet att läka oss själva enormt mycket, men vi ser inte vår fulla potential. Vi tror inte att vi har kraften att ge oss själva den tillit och kärlek som behövs.

 I vårt samhälle där allt ska gå snabbt, vill vi även att läkandet ska gå så fort som möjligt. Ibland försöker vi även hitta genvägar till ett gott mående.

 Jag tror att vi alla gör så gott vi kan utifrån de möjligheter vi har i livet. För mig är det viktigt att utgå från en positiv syn på människor. Jag har arbetat med det mesta inom vård, omsorg och framför allt akutsjukvård och jag har sett så mycket. Det finns många fantastiska människor som hjälper andra varje dag, men som tyvärr inte älskar och accepterar sig själva. Det visar sig ofta i ett missnöje, ”utbrändhet” eller att det är någon annans fel att måendet är som det är.

 Det finns ingen som väljer detta, det finns alltid en orsak. Och det kan bero på tusen saker, allt från trötthet till fysiska och psykiska sjukdomar. Ofta är det väldigt ”starka” människor som ”bränner ut” sig, de som inte lyssnar till sina egna behov.

 

Jag tror att vi alla kan hitta en balans och lära oss att älska och acceptera oss själva lika mycket som vi älskar och ger till andra. Fast jag menar inte att det är en lätt väg. Jag själv har varit utbränd, gett av mig själv till andra och bitit ihop. Gjort andras jobb ”så det blir gjort”, ställt upp och velat vara till lags, mycket på grund av min egen osäkerhet och oförmågan att älska mig själv.

 Det är först när vi kommer till insikt om vårt eget mående och jobbar med det, som vi kan ge mycket till andra människor och samtidigt växa. Då ger det energi istället för att ta energi från oss.

 Idag ger jag till andra på ett annat sätt än förr. Skillnaden är att jag ger mig själv lika mycket genom att inte ignorera det som är viktigt för mig. Älskar du dig själv?

 

Varmaste kramen från mig,

Anna

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.