Är den sista idioten inte född?

Krönikören Per Ola (Jai) Thornell hoppas att vi en dag slutar döma och kalla varandra för idioter.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock
Världen är full av idioter. Donald Trump exempelvis. Och för att inte tala om alla de som ska rösta på honom. Och Putin – vilken idiot han är. Nordkoreas diktator Kim Jong Un – en livsfarlig idiot!

I Sverige har vi ännu en idiot – Stefan Löfven, en riktig idiot. Ledarna runt om i värden är idioter. Är det konstigt att även andra blir idioter? Bonden som får för sig att köra sin traktor mitt i rusningstrafik? Eller deltagarna i TV-programmet ”Att skiljas” – jisses vilka idioter. För att inte tala om deltagarna i TV-programmet ”Lyxfällan” – de är så korkade så klockorna stannar…

Det verkar faktiskt vimla av idioter överallt – grannen som spelar för högt, mamman i affären som inte klarar av sitt skrikande barn, chefen på jobbet, den stirrande, gränslösa mannen på yogapasset, tiggaren utanför butiken, ja det är bara att fylla på listan med alla idioter som finns överallt. Kanske är jag en av alla dessa idioter? Det vore i så fall inte första gången jag skulle bli kallad det. 

Förhoppningsvis så har du vid det här laget förstått att jag inte alls tycker det är kärleksfullt att kalla andra för idioter – att jag enbart försöker tydliggöra ett beteende som påvisar ett behov av att vara bättre än den som man kallar för idiot.

Förhoppningsvis kommer det en dag när dömandet upphör, när vi slutar kalla varandra för idioter. Kanske kommer det en dag då vi ser på oss själva och därmed andra med andra ögon? 

För visst är det så – det krävs en dömande person för att känna igen en idiot. Det finns ett talesätt som säger ”It takes one to know one”. Den som inte dömer ser inga idioter. De icke-dömande ser och kärlek och empati.

Om det dröjer innan den sista idioten föds, så beror det med andra ord på betraktaren – för det är i betraktarens öga allt ligger. När den som dömer slutar med det, så föds det inte fler.

Per Ola (Jai) Thornell 

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.